Höga flöden i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

09 apr 2024 klocka 09.00 - 12.00

Nätverket mot hemlöshet: tema Bostad först - en nyanserad bild

En nyckel med en nyckelring på en grön bakgrund.

I regeringens strategi för att motverka hemlöshet föreslås det att metoden Bostad först ska införas nationellt. Metoden Bostad först beskrivs som en beprövad metod för att motverka hemlöshet för personer med social problematik, men samtidigt lyfts att metodens spridning har stött på flera hinder, bland annat avsaknad av politiskt stöd och tillräckligt avsatta resurser för att kunna arbeta med metoden fullt ut.

Detta är fokuset på denna nätverksträff: den beprövade metoden men också reflektion om varför så många kommuner av olika anledningar väljer bort metoden som nu enligt regeringen bör användas överallt – en nyanserad bild helt enkelt.

Träffens innehåll

Nätverksträffen ger möjlighet att diskutera metodens användning, men även möjlighet att lyfta varför vissa kommuner väljer bort metoden. Länsstyrelsen hoppas att träffen bjuder in till ett nyanserat samtal om metoden Bostad först, där du ges möjlighet att reflektera och diskutera fritt utifrån just din kommuns erfarenhet och resurser.

Träffen inleds av värdkommunen Vetlanda som kort kommer berätta om sitt arbete med Bostad först och hur deras tankar går framöver nu när de står i startgroparna till att börja arbeta aktivt med metoden. Efter detta berättar Sveriges stadsmissioner om sitt aktiva arbete med Bostad först. De kan då svara på frågor och funderingar utifrån sin långtgående erfarenhet av metoden. Detta kommer ge goda möjligheter för dig att ställa frågor och reflektera kring metodens utbredning och användning.

Vi bjuder på förmiddagsfika.

Deltagande

Nätverket mot hemlöshet är en satsning av Länsstyrelsen i Jönköpings län och en del i hanteringen av regeringsuppdraget om att länsstyrelserna ska stödja kommunerna i arbetet mot hemlöshet. Till denna träff bjuder vi även in grannlänen, Kalmar och Kronobergs län. Vi hoppas att detta kommer ge ett ännu bättre underlag för diskussion och erfarenhetsutbyte i frågan om arbetet mot hemlöshet.

Vi ser gärna att så många kommuner som möjligt kan delta på nätverksträffen och deltagandet är därför begränsat till 3 personer per kommun, inklusive deltagande från allmännyttan. Detta för att möjliggöra goda samtal. Det är därför viktigt att du samordnar ditt deltagande med andra representanter från din kommun innan du anmäler dig.

Målgrupp

Målgruppen för träffen är primärt socialförvaltning och allmännytta, men representanter från andra delar av den kommunala organisationen som är intresserade av ämnet är varmt välkomna. Det kan till exempel röra sig om hållbarhetsstrateger eller liknande funktioner.

Var:
Kommunhuset Vetlanda, Storgatan 1, Vetlanda kommun
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
25 mar 2024

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Förmiddagsfika ingår.

Önskar du särskild kost eller om du har behov av tekniska hjälpmedel eller andra särskilda behov som vi behöver känna till så meddelas detta via mail till: sofia.carlen@lansstyrelsen.se

Det finns 58 lediga platser kvar. Sista anmälningsdag är den 25 mars klockan 23.59.

Genom att fylla i formuläret godtar du att vi behandlar dina uppgifter för kursadministration. Efter kursen raderas uppgifterna.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4, Jönköping

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss