• Eldningsförbud i hela länet

    Nu är det eldningsförbud i hela Jönköpings län. Nu är brandrisken stor och samtliga kommuner i länet har beslutat om eldningsförbud för att minska risken för brand i skog och mark. Förbudet gäller från och med kl. 10.00 tisdag 30 maj och tills vidare.

Risk för skogsbrand i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

27 maj 2023 klocka 08.00 - 18.00

Skogsträdgårdar, nöt - och fruktodling - en studieresa

Foto: Stefan Fågelkvist

Foto: Stefan Fågelkvist

I blomningsmånaden maj åker vi till Väversunda Bärodling för att titta på fruktodling, bärodling och skogsträdgården.

I maj åker vi till Väversundas Bärodling Länk till annan webbplats. utmed Omberg. Vi ska besöka Inger Bjugård och Tor Nyberg som har byggt upp en verksamhet kring frukt- och bärodling. Sedan inflyttning 1997 har man också skapat en skogsträdgård.

Under dagen visar Stefan Fågelkvist från Freja food forest vägen bland alla träden. Stefan har sedan 2020 ett samarbete med Väversunda Bärodlingen för att utveckla skogsträdgården.

 Kirsten Jensen från Länsstyrelsen i Västra Götaland är vår andra expert för dagen. Kirsten har varit med som rådgivare i starten av fruktodlingen i Väversunda.

Vi promenerar i skogsträdgården och får en föreläsning om skogsträdgården i historia och nutid, grundläggande teorier, hygelbäddar och odlingar. Vi pratar om nötodlingar, ramslök, bärodlingen och om möjligheterna att odla i nivåer mer tredimensionellt.

Sedan tittar vi på de mer kommersiella bärodlingarna i alléer och visar på hur skogsträdgårdar kan fungera mer kommersiellt. Vi diskuterar vidare vattendammar och vikten för ekologin och skogsträdgårdens funktion. Lunch och fika intas i skogsträdgården om vädret tillåter!

Vi är ute stora delar av dagen så tänk på kläder efter väder.

Resan startar i Jönköping, men det finns andra upphämtningsplatser. Ange i anmälningsformuläret nedan varifrån du vill åka.

Vi startar vid 8-tiden och är tillbaka runt 18.

Vi tar hänsyn till dig som kommer med tåg ifrån Falköping/Nässjö, hör av dig till Christoph i fall du blir försenad.

I Väversunda startar vi med fika och välkomnade avägaren vid typ kl. 9:20.
Kring kl.16:45 avresa till Jönköping.

Resan är kostnadsfri, men om du behöver avboka din plats, gör det senast den 25/5. Annars faktureras kostnader för den mat som Länsstyrelsen inte kan avboka.

EU-flagga; Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling
Var:
Väversunda
Kostnad:
Resan är kostnadsfri
Sista anmälningsdag:
19 maj 2023

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan. Fält som är märkta med stjärna är obligatoriska.

Det finns inga lediga platser kvar. Om du vill anmäla dig till reservlistan, maila Christoph Hochmuth, christoph.hochmuth@lansstyrelsen.se

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Hamngatan 4, Jönköping