21 feb 2023 klocka 14.00 - 17.00

Slaktmognadsbedömning av tackor

På denna kurs får du lära dig mer om slakmognadsbedömning av tackor i teori och praktik!

Är det skillnad mellan att slaktmognadsbedöma tackor jämfört med lamm? Vad krävs för att öka hullpoängen från 2 till 3 jämfört med från 3 till 4? Hur skiljer sig slaktmognadsbedömning av tackor från hullbedömning? Kan det vara lönsamt att banta en tacka innan slakt?

Annelie Carlsson, Projektledare vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa på SLU och Birgit Fag, lammrådgivare på Hushållningssällskapet leder diskussioner och reder ut begrepp! Emma Holmstedt från KLS medverkar och pratar om när på året tackorna brukar slaktas, hur de klassar sig och vad priserna ligger på. Det blir praktiska övningar i slaktmognadsbedömning av tackor, så tänk på att ta på rena och varma skodon och kläder!

Denna kurs är en del i en kursserie med sikte på att förbättra och lyfta fram tackaköttets kvalitet. Under vintern och våren 2023 erbjuds kurser om köttkvalitet, uppfödning, slaktmognadsbedömning och ekonomi. I november arrangeras ett utvecklingsmöte där du kan ta med eget kött för bedömning.

Här kan du läsa mer om hela kursserien:

Kursserie om tackakött 2023 Pdf, 332.9 kB.

Kursserien är ett samarbete inom ramen för den regionala livsmedelsstrategin. Träffarna delfinansieras av EU och är ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Jönköpings län, LRF, Region Jönköpings län, Hushållningssällskapet i Jönköping och Vi kan mat.

Var:
Svanaholm, Bredaryd
Kostnad:
Kostnadsfritt
Sista anmälningsdag:
17 feb 2023

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.Så hanterar vi dina personuppgifter

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Hamngatan 4, Jönköping