Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

09 nov 2021 klocka 18.00 - 19.30

Angrepp mot hbtq-personers rättigheter – ett hot mot demokratin

Parkerad cykel med en hängande prideflagga

Välkommen till denna föreläsning som hålls inom ramen för Demokrativeckan. Föreläsningen riktar sig till dig som är intresserad av hbtq-frågor och demokrati, och arrangeras av Länsstyrelsen i Jönköpings län i samverkan med Jönköping Qom Ut.

Rund cirkel i blått med texten "vår demokrati, värd att värna om varje dag"

Under det senaste decenniet har vi sett hur en rad stater begränsat rättigheter för homo- och bisexuella, transpersoner och queera (hbtq) under förevändningen att de försvarar ”traditionella familjevärden”. Ungern röstade nyligen igenom ett förbud mot ”positiva” skildringar av homosexualitet, med stora likheter med Rysslands lag mot ”homosexuell propaganda” som infördes 2013, och i Polen har många kommuner utropat sig själva som ”hbtq-fria zoner”. Varför är hbtq-personer i skottgluggen för nationalistiska och auktoritära rörelser? Hur hänger angrepp på hbtq-rättigheter ihop med en bredare demokratisk tillbakagång? Kan det hända här?

Emil Edenborg, fil.dr. i statsvetenskap och genusforskare på Stockholms universitet och Utrikespolitiska institutet, berättar med utgångspunkt i sin forskning från bl.a. Ryssland om hur hbtq-personer blivit en måltavla i en internationell auktoritär utveckling.

Vi bjuder på en vegetarisk macka + dryck till de som anmäler sig senast 5 november – så för att vara säker på att få en plats och en macka, anmäl dig via formuläret nedan. Om det finns platser kvar så kör vi drop in.

Anmäl specialkost (vegan, laktosfritt eller glutenfritt) till Martina Rasch, se kontaktuppgifter nedan.

Föreläsningen filmas och sänds i Jönköpings Lokal TV vid ett senare tillfälle.

VAR:
Biograf Fokus, Jönköpings stadsbibliotek
KOSTNAD:
Kostnadsfritt
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
05 nov 2021

Anmäl dig

Kontakt