Risk för vattenbrist i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

08- 14 nov 2021 klocka 08.00 - 00.00

Demokrativeckan i Jönköpings län

Rund blå cirkel med texten vår demokrati något att värna om varje dag

I år är det 100 år sedan Sverige införde allmän och lika rösträtt. I september 1921 fick svenska kvinnor för första gången rösta i ett riksdagsval tillsammans med männen. Även om det inte innebar slutet för rösträttskampen – i själva verket var det många grupper som inte fick rösträtt förrän långt senare – så var det startskottet för den moderna svenska demokratin.

För att uppmärksamma att demokratin fyller 100 år samverkar Länsstyrelsen i Jönköpings län med regeringens kommitté Demokratin 100 år genom att bland annat stå värd för en Demokratistuga som turnerar runt bland Sveriges län. Stugan kommer till Jönköpings län den 8-13 november och står vid Kulturhuset Spira. Välkommen på invigningen den 8 november klockan 17!

Program för Demokratistugan Länk till annan webbplats.

Under veckan medverkar ett antal organisationer och verksamheter med aktiviteter runt om i länet. Vissa aktiviteter genomförs även vid andra tillfällen under hösten. Ett fullständigt program hittar du på webbplatsen Jäj! För ett jämställt Jönköpings län.

Program för Demokratin 100 år på webbplatsen Jäj! För ett jämställt Jönköpings län Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Programmet uppdateras löpande. Anmälan kan krävas för enskilda arrangemang, se programmet på Jäj!

Medverkande aktörer

Region Jönköpings län, Europa Direkt i Jönköpings län, Kommunal utveckling, Funktionsrätt Jönköpings län, Jönköpings kommun, Tranås kommun, Nässjö kommun,
folkbiblioteken i Jönköpings län, Globala skolan/Universitets- och högskolerådet, Sensus studieförbund, Studieförbundet Vuxenskolan, ABF, Kvinno- och tjejjouren Jönköping, Tjejjouren Eksjö, Kvinnojouren Maria i Gislaved, Kvinnojouren Helga i Tranås, RF-SISU Småland, Friluftsfrämjandet Jönköping och NVB Sydost och Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Vill din organisation medverka med en aktivitet under demokrativeckan?

Kontakta Martina Rasch, utvecklare demokrati och mänskliga rättigheter på länsstyrelsen: martina.rasch@lansstyrelsen.se

VAR:
Se respektive arrangemang
KOSTNAD:
Kostnadsfritt
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
Ingen anmälan krävs

Kontakt