Aktuella varningsmeddelanden i Jönköpings länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

28 maj 2021 klocka 15.00 - 18.00

Fleråriga grönsaker för försäljning

Allt fler får upp ögonen för odling av fleråriga grönsaker. De ger skörd från tidig vår, innan ettåriga grödor ens tittat upp, till långt in på hösten. Fleråriga grönsaker är dessutom bra för planeten och gynnar humlor, bin och andra vilda vänner.

Denna inspirationsföreläsning ger en inblick i ett urval odlingsvärda, goda perenner med spännande smaker. Några exempel på fleråriga grönsaker som passar till försäljning är funkia, löparfetblad, piplök, strandkål och svartrotens blad.

  • Vad är en flerårig grönsak?
  • Varför fleråriga grönsaker? Fördelar & utmaningar.
  • Hur får man tag på plantmaterial och hur förökar man växterna?
  • Ett urval av växter som är lämpade för Småland
  • Växtplats, odlingssystem, skötsel, gödsling, skörd.
  • Tips på hur man använder grönsakerna i köket och möjligheter till förädling.
  • Finns efterfrågan på marknaden? Vem efterfrågar?

Medverkande

Annevi Sjöberg, en av författarna bakom Årets trädgårdsbok 2018: Skogsträdgården - odla ätbart överallt samt boken Fleråriga grönsaker - upptäck, odla, njut (2016). Annevi Sjöberg var en av grundarna till Permakultur Stjärnsund i södra Dalarna och hon är aktiv i utvecklandet av den offentliga skogsträdgården Mångfaldsträdgården.

Ylvali Groblad har en skogsträdgård utanför Lönashult i södra Småland. Bland mycket annat odlar hon fleråriga grönsaker och säljer på REKO-ring. Hon håller också kurser om fleråriga grönsaker och skogsträdgårdsodling genom Studiefrämjandet. Vi får en digital rundvandring i hennes trädgård under kursen.

Kursen är ett samarrangemang mellan länsstyrelserna i Jönköping, Kalmar och Kronoberg och riktar sig i första hand till landsbygdsföretag i Smålandslänen. Övriga kan delta endast i mån av plats.

Välkommen!


VAR:
Kursen hålls digitalt. Du får information om hur du ansluter dig ett par dagar innan kursen.
KOSTNAD:
Kostnadsfri.
SISTA ANMÄLNINGSDAG:
21 maj 2021

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Brunnsgatan 1, Jönköping