Risk för gräsbrand i Jönköpings länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Ersättning för åtgärder i ängs- och betesmarker

Vill du restaurera igenvuxna ängs- eller betesmarker? Eller har du tidigare hamlade lövträd på eller i anslutning till jordbruksmark som du vill restaurera? Då kan du ansöka om ersättning för kostnaderna som åtgärderna medför.

Du kan söka ersättningen om du är markägare eller har markägarens tillåtelse att utföra restaureringsåtgärder, till exempel som arrendator. Ersättningen kan sökas av företag, enskild firma, vissa stiftelser och föreningar samt kommunala bolag och entreprenörer.

Statliga myndigheter, kommuner och privatpersoner kan inte få ersättning. Om du är markägare eller liknande, ska du ansöka via ditt företag eller din enskilda firma.

Du kan läsa mer om ersättningen på Naturvårdsverkets webbplats.

Ersättning för åtgärder i ängs- och betesmarker, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Ansökningsperiod

Ansökan om stöd är öppen 6 februari till 10 april för dig som vill påbörja din restaurering i sommar och sedan blir det en ny ansökningsperiod 1 oktober till 10 november 2025.

Du ansöker om stödet via en E-tjänst:
Länk till stödet via E-tjänstportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lathund för E-tjänsten Pdf, 1014 kB, öppnas i nytt fönster.

Du behöver bifoga en budget till din ansökan. Planerar du restaurera flera områden ska en separat ansökan göras för vare enskilt område. Planerar du insatser över flera år ska budgeten inkludera alla åren, en budget för varje år. Vi ser gärna att du använder denna beräkningstabell.

Beräkningstabell 2025 Excel, 17.5 kB.

För att kunna bifoga tabellen i ansökan behöver du konvertera den till en PDF.

1. Ha excelfilen öppen.
2. Vänsterklicka på fliken "Arkiv" uppe i vänster hörn.
3. Vänsterklicka sedan på "Spara som".
4. Mitt på sidan kommer det nu visas en rad för filens nuvarande namn samt en rad för filtyp "Excel-arbetsbok ('*.xlsx) - vänsterklicka på den raden.
5. Du kommer nu få en rullista med olika filtyper, vänsterklicka på "PDF".
6. (Välj eventuellt ett nytt ställe och namn på filen genom att trycka på "Fler alternativ ...").
7. Vänsterklicka på knappen "Spara". Du har nu sparat en kopia av excelfilen i PDF-format som du kan använda som bilaga i din ansökan.

Beslut om stöd sker efter att ansökningsperioderna är slut, det vill säga inte löpande.

Sista dag att lämna in ansökan om utbetalning inklusive fakturor och kostnad för faktiskt arbete under 2025 är 14 november 2025.

Du ansöker om utbetalning av stöd, beslutade för 2025, via en E-tjänst:
Länk till ansökan om utbetalning via E-tjänstportalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Observera att stöd inte får lämnas för en åtgärd som har påbörjats innan beslut om stöd har fattats.

Privatpersoner, statliga myndigheter och kommuner kan inte söka. En intresseanmälan är ingen garanti för att få stöd, utan länsstyrelsen kan komma att behöva prioritera bland inkomna intresseanmälningar.

På Naturvårdsverkets hemsida kan du läsa mer om stödet.

Ersättning för åtgärder i ängs- och betesmarker, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Statligt stöd för restaurering av ängsmark, betesmarksättning och hamling, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Så stor är ersättningen

Som högst kan du få ersättning som täcker 70 procent av godkända kostnader för restaureringsåtgärderna.

Riktvärden för olika kostnader Pdf, 163.5 kB.

Observera: under det år du anger att du ska göra en insats behöver en ansökan om utbetalning inkomma till länsstyrelsen senast 15 november. Detta innebär till exempel att insatsen för aktuellt år behöver genomföras i god tid innan 15 november och inte under kommande vinter. Detta för att utbetalningen ska ske senast 31 december.

Du får bara stöd de år som en åtgärd utförs.

Åtgärder som du kan få ersättning för

Du kan få ersättning för att restaurera ängsmarker och betesmarker på minst 0,3 hektar. Du kan också få ersättning för att restaurera tidigare hamlade lövträd i jordbrukslandskapet.

Ersättningen ska gå till att genomföra åtgärder som är nödvändiga för restaureringen, till exempel avverkning, röjning, bortforsling av ris och eget arbete.

Restaureringen ska bidra till att bevara, stärka, utveckla eller återställa markens eller trädets höga naturvärden. Stödet uppgår till högst 70 procent av dina godkända kostnader för åtgärder som behövs för restaureringen. Restaureringen kan utföras under 1–5 år mellan 2024–2028 beroende på hur omfattande åtgärderna är. Exempel på åtgärder är avverkning, röjning, bortforsling av ris och eget arbete. Du kan även söka stöd för stängsling, men vid högt stödtryck prioriteras andra restaureringsåtgärder.

Stöd lämnas inte till

Åtgärder som du enligt lag är skyldig att göra eller inte får göra, eller åtgärder som har påbörjats innan beslut om stöd har fattats av länsstyrelsen. Du kan inte heller få ersättning för åtgärd som du har fått annat offentligt stöd för eller åtgärd som avser mark som du har fått statligt stöd eller EU-stöd för avseende skötselåtgärder inom fem år före ansökningstillfället, eller andra åtgärder som syftat till att bevara eller återställa biologisk mångfald inom tio år före ansökningstillfället. Länsstyrelsen får medge undantag från dessa bestämmelser om det finns särskilda skäl.

Prioriterade områden för stöd

Ansökningarna kommer att bedömas utifrån många olika faktorer. Det finns gemensamma prioriteringar för hela landet, men varje län kan också prioritera utifrån lokala förutsättningar. För Jönköpings län kommer följande faktorer att bidra till högre prioritering för en ansökan om att restaurera ängs- eller betesmark:

  • Restaurering av slåtterängar.
  • Förekomst av slåtter- eller betesgynnade rödlistade arter.
  • Värdetrakter, exempelvis för gräsmarker, hamlade träd och fladdermusarten barbastell.
  • Möjlighet till långsiktighet i skötseln (till exempel tillgång till betesdjur).
  • Områden där det finns nyckelbiotoper med värden kopplade till hävdpräglade marker, till exempel lövängsrest eller ädellövträd.
  • Gynnsamt läge med tanke på grön infrastruktur för gräsmarker.
  • Värdetrakter för hamlade träd Pdf, 1.7 MB.. Gäller för restaureringshamling.

Exempel på faktorer som kommer att sänka prioriteringen för en ansökan:

  • Om marken tidigare visat sig vara svår att restaurera.
  • Riklig förekomst av svårbekämpade arter (till exempel gråal eller blomsterlupin).
  • Svårbedömd långsiktighet.
  • Låg kostnadseffektivitet.

Länsstyrelsen i Jönköpings län har en begränsad summa pengar. Om vi får in fler ansökningar än pengarna räcker till måste vi prioritera bland dem. Det innebär att även en ansökan för artrika marker kan få avslag om det finns andra marker som har ännu högre värden. Detsamma gäller restaureringshamling av träd.

Beslut om ersättning

Beslut fattas inte löpande. Prioritering och beslut tas efter att ansökansperioden är slut.

Viktigt att tänka på

Syftet med stödet är att bidra till restaurering av marker och träd som sedan sköts regelbundet efter avslutade restaureringsåtgärder. Restaureringen ska ses som en start på en återupptagen skötsel. Om du inte tror att det kommer att vara möjligt att sköta marken kontinuerligt med slåtter eller bete eller träden med regelbunden hamling ungefär vart femte år efter restaureringen bör du inte söka stödet.

Nödvändiga samråd, dispenser eller tillstånd för restaureringen eller restaureringshamlingen ska sökas i god tid innan åtgärderna genomförs.

Samråd eller dispens gällande restaureringshamling Pdf, 371.8 kB.

Anmälan till Skogsstyrelsen

För att följa skogsvårdslagen kan en anmälan till Skogsstyrelsen vara nödvändig innan någon åtgärd påbörjas. Anmälan lämnas till Skogsstyrelsen senast sex veckor innan åtgärd påbörjas. För åtgärder i ädellövskog ska anmälan göras och beslut fattas innan åtgärd påbörjas. För övrig skog ska anmälan göras om arealen överstiger 0,5 ha och åtgärd får påbörjas efter 6 veckor (inget beslut fattas). För mer information och blanketter, se Skogsstyrelsens webbsida:

Skogsstyrelsen Länk till annan webbplats.

Vad händer efter restaureringen?

Efter restaureringen bör du sköta marken med bete eller slåtter och trädet med regelbunden hamling. Det finns möjlighet att ansöka om miljöersättning för skötsel av ängs- och betesmarker från Jordbruksverket efter avslutad restaurering. Det kan dock ibland behövas några säsonger med skötsel för att få den struktur och det fodervärde på marken som krävs för att få miljöersättning. Restaureringsstödet och Jordbruksverkets miljöersättningar är inte kopplade så du behöver själv ha koll på att marken uppfyller de krav som ställs på marker inom Jordbruksverkets regelverk när du ansöker hos dem.

För de restaurerade träden finns i dagsläget ingen ersättning att söka för den fortsatta regelbundna hamlingen.

Övriga upplysningar

Länsstyrelsen kan i vissa fall ge rådgivning inför en restaurering. Då går vi igenom vilka natur- och kulturvärden som finns på din mark samt vilka åtgärder som är lämpliga för att dessa ska bevaras och utvecklas. Här kan du anmäla intresse för enskild rådgivning:

Rådgivning om natur- och kulturvärden på din gård

Vad gör Länsstyrelsen?

Länsstyrelsen handlägger ansökningarna och ansvarar för att

  • ta emot och prioritera ansökningar
  • besluta om ersättning
  • betala ut ersättning
  • slutbesikta åtgärder
  • kräva tillbaka hela eller delar av utbetalad ersättning för restaureringar som inte har följt beslutet om ersättning.

Vill du ha information om när denna sida uppdateras? Fyll i din e-postadress nedan och klicka på "Ok".

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress om du vill prenumerera på denna sidan och därmed få uppdateringar via e-post.

Hantera prenumeration

Kontakt

Länsstyrelsen i Jönköpings län

Besöksadress: Hamngatan 4, Jönköping

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss