Förädlingsstöd för att skapa nya jobb
Vill du börja förädla jordbruksprodukter till livsmedel och skapa fler jobb på landsbygden? Då kan du söka det här förädlingsstödet.
Företagsstöd för att öka förädlingen av jordbruksprodukter till livsmedel finns till för att skapa fler jobb på landsbygden. Du kan söka stöd för att till exempel bygga en ny anläggning för förädling eller köpa in specialutrustning. Din investering måste bidra till att skapa fler jobb för att du ska få stöd.
Vem kan få stöd?
Du kan få stöd om du driver ett företag som omsätter högst 10 miljoner euro per år och har färre än 50 anställda. Du som sökande kan till exempel vara ett jordbruks- eller trädgårdsföretag.
Vilka faktorer påverkar möjligheten att få stöd?
Länsstyrelsen kommer att bedöma din ansökan utifrån vissa kriterier. Det är endast de högst prioriterade ansökningarna som får stöd.
Du kan läsa mer om hur din ansökan bedöms och prioriteras i kapitel 6.5 i den regionala handlingsplanen.
Länsstyrelsen har ansökningsperioder för denna åtgärd där de ansökningar som kommer in inom perioden ställs i konkurrens mot varandra.
Ansökningsperioderna är:
1 april – 31 augusti
1 september – 16 december
17 december – 31 mars
I Jönköpings län kan du högst få 600 000 kronor i stöd under en treårsperiod.
Du kan få 40 procent av dina utgifter i stöd, förutsatt att utgifterna ger rätt till stöd. Stöd beviljas inte till ansökningar som har mindre än 100 000 kr i stödberättigande utgifter.
Alla utgifter ger inte rätt till stöd. Läs mer om vilka utgifter du kan få stöd för på Jordbruksverkets webbplats.
När ansöker jag och när får jag beslut?
Det är viktigt att du ansöker om stöd innan du påbörjar din investering. Du får inte ta med utgifter som du har haft innan ansökningsdatumet.
Hur ansöker jag?
Du söker stödet i Jordbruksverkets e-tjänst för företagsstöd, projektstöd och miljöinvesteringar.
Läs noggrant igenom förutsättningarna för stödet innan du ansöker, både på den här sidan och på Jordbruksverkets webbplats. På Jordbruksverkets webbplats får du även mer detaljerad information om hur du ansöker.
Din ansökan handläggs av Länsstyrelsen. När du har skickat in din ansökan får du en kvittens i e-tjänsten med ditt ärendes journalnummer. Det är din bekräftelse på att ansökan är inskickad och du kan därmed börja med de åtgärder du sökt stöd för.
Observera att kvittensen inte är ett beslut om stöd. Om du påbörjar din investering innan du fått beslut behöver du se till att du har annan finansiering, ifall du inte skulle få stödet.
Ansök om utbetalning
När du har fått ditt beslut och din insats är helt klar och alla utgifter är betalda och bokförda ska du ansöka om slututbetalning. Ansök om slututbetalning innan slutdatumet i ditt beslut om stöd. Ansökningar som kommer in försent får avdrag på stödet.
Du kan även ansöka om delutbetalning innan investeringen eller projektet är helt klart. Föreningar som beviljats projektstöd kan i vissa fall ansöka om förskottsbetalning.
Ansökan om utbetalning består av två delar. Du ska först registrera dina utgifter i Jordbruksverkets e-tjänst och därefter ska du skicka in underlag till oss på Länsstyrelsen.
1. Registrera utgifter
Du registrerar dina utgifter i Jordbruksverkets e-tjänst. Jordbruksverket har en guide om hur du ansöker om utbetalning, som du bör läsa igenom för att vara säker på att allt blir rätt.
Om du har blivit beviljad stöd för enhetskostnad eller fast ersättning så är det endast ett fåtal kolumner som måste fyllas i. Se mer information i guiden under kapitlet Enhetskostnad, fast ersättning och EIP och kapitlet Utgifter.
Guide för hur du gör din ansökan om utbetalning i e-tjänsten (PDF)
Ansök om utbetalning av stöd i Jordbruksverkets e-tjänst
E-tjänsten kräver inloggning med BankID.
Finansiering
I ditt beslut om stöd ser du vilken finansieringstyp som beslutet omfattar och som du ska redovisa i din ansökan om utbetalning. Har du endast egen finansiering behöver du inte fylla i något under finansieringsfliken. Kontakta oss om du är osäker.
2. Skicka in underlag
När du har registrerat utgifterna i e-tjänsten laddar du upp underlagen eller skickar dem via brev till oss på Länsstyrelsen. Underlagen ska ha ett försättsblad och numreras och sorteras i samma ordning som du registrerade dem.
Läs mer på Jordbruksverkets webbplats om vilka underlag som ska skickas in, och hur de ska sorteras.
Hur du hanterar underlag finns beskrivet i Jordbruksverkets guide (PDF)
Behöver du komplettera din ansökan skriftligt till Länsstyrelsen, efter att du gjort ansökan i e-tjänsten, ska du använda denna adress:
Länsstyrelsen i Jönköpings län
FE 28
Box 204
865 25 Söderhamn
Särredovisning i bokföringen
Alla utgifter som avser investeringen eller projektet ska särredovisas i bokföringen genom att bokföras på ett eget kostnadsställe eller med en särskild bokföringskod.
Mer information om stödet
På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om stödet.

Kontakt
-
Camilla Stennert
Handläggare
E-post till Camilla Stennert
Telefon 010-2236548
-
Malin Krause
Enhetschef
E-post till Malin Krause
Telefon 010-2236257
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.