Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Varje trädslag har sin charm

Tillsammans med sin fru Gunnel driver Gösta Jonsson verksamheten SkogsNytta Loaklev. De förvaltar och förädlar de resurser som gården ger. Gösta har plockat ut minst 16 olika trädslag ur deras skog och förädlar träet till olika byggen och hantverk. Sågen går varm där hemma på släktgården.

Text Marielle Gustafsson

Olika hantverksföremål i trä, som skärbrädor, underlägg, smörkniv med mera.

Ett axplock av vad Göstas idéer har resulterat i. Foto: privat.

SkogsNytta Loaklev är en gårdsverksamhet med inriktning på mångbruk och biodling. Verksamheten drivs av Gunnel och Gösta på släktgården i Loaklev i Vetlanda kommun. De har varit engagerade i flera projekt, bland annat i Lövsuccé 2.0 då de tillsammans med grannen bjöd in till en inspirerande skogsdag om lövträd.

Stor variation av lövträd

En del av Höglandsleden går över fastigheten och i anslutning till leden anlades en slinga med informationsskyltar, om skogen och dess trädslag, inom Lövsuccé 2.0. Vid en vandring längs slingan får man se flera olika trädslag som ek, björk, oxel, lind, ask och körsbär. Listan på trädslag kan göras ännu längre, Gösta har plockat ut så mycket som 16–17 olika trädslag ur sin skog. Den höga artrikedomen beror på att det finns grönsten i marken, vilket ger goda förutsättningar för växtligheten.

Udda trädslag i sin bästa form

Gösta och Gunnel är fjärde generationen på gården, men det är först efter pensionen som Gösta har börjat såga och tillverka egna produkter. Sågen går varm när Gösta förverkligar sina idéer och förädlar udda trädslag och konstiga träformer till stekspadar, köksbestick och skärbrädor. Hantverket används till självhushåll, säljs på beställning eller på marknader.

Ett av de mer spännande och imponerande projekten som Gösta arbetar med är ett eget husbygge. Huset byggs av många olika trädslag som man vanligtvis inte använder i hus, till exempel al, oxel, sälg, hägg och en. Gösta visar gärna upp huset för att andra ska få möjlighet att se på vilka sätt det går att använda olika trädslag. I huset får trädslagen presenteras i sin bästa form, till exempel är ledstången i trappan gjord av en och en fönsterhylla är tillverkad av oxel. Det är till och med så att varje fönsterhylla i huset är gjord av olika trädslag.

Björk är favoriten

Trä är ett spännande material och varje trädslag har sin charm. Björk är en favorit hos Gösta eftersom det är ett starkt och segt virke som kan användas till såväl uppläggningsfat som tåliga skohorn. Och som Gösta säger:

– Du kan ta vilken träbit som helst, bearbeta den och sedan få ut ett vackert hantverk, man kan säga att trästycket är en oslipad diamant!

En bild av en mindre såg som står utomhus. En annan bild av en man som sitter intill ett fönster med en fönsterbräda av trä.

Vänster bild: Gösta har en begagnad såg som han fick ta över för ett tiotal år sedan. En konstruktion bestående av en ställning och motorsåg. Om du är intresserad av att skaffa dig en egen såg kan du höra dig för i bygden eller i samband med skogsträffar av olika slag. Har du tur träffar du på någon som känner någon som vill sälja sin såg eller vet vart du kan vända dig. Höger bild: Gösta i ett av sina hus som han har byggt. Varje fönster har en fönsterhylla som är tillverkad av olika trädslag.

Lövsuccé

Projektet Lövsuccé har pågått i omgångar sedan år 2015, där det senaste projektet som drevs av LRF i samverkan med Skogsstyrelsen, Länsstyrelserna i Småland och Södra avslutades år 2023. Projektet Lövsuccé strävade efter att skapa sammanhängande stråk av lövträd i olika successioner i landskapet. Projektet har syftat till att öka kunskapen om värden knutna till lövträd och till att inspirera skogsägare att satsa på lövträd i sitt skogsbruk för att öka variationen och minska sårbarheten vid till exempel insektsangrepp och klimatförändringar. En styrka i projektet har varit att belysa naturvärden, sociala värden, turism, mångbruk, klimatförändringar, skötsel, produktion och ekonomiska värden knutet till lövträd. Det har genomförts flera inspirerande skogsdagar och workshops på fem platser i Jönköping, Kalmar och Kronobergs län. Dessa har lockat flera hundra skogsägare och småbrukare att delta.

Workshoparna har haft olika teman, varav ett var mångbruk kopplat till lövträd. Ett exempel på mångbrukare är verksamheten SkogsNytta Loaklev.

På LRF:s webbplats kan du läsa mer om projektet Lövsuccé.

lrf.se/regioner/jonkoping Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss