Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturen får oss att må bättre

Naturreservaten ger alla människor tillgång till relativt naturliga skogar. Få saker kan rensa hjärnan så bra som naturen. Den får oss att hitta vårt inre lugn och utan att vi tänker på det tränar vi dessutom både muskler och balans när vi rör oss ute i terrängen.

Text Anna Sandhammar

Foto av skogsstig omgiven av grönska och barrträd

Foto: Mostphotos

Grönt gör gott. Vi lever numera ett liv som dagligen bombarderar oss med intryck. Jämför en uppkopplad människa med en person som levde för bara hundra år sedan. Det är inte underligt att våra hjärnor blir trötta! Forskning visar att gröna miljöer motverkar psykologisk trötthet. Att gå ut en stund varje dag kan motverka depression. Naturljud som fågelsång och trädens sus bidrar till ett lugn. Skog och natur kan ge kraft och energi till ett trött huvud. Dessutom bidrar en promenad i ojämn terräng till både bättre koordination och muskelstyrka.

Den som bor på landsbygden har lyckan att kunna njuta av allt detta varje dag. Andra har betydligt svårare att komma ut. Det kan bero på att man har långt till grönområden, att man har funktionsvariationer eller att man helt enkelt inte är van att vara ute i naturen. Tack vare vår unika allemansrätt har alla rätt att ta del av naturen, men det är fortfarande svårt för ganska många att komma dit.

Skyddade områden för alla

I de allra flesta fall skyddas ett naturområde för naturvärdenas skull. Trots det är det ett delmål att vi som tar hand om reservaten och nationalparkerna ska underlätta för friluftslivet. Friluftsliv definieras som utevistelse utan krav på prestation eller tävling. I vissa områden kan vi satsa stort och göra det lätt att komma ut, oavsett vilka förutsättningar man har. I andra finns det enstaka anordningar som underlättar för besökare, som markerade leder och rastplatser. De flesta områden får du besöka på naturens egna villkor, men de ligger där ändå som en resurs för den som vill och kan. Visste du förresten att tre fjärdedelar av alla naturreservat i Sverige har en god ljudmiljö? Tänk att få fylla öronen med tystnad, eller kanske snarare med naturljud, när man är van vid en bullrig miljö.

Skyltfönster med vinst

Den absoluta majoriteten av Sveriges skog är produktionsskog. I reservat och nationalparker finns det utrymme för mer naturlig skog. Förutom att de skyddade områdena blir en frizon för arter som behöver långlivade skogar kan det också vara en härlig miljö att vistas i. Dessutom blir det ett skyltfönster för hur skog utvecklas långsiktigt och mer naturligt.

För folkhälsan är de områden som ligger vardagsnära viktiga eftersom du varken behöver bil för att komma dit eller stora kunskaper för att vara där. De tätortsnära reservaten är en fantastisk tillgång just därför. För att vårt samhälle ska fungera och sjuktalen minska behöver hela befolkningen ha tillgång till naturen. Det är en win-win, både för miljön, hälsan och samhällsekonomin!

Formellt skyddad natur

I Sverige är knappt 15 % av land­arealen skyddad. I Jönköpings län är siffran 2,7 %.

Det finns olika typer av skyddad natur, som exempel­vis national­parker, natur­reservat, biotopskydd och naturvårdsavtal. Naturreservat beslutas av länsstyrelserna eller kommunerna och innebär att marken blir skyddad för all framtid. Marken kan antingen ägas av staten, kommun eller av privata markägare. Markägaren får en ersättning när naturreservatet inrättas. När ett reservat bildas fastställer man också hur det ska skötas och vad man får och inte får göra i reservatet.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss