Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Liten såg ger större lönsamhet

Med hjälp av eget sågverk kan skogsägare förädla en större del av sin skog. Vedproduktion och annan förädling tar vara på fler värden per stock än vad ett industriellt sågverk kan göra. När länsstyrelsen arrangerade kurser i ämnet var intresset stort och många har fått inspiration och hjälp på vägen.

Text Christoph Hochmuth

Ett mindre sågverk där flera personer är samlade runt om.

Med hjälp av Christer Sandström från Skogsstyrelsen, kursledare vid första tillfället, visade det sig att det går att få lönsamhet i den här typen av förädling. Foto: Christoph Hochmuth.

I samband med covid-19-pandemin och Ukraina-krisen blev först energipriserna och sen virkespriserna höga. Dessutom växte önskemålet hos människor att jobba hemma i större utsträckning. Samtidigt fanns på länsstyrelsen projektet ”Nya Jobb” som genom kompetensutveckling skulle främja företag på landsbygden i den areala näringen. Först ut var två utbildningar för skogsägare som ville förädla sina gallringsstockar med vedproduktion. Redan då fanns känslan av att det finns en resurs i våra skogar som har blivit lite bortglömd. Med hjälp av Christer Sandström från Skogsstyrelsen, kursledare vid första tillfället, visade det sig att det går att få lönsamhet i den här typen av förädling.

Sågen – ett verktyg längs vägen

Stigande virkespriser gjorde att vi även såg en möjlighet för våra skogsägare här. Tack vare småsågarföreningen hittade vi Micael Frisk i länet och anlitade honom för en kurs om att ”förädla skogen med eget sågverk”. Det vi inte visste var att vi precis hade hittad en duktig sågare, hantverkare, företagare, biolog och föreläsare. Micael som närmar sig 62 år började redan som 15-åring sommarjobba på grannsågverket, så han har många års erfarenhet. Med hans häpnadsväckande kompetens för råvarans biologi, virkeslära och sitt hantverkskunnande förenar han mycket kunskap. Och det behövs för att kunna överblicka hela vägen från trädets tillväxt till den färdiga panelen, parketten eller möbeln. Sågen känns i det sammanhanget plötsligt mer som ett av verktygen längs vägen.

Få ut mer värde med egen såg

Genom ändamålsinriktad och genomtänkt sågning av olika av stockar kan man få fram flera värden och detaljer per stock än ett industriellt sågverk idag. Antal detaljer begränsas i större sågverk av lagerskäl. I Sverige sågas det främst furu eller gran till konstruktionsvirke. Allt utöver det kommer främst från utlandet. Det vill säga virke till inredningsdetaljer och möbler.
Med det i åtanke kan småsågarna fylla en plats på en lokal marknad för träd som idag undervärderas. Övergrova träd, lövträd, granbarkborreträd och almsjuka träd är råvaror som kan få ett mycket högre mervärde genom individuellt sågade stockar. Granbarkborreträd är ett exempel, där panelen bland annat blir hållfastare eftersom hartsen är kvar i stocken. Stammen torkas ”på rot” vilket ger en likadan effekt som om granen enbart hade avverkats på vintern.

Stort intresse

Efter en första överbokad kurs samt nöjda deltagare var det inte svårt att bestämma sig för att genomföra åtminstone en kurs till. Till vår stora överraskning blev även den fullbokad snabbt. Nu har fyra kurser genomförts med minst 40 deltagare totalt och vi tror att efterfrågan bör vara mättad. Micael beskriver kurserna i efterhand som interaktiva och fantastiska eftersom deltagarna var positiva och engagerade. Dynamiken i gruppen blev så som den enbart kan bli när likasinnade träffas för utbyte och samarbete.

En man som står framför ett omålat hus.

Kursledaren Christer visa på flera användningsområden för det egenproducerade virket. Foto: Christoph Hochmuth.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss