Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ligghallar för utegångsdjur

En väl genomtänkt ligghall kan möjliggöra djurhållning utomhus året runt i en stimulerande miljö. Att ersätta större byggnader kan minska kostnaderna. Men det krävs mer än att bara ställa upp en ligghall för att få det att fungera och många aspekter ska tas omhand. Ibland kan även skogen vara ett bra alternativ.

Text Eva Udén

Nötkreatur som står i snötäckt hage.

Foto: Pär Axenfjord

För att djur ska klara de svenska vintrarna krävs att de kan hålla värmebalansen. Hull och päls är det viktigaste skyddet mot kyla och fukt. Rena och torra hovar och klövar har mindre risk för sjukdomar och spridning av parasiter. För att kunna hålla hull och päls krävs torra och rena liggplatser. Ofta är vind, fukt och upptrampad lerig mark de största utmaningarna.

Djurens beteende och behov styr nyttjandet

Nötkreatur, får och hästar är flockdjur som trivs i grupp. Men även inom gruppen uppstår konkurrens om resurser. Flockdjuren vill dessutom ofta göra samma sak samtidigt. Om ligghallen inte är tillräckligt stor eller har för små öppningar kan de lågt rankade individerna bli stående utanför.

Djuren rör sig inte lika mycket under den kalla årstiden och vill gärna se utfodringsplatsen från ligghallen. Om djuren inte använder ligghallen eller inte dricker tillräckligt kan det vara för långt mellan resurserna. Om det inte finns tillräckligt många foderplatser kan lågrankade individer avstå foder för att följa med gruppen när den rör sig. Djuren kan också välja att hålla sig vid utfodringsplatsen. Det kan misstolkas som att djuren inte behöver någon ligghall, men handlar om prioritering av resurser och behov.

Strömedel är en annan bidragande faktor till ligghallens funktion och attraktivitet för djuren. Med en ordentlig bädd tidigt i säsongen besparas mängden strö som krävs senare, och det bidrar till att djupströbädden brinner ordentligt. Med högt i tak kan ströbädden byggas på och du kan enkelt städa ur ströbädden med maskin.

Se över din mark och dess egenskaper

Milda vintrar med stora regnmängder sliter hårt på markerna. Genom flyttbara ligghallar och utfodringsplatser kan du sprida belastningen. Med gräsarmering, markväv eller träflis kan marken förstärkas utan att anlägga en hårdgjord yta. Skog kan utgöra bra vinterhagar om marken är väldränerad, samtidigt som träden erbjuder skydd för regn och vind. En väl fungerande liggplats i skog kan därför fundera bättre än en felaktigt utformad, skött eller placerad ligghall. För dig som har nötkreatur kan det finnas möjlighet att ansluta till Gård & djurhälsans kontrollprogram för utegångsdjur utan ligghall.

Om ligghallen placeras på en hög punkt får djuren uppsikt över omgivningarna och regnvatten rinner naturligt från platsen. Det är lättare att hålla bädden ren och torr och ger goda förutsättningar för marken att hålla längre.

Vindriktning och väderstreck är ytterligare aspekter. Om solen strålar in i ligghallen kan ströbädden torka och utrymmet värmas upp. Men om vinden oftast blåser från den soligaste vinkeln kan i stället regn och snö blåsa in och göra att djuren inte går dit.

En väl planerad ligghall ger goda förutsättningar för högproducerande djur med god välfärd.

Resurser för dig som funderar på ligghall

På Jordbruksverkets webbplats hittar du broschyren Utedrift med nötkreatur och Djurhållning i ligghallar - nötkreatur, häst och får

jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

Ligghallar för större grupper kan kräva förprövning. Kontakta länsstyrelsens förprövningshandläggare om du har frågor.

Gård & djurhälsan hanterar kontrollprogrammet för utegångsdjur utan ligghall.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss