Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Jägare kommer kunna sälja vildsvinskött
Snart kommer du som jagar vildsvin kunna sälja direkt till konsument. Det är ett förslag till en ny föreskrift från Livsmedelsverket som blir verklighet i höst. Innan du kan göra det ska du anmäla dig för registrering i vildsvinsjägarregistret. Du behöver också gå utbildning i hur du hanterar vildsvinskött säkert och undersöker vilt inför leverans.
Text Claes Ericsson
Livsmedelsverkets föreskrift som gör detta möjligt kommer att träda i kraft 4 november 2024, syftet är att ge jägare större möjligheter att sälja eller ge bort vildsvinskött. För att kunna göra det behöver du som jägare
- gå en utbildning i undersökning av vilt inför leverans till vilthanteringsanläggning
- gå en utbildning i säker hantering av vildsvinskött
- anmäla dig för registrering i vildsvinsjägarregistret (när registreringen öppnar hösten 2024).
När du har anmält dig får du ett bevis på att du finns med i vildsvinsjägarregistret. Du får också en kod som är unik för dig som jägare. Koden ska du använda för att säkerställa köttets spårbarhet när du säljer eller skänker vildsvinskött. Efter utbildningarna och registreringen är förslaget att du årligen får sälja kött av tio vildsvin och tio oavhudade vildsvin direkt till konsument.
Registrering i vildsvinsjägarregistret
När länsstyrelsens vildsvinsjägarregister öppnar hösten 2024 anmäler du dig till vildsvinsjägarregistret hos den länsstyrelse i länet där du är folkbokförd.
Utbildning i säker kötthantering för vildsvinsjägare
Innan du får sälja vildsvinskött direkt till konsument behöver du vara en utbildad viltundersökare och ha gått en särskild utbildning om hur vildsvinskött ska hanteras. Utbildningen ger kunskap inom mikrobiologiska faror, hygienisk slakt, provtagning och köttets spårbarhet. Du genomför utbildningen hos en utbildningsanordnare som godkänts av Livsmedelsverket.
Subventioner av analyskostnader
De nuvarande reglerna för subventioner av analyskostnader, för trikiner och cesium, gäller till och med december 2025. Subventionerna omfattar jägare som skickar in prover från vildsvinskött som ska användas för egen privat konsumtion. Det pågår en översyn av reglerna.
Kontroll av försäljning av vildsvinskött
Länsstyrelsen kommer att genomföra kontroller av försäljningen av vildsvin och vildsvinskött för att se till att jägare följer reglerna. Vi kommer att genomföra både planerade kontroller och kontroller utifrån anmälningar, tips och klagomål om att försäljning inte går till på rätt sätt. Kontrollerna kommer att följas upp.
Försäljning till detaljhandel
Livsmedelsverkets nya föreskrift innebär dessutom att jägare får sälja eller ge bort en viss mängd vildsvin som inte är flådda direkt till butiker, restauranger eller andra detaljhandelsanläggningar som säljer eller serverar mat direkt till konsument. Enligt de regler som gäller idag har jägare enbart kunnat sälja fällda vildsvin till vilthanteringsanläggningar.
Myndigheter med uppdrag att främja vildsvinskött som livsmedel
Länsstyrelsen är en av flera myndigheter som har i uppdrag att se till att mer vildsvinskött tas tillvara i Sverige, det så kallade Vildsvinspaketet. Förutom länsstyrelsen har även Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppdrag för att göra det enklare för konsumenter att få tag på vildsvinskött och för jägare och producenter att sälja köttet.
Länsstyrelsens uppdrag är framför allt att skapa ett register över vildsvinsjägare som vill överlåta vildsvinskött till konsumenter och verka för att jägare registrerar sig. Länsstyrelsen i Kronoberg samordnar länsstyrelsernas uppdrag. Vildsvinsjägarregistret öppnas för anmälningar när det nya regelverket träder i kraft.
Naturvårdsverket har flera uppdrag som berör vildsvin. Myndigheten ansvarar för den nationella förvaltningsplanen för vildsvin. Regeringen har givit i uppdrag till Naturvårdsverket att ta fram en metod för att mäta vildsvinsskador i grödor där man samarbetat med SLU som bland annat använt drönare och AI för att analysera dessa skador. Naturvårdsverket har även i uppdrag att i december föreslå vilka åtgärder som bör vidtas för att åstadkomma en effektiv vildsvinsförvaltning framöver.
Myndigheternas arbete bidrar till livsmedelsstrategins övergripande mål om en ökad livsmedelsproduktion som är hållbar och konkurrenskraftig.
Steg för jägaren att ta innan verksamheten startar (leverans till privatpersoner)
- Utbildad viltundersökare
- Kompletterande vildsvinsutbildning
- Anmälan till närmaste länsstyrelse
- Få en unik kod
Vildsvinsstammens utveckling i Jönköpings län
Text Ingemar Sjöberg
OBS: Fakta gäller till och med hösten 2024. För senast uppdaterad information följ vår webbplats.
Vildsvinen började etableras i Jönköpings län under 1990-talet och hade en ökning fram till 2020. Därefter har stammen minskat men rapporterade viltolyckor, statistik från trikinprover och ökande skador i jordbruket ger signaler om att vildsvinsstammen åter ökar under 2024.
I dagsläget finns fasta vildsvinpopulationer i länets samtliga kommuner. Visingsö var länge fritt från vildsvin men även där har flera observationer gjorts under senare tid. Tätheten i populationerna varierar kraftigt. Sedan 2021 har vi sett ett trendbrott som visar på en minskande vildsvinsstam men nu finns tydliga tecken på att stammen åter ökar i länet.
Med dagens inventeringsmetoder kan vi inte uppskatta populationen i absoluta tal. För att få ett grepp om stammens storlek kan ett antagande göras baserat på avskjutning. 2020 gjordes en simulering och då var det cirka 11 000 vildsvin i populationen efter jakt. Populationstätheten varierar kraftigt lokalt, men det motsvarar en täthet på cirka 11 vildsvin per 1 000 hektar i genomsnitt inom länet. Från 2020 visar avskjutningen att stammen kan ha minskat till cirka 7 000 vildsvin. Rapporterade viltolyckor, statistik från trikinprover och ökande skador i jordbruket ger signaler om att vildsvinsstammen åter ökar under 2024.
Avskjutning
Vildsvinsavskjutningen sammanställs av Svenska Jägareförbundet i deras uppdrag i viltövervakningen. Statistiken sammanställs årligen efter jaktårets slut den 30 juni och presenteras därefter på viltdata.se.
Avskjutningen visar på en kraftig ökning av vildsvinsstammen från drygt 3 000 individer 2012 till cirka 11 000 individer år 2019. Efter 2020 har avskjutningen minskat till knappt 7 000 vildsvin. 2022 är det sista året som redovisas i Svenska Jägareförbundets statistik.
Olyckor i trafiken
Viltolyckor i trafiken sammanställs av Nationella Viltolycksrådet, NVR, som leds av polisen. Statistiken baseras på anmälda viltolyckor som NVR-organisationen återrapporterar till polisen efter utförda eftersöksuppdrag. Statistiken sammanställs månadsvis och presenteras på viltoycka.se.
Vildsvinsolyckorna visar samma utveckling som avskjutningen under perioden 2012 – 2019. Antalet viltolyckor under 2020 och delvis 2021 har påverkats av den minskade trafikintensiteten under Corona-pandemin. Vildsvinsolyckorna minskade i perioden från 2020 men ökar nu igen. Under 2024 har det hittills rapporterats 244 olyckor, vilket redan är fler än det var totalt 2022.
Skador i jordbruket
Jordbruksverket har tagit fram statistik på viltskador i lantbruksgrödor genom enkätundersökningar till landets jordbrukare 2014 och 2020. Statistiken visar en svag ökning av vildsvinsskadorna från 2014 – 2020. Enligt statistiken orsakar vildsvinen ett skördebortfall på drygt tre procent av förväntad skörd, vilket 2020 innebär en skördeförlust på totalt 13 422 ton.
Utöver Jordbruksverkets statistik har länsstyrelsen de senaste två åren genomfört skadeinventeringar på lokal nivå inom älgskötselområden och licensområden i Vetlanda och Nässjö kommun. Metoden ”Vetlandametoden” mäter bökspåverkad areal under vintern i slumpvis utvalda jordbruksblock innan vårbruket. I de undersökta områdena varierar jordbruksarealen som påverkas av vildsvins bök lokalt mellan 1 – 42 procent på åkermark och 0 – 18 procent för betesmark. Skadorna var störst 2020 och har därefter minskat. Inventeringen visar de stora lokala variationerna i skadenivå som finns.
Under 2024 har nordöstra delen av länet inventerats med drönarteknik av Sveriges Lantbruksuniversitet tillsammans med länsstyrelsen. Resultaten har inte publicerats ännu men inventeringen visade på låga skador i vall under försommaren men betydligt högre skadenivå i tröskmoget vete i augusti.
Trikinprover
Livsmedelsverket sammanställer de ansökningar som lämnas om subventionerade trikinprover. Varje prov motsvarar ett fällt vildsvin. Statistiken redovisar de ansökningar som lämnats månadsvis i hela Sverige.
År 2023 redovisades totalt 86 123 trikinprov och tills juli månad 2024 har det redovisats 51 030 prover. Avskjutningen baserat på trikinprov har ökat under perioden juni till juli från 14 670 prov (år 2023) till 20 014 prov (år 2024). Det innebär en ökning av avskjutningen med drygt 36 procent i denna period från 2023 till 2024.
Vidare läsning
Sammanställning av vildsvinsavskjutningen
www.viltdata.se Länk till annan webbplats.
Sammanställning av viltolyckor
www.viltolycka.se Länk till annan webbplats.
Kontakt
-
Claes Ericsson
Primärproduktionshandläggare
Telefon 010-2236496
-
Ingemar Sjöberg
Handläggare jaktfrågor
Telefon 010-2236380