Åtgärdsprogram Hälsans miljömål 2023-2027

Åtgärdsprogrammet ska bidra till att skapa en giftfri mijljö, ett mer cirkulärt samhälle och ett samhälle som är hållbart och där livsmiljöer för god hälsa främjas.

Åtgärdsprogrammet gäller under åren 2023 till 2027 och berör främst miljökvalitetsmålen frisk luft, giftfri miljö, skyddande ozonskikt, säker strålmiljö samt god bebyggd miljö. Dessutom berörs ett flertal mål i Agenda 2030. I programmet lyfts flera åtgärder för att stärka människors hälsa och välbe­finnande.

Åtgärdsprogrammet har tagits fram av Länsstyrelsen i Jönköping i samverkan med aktörer i länet utifrån regionala utmaningar och förutsättningar. Åtgärdsprogram Hälsans miljömål innehåller 19 åtgärder som aktörer i länet har åtagit sig att genomföra under programperioden. Åtgärderna är indelade i fyra fokusområden:

En giftfri miljö

Kemiska produkter finns överallt i vår vardag. Vi behöver minska användningen av de miljö- och hälsoskadliga ämnena genom förebyggande åtgärder, skapa en giftfri vardag samt genomföra tillsyn av pågående och nedlagda miljöfarliga verksamheter.
Människor, djur och växter utsätts för skadliga ämnen som sprids när varor, kemiska produkter och material tillverkas, används och blir till avfall. För att skydda människors hälsa och miljön behöver spridningen av skadliga ämnen förebyggas och minska

Hållbar konsumtion och produktion

Konsumtionsvarorna och livsstilen i Sverige och i länet ger upphov till en stor påverkan på miljön och vi har en ohållbar hantering av våra resurser. Vi behöver ställa om till hållbara konsumtions- och produktionsmönster, skapa en ökad och effektiv resurshushållning samt ställa om flödena från linjära till cirkulära.
Vår planet har försett oss med ett överflöd av naturresurser, men vi människor har inte nyttjat det på ett ansvarsfullt sätt och konsumerar nu långt bortom vad vår planet klarar av.

Att använda energi och naturresurser på ett långsiktigt hållbart sätt är avgörande för att nå en hållbar utveckling.

Hållbar konsumtion är också viktigt utifrån sociala och ekonomiska perspektiv, såsom ökad konkurrenskraft, tillväxt på såväl den lokala som globala marknaden, ökad sysselsättning, förbättrad hälsa och minskad fattigdom. Omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor är en nödvändighet för att minska vår negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa.

Livsmiljöer för en god hälsa

Den fysiska livsmiljön har en påverkan på människors hälsa och välbefinnande. Vi behöver stärka det hälsofrämjande arbetet och samtidigt minska de faktorer som ger upphov till negativa hälsoeffekter till exempel dålig luft, buller, UV-strålning och brist på rörelse.

Att andas in luftföroreningar påverkar hälsan negativt och kan medföra en förkortad livslängd. De luftföroreningar som är skadligast för hälsan är inandningsbara partiklar, marknära ozon och vissa kolväten. Att vistas i naturen kan bidra till en bättre hälsa genom exempelvis minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa. Minskad stress kan i sin tur ha en positiv effekt på immunförsvaret. Grönområden skapar också bättre möjligheter för fysisk aktivitet, vilket kan föra med sig positiva hälsoeffekter så som minskad övervikt och fetma. Dessutom minskar exponeringen för buller, luftföroreningar, värme och skadligt solljus.

Strålning kan vara till nytta, men den kan också vara skadlig. Ozonskiktet i atmosfären skyddar livet på jorden genom att filtrera bort en del av den skadliga UV-strålningen från solen. Därför innebär det en fara när ozonskiktet tunnas ut. Hos människor ökar risken för till exempel hudcancer, nedsatt immunförsvar och ögonsjukdomen starr.

Hållbara städer och samhällen

För att skapa en hållbar samhällsplanering behöver den fysiska miljön planeras och utvecklas för att bevara ekosystemtjänster med hjälp av grön- och vattenytor, samt kulturmiljöer, minska miljöpåverkan samt skapa hälsosamma och inkluderande livsmiljöer. Samhällena behöver också vara motståndskraftiga och anpassade för att hantera klimatförändringar.

Vår bebyggda miljö ska fylla människors och samhällets behov, erbjuda bra livsmiljöer och bidra till en hållbar utveckling. Hur vi bor och lever påverkar miljön på många sätt, exempelvis när vi värmer våra bostäder, reser till arbete och fritidsaktiviteter eller sorterar vårt avfall.

I dagens samhälle har många kulturmiljöer förlorat sina ursprungliga funktioner och kan ses som ett hinder för exploatering och en rationell markanvändning. Dessa miljöer riskerar att rivas, förfalla eller växa igen utan skötsel eller hänsyn till dess kulturhistoriska värden.

Det behövs tydliga politiska avvägningar och ställningstagande för att minimera konflikterna och skapa en god livsmiljö för människor. Insatser behövs för att förbättra förutsättningarna att planera för en mer hållbar byggd miljö. Med stärkandet av den strategiska och fysiska planeringen och kopplingen till genomförande och uppföljning blir det lättare att styra mot en hållbar samhällsutveckling.

Åtgärder Hälsans miljömål

Nedan följer en sammanfattning av åtgärderna. En mer detaljerad beskrivning av åtgärderna se:

Åtgärdsprogram Hälsans miljömål Länk till annan webbplats..

En giftfri miljö

Åtgärder för att nå en giftfri miljö

Nummer

Åtgärd

Ansvarig aktör

Utveckling för åtgärden

1

Öka kunskapen om handlingsplaner för förorenade områden

Länsstyrelsen, kommunerna

Positiv

2

Inventera och riskklassa förorenade områden

Länsstyrelsen, kommunerna

Positiv

3

Genomföra undersökningar av potentiellt förorenade områden

Länsstyrelsen, kommunerna

Positiv

4

Arbeta med efterbehandlingsåtgärder av förorenade områden

Länsstyrelsen, kommunerna

Positiv

5

Fasa ut farliga kemikalier

Länsstyrelsen, kommunerna

Positiv

6

Bilda regional samverkansgrupp kemikalier

Länsstyrelsen, kommunerna

Positiv

7

Minimera mängden kemiska produkter i den egna verksamheten

Kommuner, Region Jönköpings län, Länsstyrelsen

Positiv

 

Hållbar konsumtion och produktion

Åtgärder för att nå en hållbar konsumtion och produktion

Nummer

Åtgärd

Ansvarig aktör

Utveckling för åtgärden

8

Ställa kemikaliekrav i upphandling

Kommunerna, Region Jönköpings län

Positiv

9

Minska avfallsmängderna och främja cirkularitet

Samtliga aktörer

Positiv

 

Livsmiljöer för en god hälsa

Åtgärder för livsmiljöer för en god hälsa

Nummer

Åtgärd

Ansvarig aktör

Utveckling för åtgärden

10

Etablera hälsofrämjande utomhusmiljöer på förskoleoch skolgårdar

Länsstyrelsen, Kommunerna,
Region Jönköpings län

Positiv

11

Etablera platser för tätortsnära odling

Kommunerna

Positiv

12

Öka kunskap om småskalig vedeldning i områden där det förekommer

Kommunerna

Positiv

13

Främja fysisk aktivitet i städer och samhällen

Kommunerna

Positiv

 

Hållbara städer och samhällen

Åtgärder för hållbara städer och samhällen

Nummer

Åtgärd

Ansvarig aktör

Utveckling för åtgärden

14

Etablera attraktiva allmänna platser för unga

Kommunerna

Positiv

15

Underlätta för att integrera social hållbarhet i fysisk planering

Länsstyrelsen

Positiv

16

Etablera kulturmiljösamverkan Jönköpings län

Länsstyrelsen, kommunerna

Positiv

17

Upprätta regionala etappmål för kulturhistoriskt värdefull bebyggelse

Länsstyrelsen, kommunerna

Positiv

18

Aktualisera underlag för kulturmiljövärden

Kommunerna, Länsstyrelsen

Positiv

19

Skydda särskilt värdefull kulturmiljö

Kommunerna*, Länsstyrelsen

Positiv

Uppföljning av åtgärderna i åtgärdsprogrammen

Åtgärderna i åtgärdsprogrammet följs varje år upp av respektive aktör som åtagit sig åtgärder. Uppföljningen sker i åtgärdswebben, som är ett publikt webbverktyg för uppföljning och redovisning av länens regionala åtgärdsprogram för miljömål.
Länsstyrelsen gör en sammanfattning och analys av åtgärdsuppföljningen.

Uppföljning av åtgärdsprogrammen för miljömålen Pdf, 1.4 MB.

Du kan även ta den av resultatet från åtgärdsuppföljningen i

Åtgärdswebben Länk till annan webbplats.

Berörda miljömål och hållbarhetsmål

Kollage över de svenska miljömål och de globala hållbarhetsmål som åtgärdsprogrammet berör.

Av Sveriges miljömål berörs: Giftfri miljö, Säker strålmiljö, God bebyggd miljö och Skyddande ozonskikt.

Globala hållbarhetsmål som berörs: 1. Ingen fattigdom, 3. God hälsa och välbefinnande, 4. God utbildning för alla, 8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, 9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur, 10. Minskad ojämlikhet, 11. Hållbara städer och samhällen, 12. Hållbar konsumtion och produktion, 15. Ekosystem och biologisk mångfald och 17. Genomförande och globalt partnerskap.

Kontakt

Miljömålssekretariatet

Dela sidan:

Landshövding

Brittis Benzler

Besöksadress

Hamngatan 4

Postadress

551 86 Jönköping

Organisationsnummer

202100-2288

Följ oss