Välj Hållbarhetslöften
Ni väljer ett eller flera löften att arbeta med under de kommande två åren. Till varje valt löfte identifierar ni aktiviteter som ni vill genomföra. Till er hjälp har ni vår lista med exempel på insatser som vi vet ger effekt.
Det finns sex stycken löften att välja på. Varje löfte innehåller exempel på aktiviteter ni kan göra som bidrar till att utveckla ert arbete.
Löfte nummer 1 är obligatoriskt för alla deltagande företag. Därutöver väljer varje företag vilket eller vilka av löftena 2-6 som ni vill arbeta med.
1. Systematiskt miljö och klimatarbete
Vi ska utveckla ett systematiskt och långsiktigt arbetssätt för att förstärka vår positiva påverkan och minska vår negativa miljöpåverkan i hela värdekedjan. För att kunna göra det ser vi till att ha god kännedom om vår direkta och indirekta miljöpåverkan. Vi strävar efter ständiga förbättringar och fokuserar på insatser som ger störst miljönytta.
Aktiviteter som bidrar till löftet
Varje verksamhet väljer vilka av aktiviteterna i listan ni ska jobba med under de två kommande åren. Det går också att välja andra och fler aktiviteter som ger motsvarande effekt och bidrar till löftet.
- Kartlägga (hela) verksamheten, inklusive värdekedjan, för att identifiera aktiviteter som har mest väsentlig miljö- och klimatpåverkan.
- Sätta upp vetenskapligt baserade mål för de områden där verksamheten har den största miljö- och klimatpåverkan.
- Upprätta en handlingsplan som möjliggör att målen nås.
- Regelbundet följa upp verksamhetens miljö- och klimatpåverkan med relevanta nyckeltal.
- Kommunicera era mål och ert miljöarbete internt och externt och berätta om både framgångar och förbättringsmöjligheter.
- Arbeta strategiskt med upphandling för att minska negativ miljö- och klimatpåverkan och öka positiv påverkan.
- Genomföra kartläggning av verksamhetens strategiskt viktiga inköpsområden samt produktgrupper som förväntas ha stor påverkan på till exempel klimat och biologisk mångfald.
- Ställa relevanta hållbarhetskrav vid upphandling och inköp för att minska påverkan på till exempel klimat och biologisk mångfald.
- Genomföra behovsanalys vid inventering och inköps/upphandlingsbeslut för att effektivisera inköp.
- Genomföra gröna investeringar med relevans för exempelvis klimat, ekosystemtjänster och biologisk mångfald.
- Söka grön finansiering för nya satsningar.
Varför är det viktigt?
Ett systematiskt hållbarhetsarbete skapar förutsättningar för att minska risker och tillvarata möjligheter, möta omvärldens förväntningar på hållbarhetsansvar samt bidra till verksamhetens strategiska inriktning.
Det är viktigt att jobba med insatser där företaget har sin främsta miljöpåverkan. En del miljöpåverkan uppstår hos er själva, en stod del av miljöpåverkan brukar finnas i värdekedjan. Det är viktigt att både direkt och indirekt miljöpåverkan analyseras och följs upp och att åtgärder görs för att minska miljöpåverkan i hela värdekedjan.
Er miljöpåverkan kan vara relaterad till användning av resurser och energi inom er verksamhet och era inköp. Det kan gälla utsläpp från transporter och resor, energianvändning, avfallsmängder och kemikalieanvändning.
Er miljöpåverkan kan också vara relaterad till hur ni påverkar den geografiska plats ni verkar på och vad som finns i er omgivning. Det kan handla om utsläpp till luft, mark och vatten och påverkan på ekosystem och biologisk mångfald. Det sker också stor miljöpåverkan i produktionsledet och på andra platser relaterat till er värdekedja.
Fördjupning och stöd i arbetet
Det finns olika vetenskapliga underlag som bör användas för att sätta lämpliga mål. Exempel för varje löftesområde finns på kommande sidor. Som exempel kan nämnas Parisavtalet, Konventionen om biologisk mångfald, Sveriges miljömål och dess preciseringar och etappmål, mål och delmål i Agenda 2030, Science Based Targets (SBT) och Science Based Targets for Nature (SBTN)
Parisavtalet, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Global biodiversity framework, Convention on Biological Diversity Länk till annan webbplats.
Sveriges miljömål Länk till annan webbplats.
17 globala mål för hållbar utveckling, Regeringen Länk till annan webbplats.
Ambitious corporate climate action, Science Based Targets Länk till annan webbplats.
2. Klimat
Företaget lovar att:
Vi ska minska klimatpåverkan från alla delar av vår verksamhet. För att göra det ska vi minska utsläpp av växthusgaser från till exempel tjänsteresor, transporter, produkttillverkning, produktanvändning och inköp.
Aktiviteter som bidrar till löftet
Varje verksamhet väljer vilka av aktiviteterna i listan ni ska jobba med under de två kommande åren. Det går också att välja andra och fler aktiviteter som ger motsvarande effekt och bidrar till löftet.
- Analysera och beräkna verksamhetens totala klimatpåverkan, inklusive värdekedjan, i enlighet med scope 1, scope 2 och scope 3 i Greenhouse gas protocol (GHG protocol) eller motsvarande.
- Sätta vetenskapligt baserade mål om årliga utsläppsminskningar som är i linje med 1,5 gradersmålet i Parisavtalet. Utgå från Climate science-based targets initiative (SBTi) eller motsvarande.
- Arbeta för att skapa cirkulära flöden i processen.
- Byta ut material och produkter till mer klimateffektiva alternativ.
- Gå med i Fossilfritt Sveriges klimatväxlingsutmaning Gå med i Fossilfritt Sveriges transportutmaning.
- Gå med i Fossilfritt Sveriges tjänstebilsutmaning.
- Upprätta en klimatstyrande resepolicy för hållbara tjänsteresor.
- Erbjuda laddplatser för anställda och besökare.
- Ta fram en klimatstyrande fordonspolicy för att styra mot fossilfria drivmedel.
- Införa smidiga betalningslösningar för att använda kollektivtrafik i tjänsten.
- Införa elektroniska körjournaler för att enkelt kunna följa upp resor och jobba med ständiga förbättringar.
- Erbjuda utbildning i sparsam och klimatsmart körning för medarbetare som kör mycket bil i tjänsten.
- Arbeta för hållbar arbetspendling enligt Handbok för hållbar arbetspendling (som togs fram i projektet ATTRACT)
- Minska miljö- och klimatpåverkan från livsmedel på möten och event genom att i första hand välja vegetariskt, ekologiskt, miljömärkt, närproducerat och råvaror i säsong samt minska matsvinnet.
Varför är det viktigt?
Klimatförändringarna är en av vår tids största utmaningar och påverkar naturen, våra städer och samhällen och livsvillkoren för oss människor. Förbränning av fossila bränslen som till exempel olja, kol och fossilgas för el- och värme, i industriprocesser och för transporter svarar för det största bidraget till klimatförändringen både i Sverige och världen i stort.
Utsläppen av växthusgaser leder till att jordens medeltemperatur stiger. Den senaste tioårsperioden har antagligen varit den varmaste på jorden på cirka 125 000 år. Temperaturökningen orsakar förändringar i klimatet med successivt allvarligare och mer svåröverblickbara konsekvenser för ekosystem och biologisk mångfald runt om i världen, liksom för människors samhällen och försörjningsmöjligheter.
För att minska riskerna behöver vi begränsa ökningen av den globala medeltemperaturen till långt under två grader jämfört med den förindustriella nivån, med ansträngningar för att stanna under 1,5 grader. Uppvärmning utöver en sådan nivå ökar riskerna för konsekvenser som är förödande och oåterkalleliga, såsom utrotning av arter och destabiliseringen av inlandsisar och den havsnivåhöjning detta orsakar.
För att nå dessa målsättningar behöver de globala växthusgasutsläppen i grova drag halveras till år 2030. Utmaningen är enorm, men av mycket stor vikt för att värna ekosystem och människors livsvillkor.
För att begränsa den globala uppvärmningen ska utsläppen inom EU reduceras med 55 procent till 2030 och nå netto noll till 2045.
I koldioxidbudgeten för Jönköpings län konstateras av utsläppen i länet behöver minska med ungefär 14 procent per år för att vara i linje med uppsatta mål.
Jönköpings läns koldioxidbudget, ClimateVisualizer Länk till annan webbplats.
Samtidigt som utmaningen är stor, är klimatomställningen förenad med möjligheter till stora positiva synergieffekter, såsom renare luft och tryggare energiförsörjning. Alla aktörer i samhället behöver göra insatser för att minska sin klimatpåverkan. Insatser behövs på global nivå såväl som regional och lokal nivå.
Fördjupning och stöd i arbetet
Greenhouse gas protocol, (GHG protocol) Länk till annan webbplats.
Ambitious corporate climate action, Science Based Targets Länk till annan webbplats.
3. Energi
Företaget lovar att:
Vi ska minska vår totala energianvändning och använda förnybar energi i så stor utsträckning som möjligt.
Aktiviteter som bidrar till löftet
Varje verksamhet väljer vilka av aktiviteterna i listan ni ska jobba med under de två kommande åren. Det går också att välja andra och fler aktiviteter som ger motsvarande effekt och bidrar till löftet.
- Genomföra en energikartläggning av hela verksamheten, i enlighet med Energimyndighetens rekommendationer.
- Genomföra insatser för effektiv energianvändning i företagets fastigheter.
- Ställa krav på aktörer i värdekedjan att effektivisera sin elanvändning.
- Styra energianvändningen till olika delar av dygnet för att kapa effekttoppar.
- Minska miljö- och klimatpåverkan vid nybyggnation.
- Minska miljö- och klimatpåverkan i hyrda lokaler genom exempelvis gröna hyresavtal mellan företag och fastighetsägare.
- Ha 100 procent förnybar el i företagets elavtal.
- Gå med i Fossilfritt Sveriges solutmaning.
- Investera i egen förnybar elproduktion, såsom solenergi eller vindkraft.
- Investera i eget energilager, exempelvis batterilösningar.
- Återvinna spillvatten.
Varför är det viktigt?
Energianvändningen behöver minska och produktionen av förnybar energi behöver öka. Förbättrad energihushållning är ett av de viktigaste sätten för att minska utsläppen av växthusgaser och är en viktig del för att uppnå våra energi- och klimatmål. Det finns även stora möjligheter att genom sparad energi minska sina kostnader.
Industrin och transportsektorns elektrifiering i Sverige påverkar tillgången och priset på el. Elbehovet väntas öka med en dubblering i Sverige till 2045. Genom att arbeta med att minska energianvändningen, öka den förnybara elproduktionen, minska topplasttimmarna, öka möjligheterna till flexibilitet och lagring kommer att stärka näringslivets konkurrenskraft, öka självförsörjningsgraden i länet och Sverige och dämpa energipriserna.
Fördjupning och stöd i arbetet
Energikartläggning, Energimyndigheten Länk till annan webbplats.
Solutmaningen, Fossilfritt Sverige Länk till annan webbplats.
4. Klimatanpassning
Företaget lovar att:
Vi ska arbeta på ett systematiskt sätt med att anpassa vår verksamhet till klimatförändringarna.
Aktiviteter som bidrar till löftet
Varje verksamhet väljer vilka av aktiviteterna i listan ni ska jobba med under de två kommande åren. Det går också att välja andra och fler aktiviteter som ger motsvarande effekt och bidrar till löftet.
- Göra en klimatriskanalys/klimat- och sårbarhetsanalys som visar hur hela verksamheten, inklusive värdekedjan, påverkas av ett förändrat klimat.
- Arbeta med utgångspunkt i ISO-standarden för klimatanpassning eller SMHI:s lathund för klimatanpassning.
- Se över det befintliga fastighetsbeståndet och se till att prioriterade delar anpassas till ett allt varmare klimat.
- Genomföra fysiska insatser vid fastigheter, till exempel plantera träd eller anlägga gröna väggar och tak.
- Skapa nya och behålla befintliga blåa och gröna strukturer vid fastigheter.
Varför är det viktigt?
Samtidigt som vi minskar utsläpp av växthusgaser behöver vi anpassa våra verksamheter till de effekter som följer av ett förändrat klimat. Det handlar till exempel om ökade risker för översvämningar, värmeböljor och ras.
Genom att arbeta med förebyggande åtgärder för klimatanpassning kan ni undvika stora kostnader och påverkan på verksamheten om något akut inträffar. Genom att arbeta systematiskt och förebyggande kan ni identifiera rätt åtgärder på rätt plats som får den effekt som behövs. Det kan bland annat handla om att säkra era fastigheter eller att se över verksamheten för att minska risken för produktionsbortfall eller fördyrande leveranser. Det är viktigt med ett långsiktigt perspektiv och att se helheten och inte bara agera på den senaste akuta händelsen. Att använda naturbaserade lösningar för klimatanpassning ger positiva effekter för både människors hälsa och miljön.
Fördjupning och stöd i arbetet
Klimatanpassning, Svenska institutet för Standarder Länk till annan webbplats.
Lathund för klimatanpassning, SMHI Länk till annan webbplats.
5. Cirkulär ekonomi
Företaget lovar att:
Vi ska bidra till hållbara konsumtions- och produktionsmönster genom att successivt ställa om flödena från linjära till cirkulära och använda resurser och produkter effektivt och hållbart. Som utgångspunkt för arbetet finns den nationella strategin för cirkulär ekonomi och tillhörande handlingsplaner.
Aktiviteter som bidrar till löftet
Varje verksamhet väljer vilka av aktiviteterna i listan ni ska jobba med under de två kommande åren. Det går också att välja andra och fler aktiviteter som ger motsvarande effekt och bidrar till löftet.
- Arbeta för att skapa cirkulära flöden och för att etablera cirkulära affärsmodeller i verksamheten.
- Genomföra kartläggning över flöden i hela verksamheten, inklusive värdekedjan för att minska avfall och öka restströmmar.
- Genomföra livscykelanalyser (LCA) av företagets produkter.
- Minska mängden spill och avfall i hela verksamheten, inklusive värdekedjan.
- Återbruka byggmaterial och installationer i fastigheter.
- Konsumera tjänster i stället för varor, till exempel hyra möbler, inventarier och arbetskläder i stället för att köpa nytt.
- Etablera strukturer som möjliggör att dela på exempelvis möbler, material, lokaler, verktyg, utrustning eller fordon inom verksamhetens olika delar eller med andra verksamheter.
- Erbjuda och använda tjänster för second hand, reparation och rekonditionering.
- Välja återbrukade produkter där så är möjligt, till exempel möbler och arbetskläder.
- Välja produkter med lång livslängd och produkter som kan repareras eller uppdateras.
- Välja produkter som innehåller återvunnen råvara och kan materialåtervinnas när vi köper nytt.
- Använda flergångsartiklar i stället för engångsartiklar.
- Minska kemikalieanvändningen.
Varför är det viktigt?
I en helt cirkulär ekonomi används inga nya naturresurser, utan material och produkter används flera gånger. I stället för att konsumera nytt så försöker man använda, underhålla och reparera det man redan har, återanvända, dela, eller i sista hand återvinna. Systemet bygger också på att varor designas och produceras för att hålla länge, vara enkla att reparera eller kanske till och med ändra och inte innehåller skadliga ämnen.
Produktion av varor tar mycket naturresurser i anspråk. Produkterna har också en påverkan på miljön när de inte används längre och blir avfall. Konsumtionen av varor ökar vilket innebär att miljöpåverkan också ökar, både i produktionsledet och i avfallsledet. Hållbar konsumtion och produktion är också viktigt utifrån sociala och ekonomiska perspektiv, såsom ökad konkurrenskraft, tillväxt på såväl den lokala som globala marknaden, ökad sysselsättning, förbättrad hälsa och minskad fattigdom. Omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor är en nödvändighet för att minska vår negativa påverkan på klimat, miljö och människors hälsa.
EU:s avfallstrappa (länk) visar att det är mest resurseffektivt att förebygga att avfall uppstår. Detta kan göras genom att exempelvis laga trasiga produkter, minska användningen av engångsmaterial och inte köpa saker i onödan. Material och produkter ska återanvändas så långt som möjligt, genom att exempelvis renovera möbler i stället för att köpa nya eller handla second-hand. Om detta inte är möjligt bör avfallet materialåtervinnas, så att gammalt material kan återvinnas till nya produkter.
Fördjupning och stöd i arbetet
Hållbara och cirkulära affärsmodeller, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Ett cirkulärt Sverige tänker efter – före, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
Nationell strategi för cirkulär ekonomi, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.
6. Biologisk mångfald
Vi ska minska negativ påverkan på naturen och göra insatser som förbättrar förutsättningarna för biologisk mångfald och ekosystem. Det handlar till exempel om att bevara och återställa naturmiljöer på land och i vatten och att främja biologisk mångfald i vår närmiljö samt på platser som berörs i verksamhetens värdekedja. Som utgångspunkt för arbetet finns målen i konventionen för biologisk mångfald, Sveriges miljömål med tillhörande preciseringar och etappmål samt mål och delmål i Agenda 2030.
Aktiviteter som bidrar till löftet
Varje verksamhet väljer vilka av aktiviteterna i listan ni ska jobba med under de två kommande åren. Det går också att välja andra och fler aktiviteter som ger motsvarande effekt och bidrar till löftet.
- Kartlägga och analysera hur hela verksamheten, inklusive värdekedjan, är beroende av och påverkar biologisk mångfald och ekosystemtjänster.
- Sätta vetenskapligt baserade mål för biologisk mångfald med utgångspunkt i Science-based Targets for Nature (SBTN) eller motsvarande.
- Inkludera mål och åtgärder för biologisk mångfald i företagets hållbarhetsarbete.
- Följa upp arbetet med biologisk mångfald i företagets uppföljning av hållbarhetsarbetet
- Utbilda och involvera medarbetare och kunder i vikten av att bevara och främja biologisk mångfald.
- Föra dialog med och ställa krav på våra leverantörer att minska sin negativa påverkan på biologisk mångfald.
- Ta fram riktlinjer för catering och konferenstjänster där vi väljer livsmedel med låg miljö- och klimatpåverkan som gynnar biologisk mångfald. Det gäller exempelvis närproducerat kött och chark samt svenska och ekologiska produkter.
- Skapa nya och behålla befintliga naturmiljöer på land och i vatten på våra fastigheter.
- Genomföra fysiska åtgärder för att gynna pollinatörer.
- Skapa en omvärldsbevakning inom biologisk mångfald med relevans för vår bransch som kommuniceras löpande internt.
- Samarbeta med forskare eller andra experter för utbildning och dialog med fokus på verksamhetens koppling till ekosystemtjänster och biologisk mångfald
Varför är det viktigt?
World Economic Forum har pekat ut förlust av biologisk mångfald och ekosystemkollaps som ett av de största hoten som mänskligheten står inför under 2020-talet. Alla företag är direkt eller indirekt beroende av de nyttor och funktioner som naturen förser oss med, så kallade ekosystemtjänster. Det handlar till exempel om luft-och vattenrening, nybildning av jord, kolinlagring, pollinering, natur för upplevelser och mycket mer. En rik biologisk mångfald på land och i vatten behövs för att ekosystemen ska fungera.
Biologisk mångfald innefattar en mångfald av olika arter och en variation av sammansättning hos olika ekosystem. Fler arter innebär att ekosystem fungerar bättre. Tåliga, robusta ekosystem är avgörande för att säkra produktion av viktiga tjänster som behövs för liv på jorden och för människans fortlevnad och välfärd.
På global nivå, liksom i Sverige, minskar den biologiska mångfalden kraftigt. Vi förlorar arter snabbare än tidigare i människans historia. Ungefär tio procent av Sveriges djur, växter och svampar är hotade. Detta innebär att över 2000 arter, varav mer än hälften finns i Jönköpings län, riskerar att försvinna.
Förlusten av biologisk mångfald och klimatförändringar är tätt sammanlänkande och påverkar och påverkas av varandra. Ett mer sårbart ekosystem står exempelvis emot klimatförändringar sämre.
Fördjupning och stöd i arbetet
Ambitious corporate climate action, Science Based Targets Länk till annan webbplats.
Global biodiversity framework, Convention on Biological Diversity Länk till annan webbplats.
Sveriges miljömål Länk till annan webbplats.
17 globala mål för hållbar utveckling, Regeringen Länk till annan webbplats.