Krisberedskapsveckan

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) anordnar varje höst en krisberedskapsvecka. Målet är att öka människors motståndskraft mot samhällskriser, och ytterst krig.

I samband med krisberedskapsveckan anordnar länsstyrelsen, länets kommuner och andra organisationer olika aktiviteter kring MSB:s årliga tema.

2022: Krislådeutmaningen

Temat för år 2022 var mat, vilket för Jämtlands län innebar en krislådeutmaning för tio av länets invånare mellan den 27–29 september. En representant för varje kommun i länet deltog i utmaningen, plus två jokrar – OS-medaljören Anders Södergren och tv-profilen Marcus Noterius.

Utmaningen gick ut på att under 72 timmar bara äta innehållet i den krislåda som deltagarna fick av Länsstyrelsen. All mat skulle tillagas på stormköket, och de fick inte använda kylskåp, spis, kaffebryggare eller andra elektroniska apparater.

Ålder: 31

Bor: Hoverberg

Yrke: Jobbar på skola

Följ hennes utmaning här: www.instagram.com/stories/maja_krisladeutmaningen Länk till annan webbplats.

Jag såg att man ska tillaga all mat i stormkök. De hade jag missat, vilket kan bli lite krångligt. Jag jobbar på skolan. Men jag har 30 minuters rast. Får man ihop maten på den tiden?mat i stormkök. De hade jag missat, vilket kan bli lite krångligt. Jag jobbar på skolan. Men jag har 30 minuters rast. Får man ihop maten på den tiden?

Ålder: 20

Bor: Gällö

Yrke: Vikarie på fritids

Följ hennes utmaning här: Linnéa Berglind (@berglindlinnea) • Foton och videoklipp på Instagram Länk till annan webbplats.

Jag skulle säga att jag är en till mestadels glad tjej som får sin energi av att vara med sina nära och kära och att vara ute i naturen med min hund. Min brorson tyckte även att jag skulle nämna att han är min bästavän haha, så shoutout till Ingo. För tillfället så arbetar jag på fritids i Gällö. Jag älskar att sporta, favoriterna är fotboll och innebandy. Det var faktiskt min mamma som skickade länken till mg då hon tyckte att det verkade vara något som skulle passa perfekt just för mig. Jag själv gillar att utmana mig själv och tyckte att det lät som en utmaning. Om jag är orolig kring något? Tja jo jag är ju pescetarian så lite orolig att denna box endast kommer innehålla tillräckligt med mat som jag kan äta. SÅ skulle jag få packa lådan själv skulle jag ABSOLUT se till att stoppa ner nötter, kaffe, havregryn, kanel, salt/peppar, gurka, burkmajs, pasta och tomatsås.

 

Ålder: 53

Bor: Tännäs

Yrke: Bryggare

Följ hans utmaning här: Pär Rahmqvist (@prahmqvist) • Foton och videoklipp på Instagram Länk till annan webbplats.

Jag är på!!! Är 53 år och jobbar som bryggare på Härjebrygg som jag varit med och startat i Tännäs. Försöker vara livsnjutare och gillar god mat, intressen är bland annat fiske, trav och att resa och upptäckta nya platser.Har fru och två snart vuxna barn.Är lite nyfiken vad detta innebär. Jag är också en person som gärna går och äter något då jag inte har något annat att göra, så detta blir intressant.Något jag hoppas finns med i lådan är kaffe.

Ålder: 39

Bor: Ytterån

Yrke: Journalist

Följ hennes utmaning här: Lovisa Arvidsson (@lovisaarvidsson_krisladan) • Foton och videoklipp på Instagram Länk till annan webbplats. och Aftonbladet Ledare (@bladetledare) • Foton och videoklipp på Instagram Länk till annan webbplats.

Jag bor med min familj och ett gäng fluffiga hundar i en liten jämtländsk by. När jag har möjlighet drar jag gärna iväg på olika former av friluftsturer. Allra bäst tycker jag om att svänga ihop mat över öppen eld eller en låga när jag är på tur.

Jag fascineras över när människor tvingas utmana sina gränser, så som det ofta blir i kristider. Därför såg jag krislådeutmaningen som ett spännande experiment att själv vara med i.

Jag oroar mig lite för hur mycket mat vi kommer att få. Jag tenderar att bli lite av en bitch när jag har lågt blodsocker och har svårt att tänka och skriva om jag är hungrig - vilket kan ställa till det lite i mitt jobb som journalist.

Om jag fick packa lådan själv skulle jag absolut stoppa ner svart te, havregryn och mjölkpulver. Jag hoppas på bra basvaror och många olika proteiner som går att variera i matlagning. Mjöl och bakpulver vore bra så att jag kan baka. Och kanske nåt godis, man behöver äta gott och hålla humöret uppe även i kris!

Ålder: 51

Bor: Gevåg

Yrke: Skadereglerare

Följ hennes utmaning här: Ulrika (@ulrikasmat2022) • Foton och videoklipp på Instagram Länk till annan webbplats.

Vi är redo. Jag och min sambo.Vi anmälde oss då vi tyckte det lät som en kul utmaning. I de tider som är känns det aktuellt att försöka spara.Jag är 51, min sambo 53. Jag har häst och rider. Jobbar som skadereglerare. Sambon är egen företagare, mc knutte, och i perioder både jakt och fiskeintresserad. Vi bor på egen gård, där vi i år försökt odla delar av vår mat.Det enda jag oroar mig för är hunger som påverkar humöret.Om jag packade själv skulle fett och protein vara viktigt.

Ålder: 42

Bor: Strömsund

Yrke: Polis

Följ hans utmaning här: Tomas Baudin | Facebook Länk till annan webbplats.

Jag är en enkel människa som nu är nöjd och till stor del njuter av livet i glesbygd, där jag bor i min villa, fru, två barn och hund. Jag kör även Volvo! 🙂Mina intressen i dagsläget är barnens träningar och att få bygga mitt fritidshus vid Ströms Vattudal.Anledningen till att jag är med i utmaningen är att det från början var min fru som ville vara med, det var hon som skickade in anmälan och då skickade hon även in för mig. När jag väl får en utmaning så utför jag den med glädje.Det finns inget jag är orolig för förutom hur det ska gå att äta havregrynsgröt till frukost!Om jag fick packa min låda själv så förutom ett tändstål så skulle jag absolut packa med nötter, mandlar, jordnötssmör och choklad.

Tomas i media: Krisberedskapsveckan: Tomas från Strömsund deltar i krislådeutmaning - Strömsunds kommun (stromsund.se) Länk till annan webbplats.

Ålder: 84

Bor: Hallen

Yrke: Pensionär

Följ hans utmaning här: Tage Ericsson | Facebook Länk till annan webbplats.

Jag är född och uppväxt i Häljesund i det som tidigare var Hallens kommun.Mina föräldrar drev ett litet jordbruk fram tills jag var 20 år. Därefter tog de över lanthandeln i Arvesund vilken jag tog över 1972. Efter 18 år sadlade jag om till snickare med mera.Jag är gift och har fem vuxna barn, min fru Aili är 75 år och kommer att vara med på ”äventyret”.Vi vill vara med för att bevisa att det går att klara sig som våra förfäder levde. Dessutom händer det att oväder ställer oss utan både ström och väg ibland, så att klara sig någon dag med lite enklare mat oroar oss inte, vi har ju ändå värme och belysning, verkligheten kan ju vara betydligt värre än så.Några särskilda önskemål har vi inte, det är väl mer spännande att ta det vi får.

Ålder: 52

Bor: Ope utanför Östersund

Yrke: Egen företagare

Följ hans utmaning här: www.facebook.com/peja.lindholm Länk till annan webbplats.

Jag och min fru har fyra barn i åldrarna 13–23 år. Dessutom har vi två hundar. Jag är väldigt intresserad av all idrott och har mest gjort mig ett namn inom curlingen.Jag har alltid älskat utmaningar och denna utmaning passar mig väl. Jag har sprungit många maraton och vet hur kropp och knopp reagerar under tuffa fysiska påfrestningar. Jag har tidigare gjort liknande tester och min kropp har lärt sig att förbränna fett när det inte finns tillräckligt med kolhydrater.Jag är egentligen inte orolig för något med utmaningen. Det som kan bli en utmaning är hur kroppen reagerar under och efter mina träningar. Träningarna kommer bestå av både löpning och padel. Givetvis kommer jag anpassa ansträngning efter näringsintag.

Ålder: 46

Bor: Östersund

Yrke: TV-journalist

Ålder: 45

Bor: Östersund

Yrke: Egen företagare, elitmotionär

Följ hans utmaning här: www.instagram.com/stories/anderssodergren Länk till annan webbplats.

Krisen startar – måndag 26 september

 

Dag 1 – tisdag 27 september


Dag 2 – onsdag 28 september


Dag 3 – torsdag 29 september


Regler

  • Deltagarna måste vara minst 18 år på startdagen.
  • Deltagarna måste vara fullt friska. Den som blir sjuk måste omedelbart avbryta utmaningen.
  • Alla krislådor har samma innehåll.
  • Deltagarna får bara äta det som finns i krislådan.
  • De får inte använda kylskåp, frys, spis, vattenkokare, kaffebryggare eller annan elektronisk utrustning för hantering av mat och dryck till sig själva.
  • De får bara tillaga mat och dryck på det medföljande stormköket.
  • De får ta vatten från kranar, både för att dricka och för att laga mat.
  • De får komplettera med mat som växer på tomten eller i skogen (lingon, blåbär, hjortron, svamp, etc).
  • Varje eftermiddag skickar deltagarna in en film till Länsstyrelsen där de berättar hur det går. En samlingsfilm publiceras varje dag här nedanför och på Länsstyrelsens Facebooksida Länk till annan webbplats..

Vad innehåller lådan?

Klassiker som havregryn, knäckebröd och Bullens pilsnerkorv fanns med, men även ett sprillans nytt stormkök från Trangia (25-1 UL/GB) med gasbrännare, gasoltub och ullfodral från Woolpower.

I pappersväg fanns broschyren ”Om krisen eller kriget kommer Länk till annan webbplats.” från MSB, några recept från Svenska Lottakåren Länk till annan webbplats., säkerhetstips om eldning inomhus från Räddningstjänsten Jämtland, samt en innehållsförteckning Pdf, 420.6 kB. över maten i lådan. För dig som vill testa utmaningen på egen hand!

Kontakt

Henrik Harr

Kommunikatör