Risk för gräsbrand i Jämtlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen planerar två naturvårdsbränningar under 2025

Bränningslaget håller koll medan elden sakta kryper längs marken

Under en naturvårdsbränning är det främst växterna på marken som brinner, lugnt och stilla. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Vilda skogsbränder släcker vi numera så fort vi kan. Men om skogen aldrig brinner riskerar vissa växter, svampar och djur att försvinna för alltid. För att hjälpa de här arterna att överleva genomför Länsstyrelsen kontrollerade naturvårdsbränningar inom naturvårdsprojektet Life2Taiga. I år planerar vi två bränningar, en i Bräcke kommun och en i Krokoms kommun.

Liv till taigan

Runt hela norra halvklotet växer ett brett band av barrskog som kallas taiga. Taiga är den vanligaste naturtypen i stora delar av Sverige, inklusive Jämtlands län. Under många tusen år har skogarna i taigan brunnit med jämna mellanrum. Men under de senaste 150-200 åren har vilda skogsbränder minskat till följd av snabbare och effektivare släckning och bättre bevakning.

Många arter är anpassade till regelbundna skogsbränder, några till den grad att de nu riskerar att dö ut. Skogsbranden gynnar uppemot 1000 olika sorters växter, svampar och djur, och i Sverige är omkring 100 arter direkt beroende av brand. Om skogen aldrig brinner försvinner deras livsmiljö. Kontrollerade naturvårdsbränningar är ett sätt att kompensera naturen för uteblivna vildbränder.

Planerade naturvårdsbränningar under 2025

I år planerar vi att genomföra två naturvårdsbränningar i Jämtlands län. Båda de utvalda områdena är Natura 2000-områden och ligger inom naturreservat där skogen är präglad av tidigare skogsbränder. En bränning planeras i naturreservatet Havmyren söder om Sidsjö i Bräcke kommun, och en i naturreservatet Höjden Botelnäset väster om Häggsjövik i Krokoms kommun. I Havmyrens naturreservat omfattar bränningsområdet ungefär sju hektar, och i Höjden Botelnäset ungefär fem hektar.

När kommer vi att bränna?

Säkerheten kommer alltid först vid en naturvårdsbränning och vädret styr tidpunkten. För att kunna genomföra en säker bränning och samtidigt uppnå maximal nytta för naturen måste marken vara lagom uttorkad, samtidigt som väder, vind och andra meteorologiska förhållanden måste vara rätt. Därför är det svårt att bestämma exakt datum för en naturvårdsbränning långt i förväg. Oftast är förhållandena bäst någon gång mellan slutet av maj och slutet av juni, och manskapet står beredda att sätta i gång. Men om rätt förhållanden uteblir kan det hända att vi skjuter upp bränningarna till senare i sommar, eller att vi väntar till nästa år.

Projektet Life2Taiga

Life2Taiga är ett EU-finansierat naturvårdsprojekt. Målet är att restaurera brandpräglade tallskogar genom framför allt naturvårdsbränningar. Projektet är ett samarbete mellan 17 länsstyrelser och Naturvårdsverket samt finska Metsähallitus. Life2Taiga startade 2022 och avslutas 2028.

Fakta om naturvårdsbränning

Naturvårdsbränning är en väl beprövad, säker och effektiv metod för att bevara och öka den biologiska mångfalden i brandpräglade tallskogar. En kontrollerad naturvårdsbränning efterliknar de vildbränder som skogen är anpassad till. Redan kort tid efter en naturvårdsbränning spirar den första grönskan igen, och skogen blir på sikt öppnare, ljusare, varmare och mer varierad med både tallar och lövträd. Branden skapar också mycket död ved, en viktig livsmiljö för många arter. Effekterna av en kontrollerad naturvårdsbränning gynnar naturen under väldigt lång tid framåt.

Säkerheten först

Ofta genomför vi naturvårdsbränningar trots hög brandrisk, och ibland även då det råder eldningsförbud. Men säkerhet är högsta prioritet under en naturvårdsbränning och vi genomför dem alltid i nära samarbete med räddningstjänsten.

  • Vi naturvårdsbränner bara under säkra väderförhållanden
  • Ett stort och väl utbildat manskap genomför bränningen
  • Hela brandförloppet är lugnt och kontrollerat
  • Avancerad släckningsutrustning finns på plats
  • Helikopter står alltid beredd när Länsstyrelsen Jämtlands län naturvårdsbränner
  • Vi använder vägar, myrar, sjöar eller upphuggna brandgator som säkra gränser för branden
  • Vi eftersläcker och bevakar brandområdet tills ingen rök syns till.

Vad händer med djuren?

Optimala förhållanden för en säker och effektiv naturvårdsbränning infaller oftast under försommaren, samtidigt som både djur och fåglar har ungar. Vi undersöker bränningsområdena noga i förväg och avstår från bränning om det visar sig att branden riskerar att störa en känslig art, eller om det finns häckande fåglar i bränningsområdet. Andra djur lämnar området självmant då bränningsområdena är relativt små, och det är intensiv aktivitet med mycket folk i rörelse dagarna innan själva bränningen. Djur och fåglar som lever i skogen har under tusentals år anpassat sig till regelbundna skogsbränder, och vet instinktivt hur de ska bete sig. Många arter kommer tillbaka redan samma dag eller dagen efter branden för att leta mat och leva vidare i den nybrända skogen. Miljön som branden skapar är helt naturlig för dem, och i många fall nödvändig för deras överlevnad på lång sikt.

Kontakt

Hanna Triumf

Regional projektledare Life2Taiga


Anders Davidsson

Regional projektledare Life2Taiga

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss