Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Tvillingövning kring dammsäkerhet

Foto: Marie Nimrichterova/Mostphotos
En påhittat felande dammlucka spelade huvudrollen i två parallella beredskapsövningar i länet under våren.
Grundregeln vid samhällsstörningar är att de ska hanteras av det län där de inträffar. Men vad händer om konsekvenserna av störningen nästan helt drabbar ett annat län? Vattenmassor, till exempel, bryr sig ju inte om länsgränser.
De som störs styr
Länsstyrelserna i Jämtlands län, Västerbottens län och Västernorrlands län har tillsammans förfinat rutinen för hantering av dammhaverier eller andra samhällsstörningar med höga flöden i våra vattendrag. Den viktigaste förändringen i den nya rutinen är just att konsekvenserna styr vilken länsstyrelse som samordnar hanteringen.
Denna rutin övades den 10 april i övningen Ångerman 25, där även Vattenregleringsföretagen, kommunerna, kraftbolagen, polisen, SOS Alarm och räddningstjänsten deltog.
Rätt info oavsett län
Samtidigt som Ångerman 25 genomfördes övningen Holly, där aktörernas kommunikatörer övade rutinen för hur tre kommuner i tre olika län kan få samma korrekta information inom bara några timmar. Holly använde samma scenario – där ett dammhaveri inträffar i ett län men får konsekvenser i två andra.
”Genom att öva blir det klart vem som ansvarar för vad i en krissituation“, säger Henrik Larsson, Länsstyrelsens övningsledare för Ångerman 25.
Problem upptäcks i tid
När alla vet exakt vad de ska göra minskar förvirringen och risken för misstag under en stressande händelse, menar han. Dessutom kan man under en övning upptäcka eventuella luckor eller problem i planerna.
”Det ger tid att rätta till dem innan en verklig situation uppstår, vilket i sin tur kan rädda liv och minska materiella skador. Ytterligare en synergieffekt är möjligheten att bedriva en länsövergripande övning i flera spår tillsammans med kriskommunikation. Det ska vi fortsätta med!”