Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Redovisningskonsulter och skatterådgivare uppmärksammas på signaler om penningtvätt

Vägledningen lyfter bland annat fram högrisksituationer och varningssignaler som bör föranleda redovisningskonsulter och skatterådgivare att granska kunden och transaktionen. Foto: Mostphotos
Redovisningskonsulter och skatterådgivare tillhör de yrkesgrupper som löper en stor risk att utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism. Länsstyrelserna, Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket och Finanspolisen har därför tagit fram en vägledning med varningssignaler att vara särskilt uppmärksam på.
– Det är viktigt att alla aktörer i Jämtlands län samlas kring att arbeta förebyggande mot brottslig verksamhet. Syftet med det framtagna materialet är att säkerställa att redovisningskonsulter och skatterådgivare förstår sin viktiga roll i arbetet mot penningtvätt och finansiering av terrorism säger Katarina Persson, brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen Jämtlands län.
Länsstyrelserna i Skåne, Stockholms och Västra Götalands län är tillsynsmyndigheter för flera verksamhetsutövare som omfattas av penningtvättslagen. Omkring 90 procent av dessa är redovisningskonsulter och skatterådgivare.
Skyldighet att riskbedöma verksamheten
Redovisningskonsulter och skatterådgivare omfattas av penningtvättslagen och ska riskbedöma sin verksamhet och sina kunder, ta fram rutiner och riktlinjer samt rapportera misstänkta aktiviteter till Finanspolisen. Detta för att minska risken för att bli utnyttjade för penningtvätt och finansiering av terrorism.
– Vi vet att särskilt mindre företag tycker det är krångligt och tidsödande att ägna sig åt riskbedömningar. Men det är inget val, utan en skyldighet. Gör verksamhetsutövare inte detta kan Länsstyrelsen besluta om sanktionsavgifter. Vi hoppas och tror att den nya vägledningen kan vara ett stöd i det riskbaserade arbetet, säger Jesper Jacobsson.
Vägledningen lyfter bland annat fram högrisksituationer och varningssignaler som bör föranleda redovisningskonsulter och skatterådgivare att granska kunden och transaktionen.
– Det är extra viktigt att agera när det förekommer flera varningstecken samtidigt. Eller om de inträffar ofta. Det behöver inte innebära att det faktiskt rör sig om något olagligt, men verksamhetsutövaren behöver titta närmare på transaktionerna, säger Jesper Jacobsson.
Några situationer att vara vaksam på
- Kunden kan endast tillhandahålla en kopia av pass eller ID-handling.
- Kundens företrädare har tidigare varit aktiv i flera kortlivade företag.
- Ovanligt stora kontanttransaktioner.
- Företagets medel stannar aldrig på företagets konto särskilt länge.
- Kunden köper lyxvaror som inte har någon anknytning till företagets verksamhet.
Läs hela vägledningen
Hela listan på varningssignaler finns i den nya vägledningen som du hittar på polisens webbplats:
Rapportera till Finanspolisen
Misstänkta aktiviteter och transaktioner ska rapporteras till Finanspolisen:
Finanspolisens portal för inrapportering i goAML Länk till annan webbplats.
Mer om Länsstyrelsens uppdrag
Läs mer om Länsstyrelsens arbete mot penningtvätt och terrorism. Där finns mer information om ett riskbaserat förhållningssätt och allmänna riskbedömningar.
Kontakt
-
Jesper Jacobsson
Rättschef
Telefon 010-2241081
-
Katarina Persson
Samordnare av Brottsförebyggande arbete
Telefon 010-2253503