Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Hit gick bidragen till länets kulturmiljövård 2024

Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län
8,7 miljoner kronor stärkte kulturarvet i länet under 2024
Under 2024 fördelade Länsstyrelsen Jämtlands län 8,7 miljoner kronor i bidrag till kulturmiljövård. Pengarna användes för att bevara historiska byggnader, göra kulturmiljöer mer tillgängliga och öka kunskapen om länets historia.
Tack vare satsningen har fler kunnat ta del av vårt gemensamma kulturarv – genom restaurerade byggnader, filmade miljöer och kulturhistoriska evenemang.
Vad har fått bidrag:
Medstugan i västra Jämtland är ett byggnadsminne där ett gammalt mejeri ingår. Mejeriet rymmer utställningar om platsens historia. Under året har dess skiffertak delvis bytts ut och fasaden renoverats med stöd från länsstyrelsen.
Jo Jonsvallen i Härjedalen är en fäbodvall som fått bidrag för att restaurera fjös, vilket är en enklare ladugård och rökbastu. Vallen ägs av Bäckedals folkhögskola och används ibland i deras utbildning.
Fler exempel på byggnadsminnen som fått bidrag:
- Offerdalsönet, Krokoms kommun
- Trägärdesgård på Myhrbodarna, Krokoms kommun
- Halla, Ängersjö
- Trångåsen, Strömsunds kommun
- Tavnäs föreningshus, Bräcke kommun
- Grafsgården, Krokoms kommun
- Hembygdsgården Lillhärdal, Härjedalens kommun
- Ovikens prästgård, Bergs kommun
- Tossögården, Järpen Åre kommun
I övrig har följande kulturmiljöer fått bidrag till byggnadsvård:
- Åtgärdsprogram till fyra byggnader, Stuguns hembygdsgård, Ragunda kommun
- Kåta i Ankarede kyrkstad, Strömsunds kommun
- Nytt tak på Sellstedstorpet, Fröå gruva, Åre kommun
- Restaurering av trägärdesgård, Lännsvallen Bergs kommun
- Länsstyrelsen har gett bidrag till projektet Historiskt fiske i Jämtlands län. Det leds av Jamtli tillsammans med Vattenenheten på Länsstyrelsen. I projektet ska fasta fiskeanläggningar dokumenteras och på så sätt öka kunskapen om det historiska fisket. Fisket är en viktig del av länets historia.
- Gamla kapellet i Kövra, Myssjö Baptistförsamling – åtgärdsprogram, Bergs kommun
- En täppa mellan skog och fjäll - torpträdgårdar i Norrlands inland.
- Torpet Samuels i Sinnberg, Östersunds kommun Kunskapsunderlag - för ökad kunskapen om torp som haft en enkel utformning.
- Kurs i restaurering av jordkällare En praktisk utbildning i kallmurning och restaurering av jordkällare. Kursen vänder sig till hantverkare verksamma i länet. Det finns en stor brist på denna kompetens. Utbildningen sker under två år. Det ingår även att arrangera seminarieserie, temakvällar och visningar av pågående restaurering.
- Fornminnesinventering i Krokoms kommun
- Kulturarvskonferens – Samling vid lägerelden arrangerades för tredje året. Konferensen ska inspirera till nya tankar och idéer kring hur kulturarv. Målgruppen för konferensen är aktiva i ideella föreningar, tjänstepersoner, företagare, politiker som arbetar med kulturmiljöer och kulturarv eller besöksnäringen.
- Utmärkning av kulturegendom. Projektet omfattar skydd enligt Haagkonventionen om att identifiera kulturegendom. Projektet sker i samarbete med länets större kulturarvsaktörer.
- Föreningen Kultur kring Kallsjön har fått bidrag för att röja fram hyttområdet och Bokverket i Huså bruksmiljö. Insatsen ska bidra till att ge besökarna en fin upplevelse och att stärka sammanhållningen och engagemanget i Huså by.
- Gustafsgruvan vid Fröå gruva har gjorts mer tillgänglig.
- Att tillgängliggöra kulturmiljöer: Under flera år har Jamtli gjort filmer från kulturmiljöer som inte är så tillgängliga. Filmerna ger en möjlighet att ta del av en kulturmiljö, utan att själv vara på platsen. De kan också användas i pedagogisk verksamhet. Filmerna har blivit mycket uppskattade av allmänheten. Man kan ta del av dem via Facebook, webbsidor och på Jamtli. Under 2024–2025 tas filmer om Vivallen, Fröå gruva och Valmåsen fram. Ta del av filmerna här: Upptäck länets kulturarv | Länsstyrelsen Jämtland
Länk till annan webbplats.
- Åtta årstider sommaren - Projektet pågår under flera år och drivs av Svenska kyrkan. Det finansieras av flera aktörer. Projektet ska lyfta fram den samiska närvaron på platsen. Under 2024 var fokus på årstiden sommaren, med aktiviteter i Arådalen, Bergs kommun.
- Skyltning av fäbodvägen. Fäbodvägen är ett välkänt utflyktsmål i länet. I Oviksfjällens fäbodvallsområde ligger ett 30-tal fäbodar med byggnader på längst vägen. Idag finns det djur på ett 10-tal fäbodar i området.
- Projekt hällristningar i Glösa och Gärde Ett flerårigt projekt mellan Länsstyrelsen, Jamtli och Alsens hembygdsförening och Tångeråsens Gärde byalag. Hällarna med ristningar har tvättats rena från alger och svamp och förhoppningsvis ska i målning som ska göras, hålla längre. Metoden har framgångsrikt använts vid hällristningar i Nämforsen. Genom projektet så kan vi konstatera att den målning som tidigare gjorts blivit mer framträdande. I Gärde fylldes ristningarna i under 2024 och 2025 det ska även göras vid Glösa.
- Venuspassagen på Stocke Titt Frösö hembygdsföreningen har genom en utställning i utsiktstorn vid Stocke Titt skildrat en händelse som är ganska okänd för allmänheten. Venuspassagen är uppkallad efter en händelse på 1760-talet. Vetenskapsmän i hela Europa genomförde mätningar för att beräkna hur stort solsystemet var. Mätningarna gjordes då planeten Venus passerade solskivan. I Sverige var det astronomen Pehr Wargentin från Jämtland, som var hjärnan bakom de svenska mätningarna. I Jämtlands län utfördes en av observationerna vid Frösö Trivialskola 1769.
- Husnyckeln 2.0 Kulturarv som en resurs i stads- och platsutveckling Ett interregprojekt vars syfte är att stärka gränsregionen mellan Sverige och Norge genom att arbeta med platsutveckling, kulturarv och storytelling. Målgrupperna är lokala samt regionala politiker och tjänstemän, fastighetsägare, småföretagare och privatpersoner. Fokus i projektet ligger på att använda kulturarv som resurs i att utveckla en plats längs historiska färdvägar.
- Fäbodveckan. Fäbodveckan genomfördes för första gången i Jämtlands län. Arrangörer var Kulturmiljö och Landsbygdsenheten vid Länsstyrelsen och finansierades genom kulturmiljöbidrag och medel från Jordbruksverket. Under veckan erbjöds företag och organisationer att visa upp fäbodbruket, både det historiska och det som finns idag.Ett tjugotal fäbodar deltog i länet, från Myhrbodarna i norra Krokoms kommun till Lillhärjåbygget i södra Härjedalens kommun. På fäbodarna hölls olika aktiviteter, till exempel information om skogsvård vid fäbod, floravandringar, buföring med getter och får, hur man bygger trägärdesgård, avsmakning av bumat, ystning, föredrag om fäbodvägen mellan Persåsen och Börtnan, vallkonsert och caféverksamhet.
