Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Hur får vi mat under en samhällskris?

Livsmedelskonferensen lockade allt från mjölkbönder till nationella myndigheter. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län.
Vad händer om transporterna stannar, reservdelar inte längre går att beställa eller ett långvarigt strömavbrott slår ut viktig infrastruktur? Hur påverkas länets lantbrukare, butiker, grossister, restauranger och alla andra som ser till att vi får mat på bordet?
Den 18 februari samlades lantbrukare, kökspersonal, handlare, grossister och andra viktiga aktörer inom livsmedelsförsörjningen i Jämtlands län. Målet var att kartlägga hur vår region påverkas av störningar i transporter, personalförsörjning och råvarutillgång.
Starkare tillsammans
Under dagen diskuterades risker, sårbarheter och möjliga lösningar. Erfarna personer från branschen delade med sig av insikter om hur en kris skulle kunna påverka deras verksamheter och vilka åtgärder som kan minska riskerna. Jämtlands län har andra förutsättningar än exempelvis Skåne eller Norrbotten – våra utmaningar och möjligheter ser annorlunda ut.
Den kunskap och de insikter som framkom under träffen stärker Länsstyrelsen Jämtlands län i arbetet med att förbättra motståndskraften inom livsmedelsförsörjningen. Detta är en viktig del i uppbyggnaden av totalförsvaret och vår gemensamma beredskap inför framtida kriser.