Aktuella vädervarningar i Jämtlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Snöbrist och mycket dåliga förhållanden på statliga vinterleder i länet

Vinterled med ett ledkryss

Led mellan Vålåstugorna och Vålåsjön 11 februari 2025. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Just nu är det väldigt lite snö på många statliga vinterleder i Jämtland och Härjedalen. Det gäller särskilt ovanför skogsgränsen. Vi uppmanar fjällbesökare att vara extra uppmärksamma och bedöma riskerna noga. För att få köra skoter krävs enligt terrängkörningslagen att marken är väl snötäckt, och skoterförare ansvarar själva för att följa lagen.

Snöläget försenar säkring av vinterlederna

Den senaste tidens väder har tagit hårt på snötäcket, särskilt på kalfjället, men förhållandena varierar mellan olika områden. Många bäckar och åar är öppna och utgör risker för både skidåkare och skoteråkare, liksom dolda eller uppstickande stenar och blankis.

Länsstyrelsen säkrar i normala fall länets omkring 160 mil statliga vinterleder innan den 15 februari. I år har vi på grund av barmark eller allt för lite snö ännu inte kunnat ta oss ut till alla platser. Fjällbesökare behöver därför vara extra uppmärksamma.

  • Saknade ledstolpar ersätter vi normalt med orange plastkäppar. Det går inte där det är för lite snö, vilket innebär att ledmarkeringen brister på enstaka platser.
  • Några kortare ledsträckor är tillfälligt omdragna för att undvika riskfyllda vattenöverfarter, och den alternativa sträckningen är markerad med plastkäppar.
  • Öppet vatten och andra risker i terrängen är markerade med korslagda plastkäppar.
  • Var medveten om att förhållandena kan ändra sig snabbt med skiftande väder. Till exempel kan redan uppsatta markeringar falla omkull, och bäckar kan gå upp eller frysa till igen med förrädiska snöbryggor.

Där snötäcket medgett har vi sett över ledmarkeringar, mätt isarnas tjocklek och stakat ut överfarter över is samt genomfört tillsyn av länsstyrelsens rastskydd som planerat.

Vi arbetar för att åtgärda de brister som kvarstår snarast möjligt. Men för att slutföra arbetet helt krävs ordentliga snömängder och en period med många minusgrader.

Snöbrist på skoterleder

Snöbristen drabbar särskilt skoterförare eftersom det är olagligt att köra om marken inte är väl snötäckt. I skrivande stund är det mycket dåliga förhållanden för skoterkörning på de flesta statliga leder ovanför skogsgränsen. Undantag är Rogenområdet, Skarvarna, Offerdal och Sösjöfjällen där marken övervägande är väl snötäckt.

Inom statliga regleringsområden får du bara köra på särskilt markerade leder. Tillåtna leder är markerade med rund, blå skoterskylt på ledstolparna. Leden är tre meter bred åt vardera håll räknat från ledstolparna, och du får inte avvika från leden. I undantagsfall är det tillåtet att avvika maximalt 50 meter från leden för att undvika hinder, men snöläget just nu gör det ändå omöjligt att köra lagligt på många platser.

Avstängning av leder

Länsstyrelsen stänger inte av statliga leder enbart på grund av snöbrist. Om snötäcket är tunt får du inte köra snöskoter enligt terrängkörningslagen, även om leden är markerad med skoterskylt. Däremot får du åka skidor, vandra med snöskor och liknande enligt allemansrätten.

Säkerhet på fjällturen

Var försiktig och planera färden noga, oavsett om du åker skidor eller kör skoter. Anpassa turen till dina egna förutsättningar, och bedöm riskerna löpande för en så säker och njutbar fjälltur som möjligt.

  • Skidåkare bör räkna med att turen kan bli längre än planerat. Du kan behöva ta omvägar för att söka upp broar över vattendrag eller hitta snö att skida på, alternativt korsa öppet vatten eller bära utrustningen vissa sträckor.
  • Skoterförare bör vara extra uppmärksamma på hinder och dolda faror i terrängen. Snöbrist på leden innebär att du måste vända och kanske inte kommer fram till ditt mål.

Var finns information om specifika leder?

De lokala förhållandena varierar och kan ändra sig snabbt beroende på vindriktning, temperatur och nederbörd. Om du planerar en fjälltur och vill ha information om läget på en viss led eller plats rekommenderar vi att du kontaktar exempelvis lokala boendeanläggningar eller turistinformationer. Även om snöläget just nu är mycket dåligt på kalfjället på många platser kan det finnas alternativa leder i lägre terräng, och det finns även leder som inte förvaltas av länsstyrelsen.

Håll dig uppdaterad

Prenumerera på nyhetsflödet Aktuellt i fjällvärlden för att få nyheter som berör länets statliga fjälleder direkt till din e-postadress.

Aktuellt i fjällvärlden Länk till annan webbplats.

Fakta - Länsstyrelsens uppdrag

  • Länsstyrelsen ansvarar för fjällsäkerheten längs länets statliga fjälleder, på uppdrag av Naturvårdsverket
  • I uppdraget ingår underhåll och tillsyn av ledmarkeringar, broar, rastskydd och andra fjällsäkerhetsanordningar
  • Länsstyrelsen säkerställer att leder och anordningar är i tillfredsställande skick.

Kontakt

Har du frågor eller synpunkter om våra fjälleder och tillhörande anläggningar så är du välkommen att kontakta oss på följande adress.

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss