Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Tysjöarnas vattennivå ska sänkas
Länsstyrelsen i Jämtlands län har beslutat att sänka vattennivån i Tysjöarna så att flera olika värden kan balanseras i naturreservatet. Beslutet kommer efter att tidigare vattenhöjande åtgärder, genomförda mellan 2013 och 2017, har analyserats och utvärderats. Målet är att sänka vattenytan så att den åter hamnar nära de nivåer som var innan höjningen.
Tysjöarnas naturreservat är en värdefull plats för både natur och människor och platsen är utpekad som Natura 2000-område, både enligt Fågeldirektivet och Art- och habitatdirektivet. Området omfattas också av den internationella Ramsarkonventionen för skydd av värdefulla våtmarker.
Efter en omfattande utredning konstateras nu att de tidigare, vattenhöjande åtgärderna inte uppfyllde de förväntade effekterna på hydrologin i Semsån och de omkringliggande våtmarkerna. Dessutom har flera skyddade arter och naturtyper missgynnats, som till exempel vadarfåglar.
Ny vattennivå med hänsyn till flera intressen
Länsstyrelsens beslut syftar till att sänka vattennivån till ett läge som ligger nära nivån för 2013, tidpunkten innan de vattenhöjande åtgärderna påbörjades.
– Det är olyckligt att förändringen av Tysjöarnas vattennivåer fått olika negativa konsekvenser – exempelvis för fågellivet. Men nu tar vi nya tag och ställer till rätta, , säger Mattias Vestfält, chef för naturförvaltningsfunktionen, Länsstyrelsen Jämtlands län.
– Genom att skapa bättre förutsättningar för skyddade arter och naturtyper kan vi nu på ett bättre sätt värna om områdets värden på lång sikt. Samtidigt möjliggör vi ett hållbart och varierat friluftsliv, säger Mattias Vestfält.
Länsstyrelsen planerar också att avlägsna den sten som tidigare använts för att höja vattennivån. Åtgärden är ett steg för att återställa den vattennivå som var i Tysjöarna innan höjningarna påbörjades 2013.
Lärdomar och samverkan
De tidigare vattenhöjande åtgärderna har väckt starka reaktioner, särskilt bland naturvårdsorganisationer, ornitologer och botaniker. Därför inleds nu en dialog med berörda intressegrupper.
Genom att arbeta adaptivt med förvaltningen av reservatet, med kontinuerlig uppföljning och utvärdering, kan vi fatta bättre beslut framöver, säger Mattias Vestfält.
Länsstyrelsen kan i dagsläget inte ange en exakt tidpunkt för den planerade sänkningen, då det beror på en rad olika juridiska aspekter.
Mer information publiceras löpande på vår webbplats.