Aktuella vädervarningar i Jämtlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Mer krävs för att nå miljömålen till 2030

Exploatering och markskador i våtmarker är ett av flera hot mot den biologiska mångfalden.

Jämtlands län står inför betydande utmaningar för att nå de uppsatta miljömålen till 2030. För att vända trenden krävs samverkan och nationella styrmedel.

Trots att positiva insatser genomförs, hotas biologisk mångfald av exploateringar och klimatförändringar.

Arbetet med att restaurera vattendrag pågår och länets bidrag till produktionen av förnybar energi är betydande. Samtidigt hotas biologisk mångfald och fjällmiljöer.

Miljömålsuppföljningen 2024 för Jämtlands län visar på både framsteg och bakslag i arbetet för att skapa ett mer hållbart län. Särskilt kritiskt bedöms läget vara för biologisk mångfald.

Exempel är:

  • att större skogsområden delas upp i få, mindre områden,
  • att skogar med höga skyddsvärden försvinner,
  • exploatering av våtmarker och
  • minskning av jordbruksmark.

Den pågående utbyggnaden av laddinfrastruktur i länet är ett av flera positiva inslag i länet.

Vi ser positiva resultat i vissa områden men utan samverkan och tydliga styrmedel riskerar vi att missa nästan alla mål.

Fredrik Alm, miljömålssamordnare på Länsstyrelsen Jämtlands län

Fjällen satta under press

Klimatförändringar och exploatering av fjällmiljöer har även satt den unika fjällmiljön under hård press. Det är något som kräver stark förvaltning för att bevara dess ekologiska och kulturella värden.

Utan omfattande och riktade insatser riskerar den negativa utvecklingen att accelerera, med långsiktiga ekologiska och socioekonomiska konsekvenser som följd.

På den positiva sidan har målmedvetna insatser inneburit att ekosystemen i några av länets vattendrag börjat återhämtat sig. Detta gynnar både den biologiska mångfalden och vattenkvaliteten.

Länets produktion av förnybar energi, bidrar till Sveriges och Europas möjlighet att minska beroendet av fossila bränslen.

Minskat beroende av fossila bränslen

Jämtlands län producerar mer förnybar energi än vad vi konsumerar och har en roll som nettoexportör av förnybar energi. Detta bidrar till Sveriges och Europas möjlighet att minska beroendet av fossila bränslen. Det finns dock målkonflikter med andra miljömål som måste hanteras.

Den pågående utbyggnaden av laddinfrastruktur i länet är också ett positivt inslag som bidrar till att både länets invånare och besökare kan våga ta steget till en laddbar bil.

Avgörande faktorer

För att nå målen fram till 2030 betonar Länsstyrelsen Jämtlands län behovet av ökat samarbete mellan regionala och nationella aktörer samt stärkta styrmedel. Det är avgörande för att kunna bevara länets miljö och skapa en hållbar framtid.

Miljömålsuppföljningen från Jämtlands län kommer nu att skickas in för att tillslut, tillsammans med andra länsstyrelsers uppföljningar, nå Regeringen.

– En publik version av uppföljningen för Jämtlands län kommer att finnas på hemsidan runt årsskiftet, säger Fredrik Alm, miljömålssamordnare på Länsstyrelsen Jämtlands län.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss