Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Framtidens jordbruk diskuterades på Livsmedelskonferens 2024
– Jämtland och Skandinavien har ett bra läge med mycket vatten och bördiga jordar. Omvärlden kommer däremot att få det betydligt värre.
Det sa Jens Berggren, klimat-coach på Vattenfall.
Det blev en innehållsrik dag då Livsmedelskonferens 2024 genomfördes. Det framfördes budskap om både hopp och tvivel - hot och möjligheter. Hettan under sommaren 2018, pandemin och invasionen av Ukraina, togs upp av flera föredragshållare. Men landsbygdsministern var optimistisk.
– Svenska bönder är kanske bäst i världen på miljö, klimat och djurens välfärd, sa Peter Kullgren.
Han berättade om regeringens arbete med att säkerställa produktion och leveranser, sänkt drivmedelsskatt men också om attityder.
Attityden mot jordbruk
– Vi måste fundera på hur vi pratar om jordbruket. Vi ska inte se det som en miljöovänlig verksamhet utan som en livsviktig, sa ministern.
Jens Berggren, miljö-coach på Vattenfall, beskrev att framtiden är svår att förutse. Han berättade samtidigt hur det kan bli.
– Det kommer att ske snabba svängningar i framtiden. Det kommer att bli både varmare och kallare. Extremväder blir både vanligare och extremare och det kommer att bli en stor utmaning för lantbrukarna, sa miljö-cocachen.
Positivt för Skandinavien?
Han hade dock en positiv syn på Skandinaviens möjligheter men en dystrare syn på stora delar av vår värld.
– Omvärlden kommer att få det betydligt värre än oss. Det blir mindre vatten, kraftigare variationer och de kommer att få svårt att bedriva jordbruk, sa Jens Berggren.
Han berättade också att när det blir svårare att odla i exempelvis södra Europa, kommer priserna på mark att sjunka där. Samtidigt blir våra priser på mark högre.
Varför kan man odla vete på samma breddgrad i Finland men inte här? Det är klart man kan.
Peter Kullgren, landsbygdsminister
Lars Ahlin, LRF Jämtland, berättade att det i länet finns:
- 50 000 hektar åker- och betesmark,
- 3,2 miljoner hektar skog,
- 1 300 jordbruksföretag och
- 13 000 skogsbruksföretag.
– Omsättningen är mellan 10 och 12 miljarder kronor årligen. Och vi avverkar sju miljoner kubikmeter skog varje år men tillväxten är 9 miljoner.
– Vi måste öka vår produktion och vi har alla förutsättningar för det i länet, sa Lars Ahlin.