Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Samspel avgörande när samhällsstörningar ska hanteras
Målet för det civila försvaret är att skydda liv, egendom, miljö och demokrati i Jämtlands län. För att lyckas det måste länets resurser användas klokt. Då gäller det att öva, öva, öva tillsammans innan samhällsstörningen är ett faktum.
Alla som har sett en nyhetssändning från ett katastrofområde har sett bevis på förvirring, tigande makthavare och okänslig hantering av förtvivlade människor. I kölvattnet av stora samhällsstörningar följer dessutom nästan alltid ett deprimerande efterspel av fingerpekande för att hitta en skyldig. Ofta handlar det om att de som har hanterat händelsen inte har pratat med varandra om vem som gör vad. De har med andra ord inte samordnat sig.
Att ”gå upp i” flera staber samtidigt
Om det inträffar en stor samhällsstörning i Jämtlands län slutar vissa personer med sina vanliga arbetsuppgifter för att i stället hantera det som har hänt. Normalt kallas det att en organisation ”går upp i stab”. När flera olika organisationer (till exempel Polisen, Räddningstjänsten, kommunen, Regionen och Länsstyrelsen) alla sitter i varsin stab måste de träffas och samverka för att bäst uppnå det slutgiltiga målet – att skydda liv, egendom, miljö och demokrati i länet.
Övade metoder skapar tid och tydlighet
Eftersom tid oftast är en bristvara under samhällsstörningar är det viktigt att aktörerna samverkar under ordnade former, och att de regelbundet övar på de formerna i förväg. Just en sådan övning hölls på Länsstyrelsen i Östersund den 6 november.
Det som övades var en metod för att ta fram underlag till ett gemensamt inriktningsbeslut. En inriktning är det sätt man väljer för att lösa en samhällsstörning på. När man har samlat fakta och bedömt vad händelsen innebär för länet har man ett bra underlag för att bestämma hur den bäst ska hanteras.
Utbildningen i onsdags syftade till att bli bättre på att arbeta tillsammans på ett strukturerat sätt vid störningar i samhället, säger övningsledare Karl Persson från Länsstyrelsen. Kunskap om hur vi arbetar bäst tillsammans och möjlighet att träna på detta är en del av ett ständigt pågående lärande för att stärka länets förmåga att hantera samhällsstörningar. Ju mer vi tränar på att hantera händelser, desto bättre blir vi när det händer.
En av flera insatser
Övningen hos Länsstyrelsen samlade länets kommuner, Räddningstjänsten, Region Jämtland Härjedalen, Trafikverket, Polismyndigheten och Länsstyrelsen Jämtlands län. Den är en i en rad av insatser som länets aktörer både planerar och genomför tillsammans.
Länsstyrelsen gör nu en ordentlig satsning för att erbjuda mer regionala övningar och utbildningar för att stärka länet. Vi ser det som en framgångsfaktor att lära, öva och pröva tillsammans för att få till den snabba utveckling av totalförsvaret vi behöver, säger Maria Kanka, beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen Jämtlands län.
Metodutbildningens delar
Det som övades under utbildningen i Östersund den 6 november var:
- Processen för stabsarbete
- En metod för att gemensamt ta fram underlag för ett inriktningsbeslut
- Hur underlag till inriktning och samordningsbeslut presenteras för beslutsfattarna
- Hur myndigheter och andra aktörer kan samverka i flera led!