Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Samlad kunskap och stort engagemang på Forum Jämtland fritt från våld

MÄN är en rörelse som kämpar för jämställdhet och förebygger mäns våld. Intresset för deras verksamhet var väldigt stor och samtal pågick varje rast.

Samtycke i förskolan, ungas våldsutsatthet, våld som arbetsgivarfråga och skogsbolaget Holmens jämställdhetsresa. Det var några av rubrikerna när Forum Jämtland fritt från våld arrangerades på Storsjöteatern i Östersund.

– Våld kan förebyggas, det visar forskningen, sa Ingegärd Pettersson som är särskilt sakkunnig i jämställdhet på Länsstyrelsen.

Drygt 200 personer från kommuner, myndigheter och företag, samlades på Storsjöteatern för att inspireras i sitt arbete mot våld. 10 programpunkter med vitt skilt innehåll, gav kunskap och nya tankar till deltagarna.

Forumet inleddes av ledningsgruppen Tillsammans mot våld i Jämtlands län. I den ingår Jämtlands kommuner, Polis- och åklagarmyndigheten, Region Jämtland Härjedalen samt Länsstyrelsen med Marita Ljung som ordförande.

– I länet har vi arbetat sedan 1990. Vi har en regional överenskommelse och en årlig handlingsplan för vårt arbete så det är verkligen konkret, sa landshövding Marita Ljung.

- Är man i normen ser man den inte. Det sa Holmens personalchef som berättade om skogsbolagets arbete med jämställdhet.

Samarbete krävs

Sara Anselmby från Polismyndigheten slog fast att ingen myndighet klara arbetet själv och samarbetet mellan olika aktörer är helt nödvändigt.

– Vi arbetar både brottsförebyggande och för att skapa en ny manlighet, sa Sara Anselmby.

Stefan Ekeroth på Åklagarmyndigheten berättade att även de arbetar förebyggande och gör det genom att besluta om kontaktförbud. Det innebär att gärningspersonerna inte tillåts kontakta sina offer.

Är det här okej med dig?

Ulrika Nordin är förskollärare i Umeå och arbetar med en metod som heter ”Okej med dig?” Det är ett material som är framtaget för att arbeta med samtycke för små barn. Det handlar om att barn ska lära sig att läsa av varandra och tänka i tre steg; fråga-lyssna på svaret-agera.

– Vi arbetar för att skapa trygga och respektfulla relationer. Det blir ett livslångt lärande som skapar en våldsförebyggande samtyckeskultur, sa Ulrika Nordin.

Okej med dig? Länk till annan webbplats.

Under dagens alla pauser pågick mingel, erfarenhetsutbyte och knytande av nya kontakter.

Mats Nilsson, personalchef på Holmen Skog, berättade på ett underhållande och inspirerande sätt om hur skogsbolaget arbetar för ökad jämställdhet. Han beskrev även hur han själv satt fast i gamla könsnormer. Min kvinnliga kollega såg något jag inte sett, det var något jag hade missat. Är man i normen ser man den inte, förklarade Mats Nilsson.

Efter en period av analys kring varför man vill arbeta med jämställdhet har Holmen Skog i dag tydliga mål för sitt jämställdhetsarbete.

En mer attraktiv arbetsgivare

– Kloka och genomtänkta beslut, att lita till att människor vill gott och agerar därefter, blev viktiga utgångspunkter. Därefter har vi gjort om vår rekryteringsprocess och i dag har vi fler kvinnliga chefer. Vi har blivit mer attraktiva som arbetsgivare, sa Mats Nilsson.

Sofie Kindahl från Jämställdhetsmyndigheten pratade om ”Låt inte tystnaden tala”. Hon visade också filmen med samma namn, som är en del i materialet myndigheten har tagit fram.

Den vänder sig till ungdomar och handlar om sexuell exploatering, attityder och hur man kan vara en aktiv åskådare som reagerar på våldsutsatthet

Titta på filmen ”Låt inte tystnaden tala” Länk till annan webbplats.

Forumet inleddes av ledningsgruppen Tillsammans mot våld i Jämtlands län. I den ingår Jämtlands kommuner, Polis- och Åklagarmyndigheten, Region Jämtland Härjedalen samt Länsstyrelsen.

Våldet drabbar många

– Det är dags att inkludera våld i nära relationer i det systematiska arbetsmiljöarbetet, sa Kerstin Kristensen, Jämställdhetsmyndigheten.

Hon berättade om hur den våldsutsatta kan drabbas bland annat ekonomiskt, psykiskt, på fritiden och i sina sociala relationer. Och arbetssituationen är inget undantag.

– Man kan vara utmattad på grund av sömnbrist, distraheras av telefonsamtal och mejl till jobbet från sin förövare, ha fysiska skador och rent av förlora sitt arbete, berättade Kerstin Kristensen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss