Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Explosioner, sabotage och Nato-trupper när länets kriskommunikatörer övade
Det hörs en explosion som ökar i styrka. Sedan börjar rummet att gunga och lamporna blinkar. Utrymning av lokalen följer. Det är realistiskt när Länsstyrelsen arrangerar en övning för de som ska informera när samhället krisar.
Krisberedskap, krishantering och kriskommunikation. Det är vanliga samtalsämnen nu för tiden. Orden hörs i media, vid köksbordet och i den politiska debatten.
För att öva just kriskommunikation arrangerade Länsstyrelsen en övning i Mittuniversitets så kallade krislabb. Ett 20-tal kommunikatörer från 11 organisationer samlades och övade på temat "Ökad försvarsvilja."
Den uppmålade situationen såg ut så här:
- Explosion i Trygghetens Hus.
- Nato-styrkor på väg E14 från Trondheim in i länet.
- Sverige utvisar ryska diplomater.
- Jämtkraft berättar om någon form av misstänkt aktivitet vid kraftverket i Hissmofors.
Samtidigt rapporterar allt fler arbetsgivare och organisationer att deras personal inte kommer på jobbet. Jämtar och härjedalningar flyr ut ur länet och till sina stugor.
"Var inte rädd att göra fel. I dag övar vi och då kan man pröva."
Minna Lundgren, forskare på Mittuniversitetet
Att öka försvarsviljan under en pågående kris, bedömde många var svårt. Arbetet behöver göras innan krisen och det fanns flera viktiga budskap från deltagarna:
- Genom att gå till ditt arbete, tar du ditt ansvar.
- Organisationer som Jämtkraft och Svenska Kyrkan, berättade att deras personal verkligen skulle gå till jobbet i händelse av kris.
- Vissa yrkesgrupper – bland annat förskolepersonal – bedömdes som särskilt viktiga då deras frånvaro skulle göra att barnens föräldrar själva fick ta hand om sina barn och därför inte kunde gå till sina jobb.
Hur man når olika grupper, diskuterades också. Det konstaterades att det finns utmaningar att nå bland annat unga, utrikesfödda och personer med funktionsvariationer.
– Ett sätt att nå utrikesfödda kan vara att kontakta deras föreningar. När det gäller ukrainare så har man gjort det med framgång, berättade Minna Lundgren, forskare på Mittuniversitetet.
Goda samtal och bra råd
Övningen gav möjlighet till frågor men också mycket erfarenhetsutbyte och samtal. En som var nöjd med dagen, var Marianne Waplan, kommunikatör på Östersunds kommun.
– Det här var absolut en bra dag. Den har gett mig nya tankar, bland annat hur viktigt det är vara snabb. Och olika organisationer arbetar olika snabbt. Därför är samarbete viktigt.
Läs om Mittuniversitetets laboratorium Länk till annan webbplats.
Deltagare i övningen:
- Sveriges Radio, P4 Jämtland
- Svenska Kyrkan
- Bergs kommun
- Jämtlands läns Räddningstjänstförbund
- Bräcke kommun
- Härjedalens kommun
- Region Jämtland Härjedalen
- Ragunda kommun
- Jämtkraft
- Östersunds kommun
- Länsstyrelsen Jämtlands län