Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sökandet efter PFAS – så går det

En borrigg som används för att ta jordprover. Borren sänks ned till olika djup i marken, och jorden skrapas av och samlas i förseglade påsar. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län, Anna Backman Åkerblom.

Sedan några veckor pågår provtagningar för att kartlägga PFAS i länet. Det hela kan liknas vid detektivarbete, där varje nytt fynd kan leda till viktiga upptäckter. Trots att det är för tidigt att fastslå förekomsten av PFAS, har vi redan stött på intressanta fynd i sökandet efter dolda föroreningar.

Eva Smedborn Paulsson, miljöskyddshandläggare, böjer sig ner vid ett av borrhålen för att undersöka lukten av ett jordprov. Den bruna mullen i hennes hand luktar påfallande starkt.

– Lukten av olja kan tyda på andra föroreningar som vi behöver undersöka närmare. Varje fynd är en pusselbit i vårt uppdrag att kartlägga förorenade områden. Nu får vi vänta in resultaten från laboratoriet för att få en klarare bild.

Runt om i länet, både på land och i sjöar, pågår just nu provtagning för att identifiera PFAS och andra föroreningar. Vår konsult AFRY är i full gång med att samla in mark-, vatten- och sedimentprover, och på vissa platser analyseras även grundvattnets kvalitet.

Så går provtagningarna till

  • En provtagningsplan tas fram för att beskriva hur och var insamlingen ska ske. När provtagarna är på plats, markerar de noggrant var proverna ska tas.
  • Markprov: En borrigg används för att ta jordprover. Borren sänks ned till olika djup i marken, och jorden skrapas av och samlas i förseglade påsar.
  • Sedimentprov: Dessa tas från en båt, där ett rör trycks ned i sjöbotten för att hämta upp en kärna av sediment. Prover samlas in från olika lager av sedimentet och i påsar eller kärl som försluts.

För att kvalitetssäkra processen tas ibland dubbla prover från samma provpunkt, och utrustningen rengörs noggrant mellan varje provtagning för att undvika kontaminering. Det insamlade materialet skickas till ett certifierat laboratorium för analys. Hela processen dokumenteras noggrant för att garantera tillförlitliga resultat. Konsulten sammanställer sedan resultaten i en rapport som lämnas över till den ansvariga tillsynsmyndigheten, exempelvis en kommun.

Vikten av att hitta förorenade områden

Kartläggning av förorenade områden ger ett värdefullt kunskapsunderlag om vilka områden som är så pass kontaminerade att de kan kräva utredning och eventuell sanering, helt enkelt för att de utgör akuta eller allvarliga risker för människors hälsa och miljö.

Även kommuner och allmänhet kan ha nytta av kartläggningen, exempelvis vid köp eller försäljning av fastigheter, eller i detaljplaneringen. Detta för att avgöra om ytterligare undersökningar behövs för att avgöra om ytan är lämplig för den planerade markanvändningen.

Eftersom ämnen som PFAS lätt sprider sig via vatten, kan tidig upptäckt av föroreningar förhindra spridning till dricksvattentäkter och därmed skydda vår vattenförsörjning.

Resultaten publiceras på vår webb

Provtagningarna fortsätter under de kommande veckorna i fler områden, och i slutet av november väntas rapporter från vår konsult som sammanfattar resultaten från de 32 undersökta områdena. Dessa rapporter är viktiga för att identifiera var åtgärder kan behöva vidtas.

När rapporterna är färdiga tar vi en dialog med ansvarig tillsynsmyndighet för att diskutera resultaten och eventuella åtgärder. Sammanfattningen av resultaten publiceras även på vår webbplats för att hålla allmänheten informerad.

Det är värt att notera att även om föroreningar upptäcks, innebär de inte alltid en risk för människor eller miljön. Riskerna beror på om människor eller miljön kan exponeras för farliga ämnen eller om föroreningarna kan sprida till platser där det utgör en risk. Akuta risker förekommer sällan, men om de upptäcks blir det högt prioriterat att utreda och åtgärda.

Ytterligare provtagning av PFAS nästa år

Parallellt med de provtagningar som görs nu arbetar vi även med att identifiera andra områden som haft verksamheter där vi misstänker PFAS-föroreningar, eller där föroreningar kan ha spridits till sediment. Planen är att provta ytterligare 40 områden under nästa år.

Kartläggning av PFAS – ett regeringsuppdrag

  • Länsstyrelsens arbete med att kartlägga högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, är ett regeringsuppdrag.
  • I regleringsbrevet för 2024 har länsstyrelserna bland annat fått i uppdrag att kartlägga, inventera och övervaka områden förorenade med PFAS.
  • Uppdraget syftar till att öka takten i åtgärdsarbetet och förbättra kunskapen om källor till utsläpp för att kunna vidta effektiva åtgärder och minska spridningen av PFAS.

Kontakt

Eva Smedborn Paulsson

Miljöskyddshandläggare

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss