Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Beredskapsveckan: Länsstyrelsen sätter igång mångfalden i ... Strömsund

En grupp med tre ukrainska studenter och deras tolk lyssnar på föreläsare från Länsstyrelsen i ett klassrum.

Tre ukrainska SFI-studenter och deras tolk lyssnar på Länsstyrelsens genomgång av krislådan. Foto: Sara Adelhult/Strömsunds kommun

Beredskapsveckans sista nedslag i länet tog Länsstyrelsen till två blandade SFI-grupper i Strömsund. Bägge visade sig vara fulla av idéer – framför allt om hygienprodukter, sjukvård och hur man kan hålla sig och sina saker torra i en kris.

Nästan alla mina medhavda broschyrer och utskrifter tar slut på en gång. De ukrainska SFI-studenterna vill ha den ryska versionen av Om krisen eller kriget kommer, och de andra vill ha de somaliska, arabiska, engelska och svenska. Till slut har jag bara broschyrerna på jiddisch och sydsamiska kvar.

Tips från fronten

I Gröna huset i Strömsund får Länsstyrelsen träffa två klasser med 15–20 studenter i vardera. Bägge visar sig vara fulla av idéer till krislådan. Till exempel vet Anatolii Smyrnov från Ukraina att soldaterna vid fronten i hans hemland använder ”torr sprit” för att laga mat. Mattias Mårtensson från skolan (passande nog iklädd sina räddningstjänst-kläder eftersom han ska iväg på ett annat uppdrag efter lunch) hjälper mig lista ut att det handlar om meta-tabletter.

När det är brist på sjukvårdsmateriel använder soldaterna bindor och tamponger för att förbinda sår. Bra att ha i krislådan, alltså, även av den anledningen. Nataliia Chelunkova lägger till att man kan ha bindor i blöta kängor för att suga upp vätskan. De kan dessutom ruggas upp och användas för att göra upp eld.

Tema sårvård och vattentäthet

Tillbaka på ämnet sårvård skulle Xander Verstappen vilja ha nål och tråd för att sy ihop sår. Och laga trasigt tyg, förstås. Vladimir Sklyar vill ha ett rep i krislådan, och Anatolii säger att det även kan användas för att stoppa blödningar. Jag har åtminstone en rem med mig, och Mattias visar på mig hur man får extra tryck genom att sticka in en penna under remmen och vrida om.

Abdullahi Abukar skulle stoppa ner en presenning i sin krislåda, någon vill ha en yxa för att kunna göra upp eld och bygga ett ställe att sova i skogen. Ytterligare någon vill ha en liten matta att sova på. Inom ämnet vattentäthet föreslås inplastade kopior av betyg, pass, telefonlistor och andra viktiga dokument, samt förvaring av fotoalbum, tändstickor och annat känsligt i vattentäta påsar.

Hemmet ofta tryggast i kris

Som ni ser kretsar de flesta förslagen kring krig och flykt, trots att jag försöker förmedla insikten om att vi i Jämtand/Härjedalen under de allra flesta samhällsstörningar är tryggast i våra egna hem. Undantagen är väl om skogsbränder och översvämningar tvingar oss att utrymma.

Men det kanske inte är så konstigt med tanke på deras bakgrund? Snart nog har säkert den här idérika gruppen massor av smarta tips om hur man klarar vinterstormar på fjället också.

När jag kommer hem efter träffen får jag ett mejl med en sista idé från Volodymyr. Han har myntat begreppet ”nervöskasse” – en mini-krislåda med ”bra-att-ha”-varor som hårt bröd, kex och konserver. Det låter ganska jämtländskt.

Beredskapsveckan

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) anordnar varje år Beredskapsveckan under vecka 39. År 2024 genomförs den för åttonde året, under 23–29 september.

Syftet är att få fler människor att stärka sin egenberedskap och att motivera kommuner, statliga myndigheter, företag och ideella organisationer att engagera sig i Sveriges beredskap för kriser och krig. Temat Sätt i gång är en uppmaning till att stärka sin egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar.

Somaliska

Enligt statistik från Region Jämtland Härjedalen bor det 523 personer i Jämtlands län som är födda i Somalia.

Kontakt

Henrik Harr

Kommunikatör

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss