Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Beredskapsveckan: Länsstyrelsen sätter igång mångfalden hos ... Synskadades Riksförbund

Händer som plockar bland saker i en krislåda.

Deltagarna från Synskadades Riksförbund (SRF) i Östersund skulle packa en extra vit käpp i sina krislådor. Foto: Henrik Harr/Länsstyrelsen Jämtlands län

Synskadade är en sårbar grupp redan i vardagen, och blir det ännu mer under en samhällsstörning. Länsstyrelsen besökte Synskadades Riksförbund i Östersund för att prata beredskap ur ett nytt perspektiv.

Har ni tänkt på att läkemedelsförpackningar för privatpersoner har produktnamnet i punktskrift? Både namnet och styrkan ska framgå. Anledningen är att samhället tycker att det är viktigt att synskadade inte tar fel medicin. Med den logiken bör det även vara punktskrift på allt offentligt som handlar om säkerhet och beredskap. Vilket inte är fallet.

Berätta vad som händer

Ylva Hellström är ordförande i Östersunds lokalförening av Synskadades Riksförbund. Under en tisdagsträff får Länsstyrelsen träffa föreningens medlemmar för att ta reda på hur de tänker kring beredskap. Vilka särskilda behov har de under en samhällsstörning?

– Mycket handlar om kommunikation, menar Ylva. En seende ledsagare måste berätta mycket mer om vad som händer runt omkring.

Synskadade hittar bra hemma hos sig själva, menar Ylva. Där vet de var allting står och hur långt det är till möbler och andra föremål. Om de däremot under en plötslig samhällsstörning befinner sig på en okänd plats blir det väldigt mycket svårare att utföra även de enklaste moment.

Alla kan inte punktskrift

Själva innehållet i Länsstyrelsens krislåda har deltagarna inte så mycket att anmärka på. Någon saknar en kniv, någon ett rep och vattenreningstabletter. Ylva tipsar om att lägga ner en extra vit käpp i lådan.

Utanför krislådan efterfrågar många bättre information i offentliga miljöer och exempelvis skyddsrum, även om det är långt ifrån alla synskadade som kan läsa punktskrift idag.

– Vi får ofta höra att information finns inläst, säger Margareta Eriksson, vars dotter är blind sedan födseln. Men vi ska inte lära oss i samhället att synskadade inte kan läsa. Det måste finnas på punktskrift också.

Beredskap med ögonbindel

Den som verkligen vill förstå synskadades utmaningar kan försöka göra något ”beredskapigt” med ögonbindel hemma, till exempel fylla en vattendunk eller stänga av ventilationen. Då blir det snabbt uppenbart hur mycket man tar för givet som normalseende.

Själv testar jag att koka kaffe med ögonbindel när jag kommer hem. Det går långsamt men hyfsat bra ända tills jag nästan sätter mig på katten. Att tända stormköket med ögonbindel törs jag inte ens tänka på.

Saker att tänka på om du vill hjälpa någon som är synskadad under en samhällsstörning

  • Kommunikation är det viktigaste. Berätta vem du är, vad som händer och vad du tänker göra.
  • Om ni befinner er i en okänd miljö, förklara hur det ser ut och vilka andra som är där.
  • Tala till den synskadade, inte till dennes ledsagare.
  • Normalt klarar synskadade att gå i trappor själva, men de kan behöva hjälp i hissar och rulltrappor. Kullerstenar och ojämna underlag är också svåra att ta sig fram på.
  • Ta reda på vilka av dina grannar som har svag syn och fråga vilken hjälp de behöver i en kris.

Beredskapsveckan

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) anordnar varje år Beredskapsveckan under vecka 39. År 2024 genomförs den för åttonde året, under 23–29 september.

Syftet är att få fler människor att stärka sin egenberedskap och att motivera kommuner, statliga myndigheter, företag och ideella organisationer att engagera sig i Sveriges beredskap för kriser och krig. Temat Sätt i gång är en uppmaning till att stärka sin egenberedskap innan en kris eller ett krig hotar.

Synskadades Riksförbund (SRF)

En ideell intresseorganisation med ungefär 11 500 medlemmar i Sverige. Drygt 8 000 av dem är synskadade.

Kontakt

Henrik Harr

Kommunikatör

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss