Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Musik, allvar och hopp blandades på välbesökta Klimatseminariet

- Jag måste försöka vara en hygglig jordbo och förälder. Det sa artisten Magnus Carlson innan han avslutade Klimatseminariet genom att sjunga.

– Vi renskötare läser naturen. Det är ett arv från våra förfäder. Men Moder Jord är inte sig själv längre. Det sa renskötaren Richard Åström från Handölsdalens sameby, när Klimatseminariet inleddes.

Landshövding Marita Ljung var en av talarna på temat "Hur går det på hemmaplan?" – Länsstyrelsen arbetar med Klimatklivet, bidrar till att antalet laddpunkter i länet har fördubblats, vi har Regionala klimatmål och effektiviserar våra interna rutiner, sa Marita Ljung men la också till att gruvintresset är stort vilket innebär konflikter mellan olika grupper och mål.

Storsjöteatern fylldes med intresserade deltagare från olika branscher. Från när och fjärran. Dagen startade med skönsång av kören Decibel och avslutades med två låtar av Magnus Carlson från gruppen Weeping Willows.

Erika Bjerström, tidigare klimatreporter på SVT guidade publiken genom ett 20-tal programpunkter. Och slog fast att det finns kunskap i Sverige.

– Svenskarna är det sjätte mest välinformerade folket i världen, när det gäller klimatfrågor, sa Erik Bjerström.

"Det händer nåt när främlingar möts och pratar. Det blev allvarliga och respektfulla samtal om klimatfrågan."

Daniel Lindvall från Uppsala universitet, berättade om Medborgarråd om klimatet.

Livsstil och konsumtion. Gurgin Bakircioglu ifrågasatte sitt eget liv, bodde i en husbil fyra år och tänkte till. På Klimatseminariet sa han "vi är inte vad vi köper."

Östersunds kommun kom med dubbla budskap – positiva och negativa.

– Utsläppen inom det geografiska området Östersunds kommun ökar. Men kommunen som organisation minskar sina utsläpp, berättade kommunalrådet Rosie Hoffer.

En av talarna var Mattias Goldmann som arbetar på 2030-sekretariatet. På ett underhållande och otåligt sätt framförde han fakta och kommenterade den långsamhet som finns i utsläppsminskningen.

Minskningen går för långsamt

– Det är den totala mängden utsläpp som avgör. Vi kan inte släppa ut avgaser nu och säga att vi inte ska göra det år 2050. Det är som att dricka för mycket och säga att man ska bli nykterist år 2050.

"Hopp är ingen möjlighet, det är en plikt."

Erika Bjerström, moderator och före detta klimatreporter på Sveriges Television

Trafik i luften, på land och till havs, är en ständig fråga i klimatdebatten. Det gäller även lokalt och både Jämtkraft och Lundstams presenterade intressanta fakta.

– Flyg- och båttrafik är svår att elektrifiera. Därför är förnybara bränslen viktiga. Vi kommer att leverera el och koldioxid till företaget Uniper. Med dessa ämnen och vatten ska de producera metanol, bränsle till fartyg, berättade Jämtkrafts vd Ylva Andersson.

– Politikerna ändrar förutsättningarna så jag vill verkligen uppmana dem att arbeta långsiktigt. Det innebar att det är dubbelt så dyrt att köpa ellastbilar som diseldrivna bilar. Men vi köper ellastbilar ändå, sa Johan Redhe, vd på Lundstams som fick mycket applåder.

"Medborgarråd om klimatet" var en spännande historia som Daniel Lindvall berättade. – Det blev ett komplement till politiken som kan vara polariserad. Gruppen kom fram till ett gemensamt uttalande som lämnades över till riksdagspartierna och de tyckte att uttalandet var intressant.

Jordens livsmedelsproduktion, var en av rubrikerna. Produktionen uppskattas stå för 25-30 procent av alla utsläpp av växthusgaser. Och Marcus Noterius, TV4, har under en vecka ätit från en meny som kallas One Planet Plate.

– Det tar längre tid att hitta ingredienser och att laga maten men det var gott, speciellt vego-färs. Jag åt samma mat flera dagar och kommer att byta ut några måltider mot den här sortens mat i framtiden, berättade Marcus glatt.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss