Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Välkommen till Fäbodveckan 1-7 juli 2024

Utsikt från Myhrbodarnas fäbod med betande kor en vacker sommardag

Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

För första gången anordnas nu Fäbodveckan i Jämtlands län! Det är ett evenemang som bjuder in dig att utforska fäbodkulturen och ta del av vårt rika kulturarv. Under veckan erbjuds en mängd spännande aktiviteter för alla intressen och åldrar.

Förutom att besöka öppna fäbodar på vackra platser i länet får du möjlighet att lära dig mer om biologisk mångfald och skötsel av skogen vid fäboden. Passa på att vandra i naturen eller delta i föredrag om Fäbodvägen. Upptäck fäbodens olika byggnader och ta del av hur man bygger en trägärdesgård. Lär dig mer om gamla traditioner och det moderna fäbodbrukets betydelse för djurlivet, matproduktionen och skogen som resurs för bete.

Vill du ha en mer avslappnad stund kan du ta en fika eller vara med på stick- och spinnretreat. Varför inte passa på att utforska naturen med en floravandring eller ta del av hur ost och smör görs. Glöm inte heller att besöka fäbodens djur. Oavsett vad du är intresserad av, finns det något för alla att uppleva under Fäbodveckan!

Fäbodveckan är ett samarbete mellan Fäbodföreningen Jämtland Härjedalen, Eldrimner och Länsstyrelsen Jämtlands län. Evenemanget finansieras delvis av kulturmiljöbidrag, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling samt Åtgärdsprogram för hotade arter.

Välkommen till Fäbodveckan!

Program för fäbodveckan i Jämtlands län

Visste du att?

Sverige och Norge har nominerat fäbodbruk till Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Immateriellt kulturarv är traditioner, seder och bruk som har överförts mellan generationer, till exempel olika former av hantverk, ritualer, musik och berättelser. Beslut om nomineringen väntas i december 2024.

Sverige nominerar fäbodbruk till Unescos lista över immateriellt kulturarv - Regeringen.se Länk till annan webbplats.

Evenemanget arrangeras även i angränsande fäbodlän, vilket ger dig möjlighet att utforska även andra delar av fäbodriket.

Kontakt

Eva Jonsson

Projektledare, Landsbygdsenheten

Eva Karlsson

Antikvarie

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss