Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

70 miljarder ska investeras i länet under tio år

Landshövding Marita Ljung står framför en roll up.

- Det var otroligt spännande att få höra allt positivt som berättades här idag, sa landshövding Marita Ljung.

Stora investeringar och stor framtidstro. Utmaningar när det gäller infrastruktur och att rekrytera personal.

Det var centrala teman när Samling Näringsliv samlade företag och offentlig sektor, till samtal.

Jenny Grip, Samling Näringsliv, står framför en roll up.

Jenny Grip, Samling Näringsliv, vill att vi börjar berätta "storyn" om länet. Hon söker ambassadörer som kan berätta om både länets fördelar och om vilka företag och branscher vi vill ha hit.

– Från år 2023 till 2032 kommer det att investeras cirka 70 miljarder kronor i länet. Vi har ett läge som länet aldrig har haft tidigare. Det sa Jenny Grip på Samling Näringsliv Länk till annan webbplats., då företag och offentlig sektor möttes i Östersund.

Hon gjorde det mot bakgrund av företag och myndigheter som är på väg att etablera sig i Östersund. Exempel är Kriminalvårdsmyndigheten, Jämtkraft, Uniper, EcoDataCenter och Bauhaus. Det handlar om bland annat butik, fängelser, vätgasproduktion och serverhallar som genererar värme till växthus.

Mittuniversitetet satsar

Kompetensförsörjning – möjligheten att rekrytera personal med rätt kompetens – togs upp som en utmaning av många. Mittuniversitetets rektor Anders Fällström berättade om satsningar som skulle kunna underlätta.

– Sedan hösten 2023 har vi inrättat en ny tjänst som vicerektor för området näringsliv och innovation. Och vi tittar på möjligheten att bygga en utbildning inom affärsjuridik.

Carl-Johan Ekblom som arbetar på SAAB Dynamics i Östersund visar en Power Point-bild.

Carl-Johan Ekblom arbetar på SAAB Dynamics i Östersund. Han berättade att företagets viktigaste uppdrag är att stödja Försvaret Materielverk som köper in material och tjänster till det militära försvaret. Företaget ser utmaningar i infrastruktur som flyg, tåg och bostäder till nyanställda.

Landshövding Marita Ljung beskrev hur bilden av Sverige förändrats. I Sverige.

– Vi har vänt på kartan. Norra Sverige är nu intressant för hela landet. Och vi på Länsstyrelsen ska hjälpa till genom att bli ännu snabbare med tillstånd till företagen.

Micael Berner Ågren på Försvarets Materielverk – FMV – berättade att de arbetar med fordon, Hemvärnet och en drönarverksamhet som kan komma att växa. De gör inköp och tester och omsätter 2,9 miljarder per år.

Önskar ny utbildning

– Vår rekrytering går bra men vi önskar en systemingenjörsutbildning i länet.

På mötet berättade Effie Kourlos, kommunalråd i Östersunds kommun, om sin syn på staden och länet.

– Många vill hämta resurser hos oss, exempelvis när det gäller en gruva i Oviken eller elen vi producerar. Men vi behöver vakta våra tillgångar och se att de kommer oss till godo.

– Vi ser oss som en motor för länet. Med personal och medflyttande kommer det att krävas 12 000 nya jämtar för att tillsätta alla jobben, sa Effie Kuorlos.

Ylva Andersson, vd på Jämtkraft, och Ulrika Rogeman på Woolpower, står och samtalar.

Ylva Andersson, till vänster i bild, vd på Jämtkraft, och Ulrika Rogeman på Woolpower, var några av företagsrepresentanterna på mötet.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss