Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu är Nato-flaggan hissad i Jämtlands län

Landshövding Marita Ljung höll tal då Nato-flaggan hissades på Frösön. I sitt tal sa hon bland annat att närvaron av Försvarsmakten i Östersund och länet, är både historisk och naturlig.

Under måndagen hissades den svenska flaggan vid en ceremoni vid Nato-högkvarteret i Bryssel. Samtidigt genomförde Försvarsmakten en flaggceremoni i länet.

– Sveriges anslutning till försvarsalliansen Nato skapar trygghet i det kraftigt försämrade omvärldsläget. Det sa landshövding Marita Ljung när Nato-flaggan hissades på Frösön.

Vid en ceremoni vid bataljonsstaben på Frösön deltog landshövding Marita Ljung, överstelöjtnant Oscar Ljungberg som är chef på Jämtlands Fältjägarkår och Niklas Daosson, kommunalråd i Östersund.

På plats fanns bland annat Försvarsmakten, ett antal representanter för media och Östersunds kommun. Överstelöjtnant Oscar Ljungberg – chef för Jämtlands Fältjägarkår – inledde ceremonin. Han pratade i sitt tal om demokratiska värderingar och hur vi nu gått från att tidigare ha varit en allierad till Nato, till att i dag vara en fullvärdig medlem.

– Sverige har unika förmågor och kommer att bidra till Nato. Genom att vara medlemmar försvarar vi också det gemensamma, sa överstelöjtnanten.

Ett historiskt ögonblick

– Nu samlas vi här utanför bataljonsstaben för att hissa Nato-flaggan. Ögonblicket är historiskt. I 200 år har Sverige varit neutralt. Vi har alla under de senaste åren fått omvärdera vår inställning till alliansfrihet och neutralitet, sa Marita Ljung.

– Alla våra insatser räknas. Om var och en av oss stärker sin beredskap, stärker det också länets och landets beredskap.

– Vi lever i oroliga tider och nu ska vi stärka försvaret nationellt, sa överstelöjtnant Oscar Ljungberg.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss