Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen besökte Engcon i Strömsund

– Vi har huvudkontor, det svenska försäljningskontoret och produktionen här i Strömsund, berättade Stig Engström när han visade runt Marita Ljung i Engcons lokaler.

– Det här var ett intressant och givande företagsbesök. Och det är väldigt imponerande att det finns företag som Engcon i Strömsund.

Det sa Marita Ljung efter att träffat Stig Engström och fått en presentation av företaget.

Det var med entusiasm och inspiration som Stig Engström presenterade sitt företag för landshövdingen. Han började med att berätta något om sin personliga resa – den som startade i Lidsjöberg och expanderat över jorden men alltid haft kvar rötterna i Strömsund.

– Vi har huvudkontor, det svenska försäljningskontoret och produktionen här i Strömsund, berättar Stig Engström.

Som en egen by i samhället

Det är också lite av Engcon-land i Strömsund. Här finns en stor idrottshall som heter Engconhallen, företagsområdet i sig är stort som en hel jämtländska by och företaget är bygdens största privata arbetsgivare. Dessutom sponsrar man aktiviteter.

– Vi bidrar till event, föreningsdagar, skidspåret, den lokala slalombacken och vi ser till att anläggningsprogrammet vid Hjalmar Strömerskolan i Strömsund får tillgång till våra redskap i sin utbildning, berättar Stig Engström som verkar tycka det är fullkomligt självklart att vara kvar i "Ström."

Viss del av tillverkningen fick man - av säkerhetsskäl - titta på genom en glasruta.

Företaget startades 1990, höll på att gå i konkurs 1993 och gjorde en omstart den sommaren.

– Från 1994 har det bara gått framåt. Vi började med Sverige, sen Norge och Finland och i dag är vi verksamma över stora delar av jorden, berättar Stig Engström.

Under studiebesöket visade Stig Engström runt i de många fabrikslokalerna. Han förklarade och berättade om produkterna och hur monteringen går till.

Tiltrotatorn rör sig som en handled

Till fabriken kommer färdiga delar, komponenter, som monteras ihop. För att garantera leveranserna har Engcon köpt in vissa av underleverantörerna. Och allt handlar om alltså om så kallade tiltrotatorer – grävmaskinens flexibla "handled" som rör sig på ett mycket smidigt och flexibelt sätt.

– Det är intressant att få se allt detta. Och jag tycker det är så imponerande att det här internationella företaget har sin bas och produktion i Strömsund i Jämtland, sa Marita Ljung.

Läs mer om Engcon Länk till annan webbplats.

Bilden är tagen från Engcons hemsida och visar produkter som företaget producerar.

Fakta om Engcon:

  • Är en koncern (ett 20-tal bolag) som omsätter 1,9 miljarder kronor varje år.
  • Har 45 procent av världsmarknaden inom sin bransch.
  • Företagets huvudkontor, svenska säljkontor och fabrik finns i Strömsund.
  • Har 200 personer anställda i Strömsund, 40 i Östersund samt underleverantörer i Strömsund.
  • Bildades 1990 av Stig Engström.

Kontakt

Maria Anstett-Rim

Ledningskoordinator

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss