Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

– Det behövs aktörer som går före i den gröna omställningen, sa Marita Ljung

En blå elbil inväntar starten på rallyt på Stortorget i Östersund.

30 förare från Europa. De kör standardelbilar i länet på idealtid och med minimal energiförbrukning. Östersund Winter Eco Rally pågår och starten gick från Stortorget.

– Jag gillar att ni går före med ett helt fossilfritt bilrally och att ni fått till den extra tvisten att köra så energisnålt som möjligt.

Det sa landshövdingen när hon invigde Winter Eco Rally.

Therese Jonsson, dotter, och mamma Ingrid Hestner, jobbar båda på hemtjänsten i Hammerdal. I veckan representerar de Strömsunds kommun och konkurrerar med förare från bland annat Italien och Spanien.

Jag gillar den snabba accelerationen hos en elbil, jag gillar att den går tystare, jag gillar att den inte släpper ut koldioxid i atmosfären.

Marita Ljung under invigningstalet

Två personer står utomhus i vinterkläder på en scen vid starten för elbilsrallyt.

– Jag noterade att det inte bara är elitförare utan att också hemtjänstpersonal från Strömsunds kommun bland de tävlande. Ni är också förebilder för andra. Kan ni så kan jag! sa landshövdingen i sitt invigningstal.

Winter Eco Rally i Östersund är inget vanligt rally. I den här tävlingen ska du inte köra så fort som möjligt utan köra på den tid som arrangörerna har bestämt. Och marginalerna är små.

– Det gäller att komma fram till delmålen på sekunden. Men förutom att köra på idealtid så ska man också förbruka så lite el som möjligt.

– Det gäller att använda energin så effektivt som möjligt, berättar Thomas Fuchs som är ordförande.

Enda riktiga vintertävlingen

Tävlingen har körts i tio år i Syd- och Mellaneuropa. Man kör 12 deltävlingar per år och tävlingen i Östersund är den enda som körs i riktig vintermiljö.

De tävlande kommer från bland annat Frankrike, Rumänien, Spanien och Italien. Och inte att förglömma – mor och dotter från Hammerdal. De kör tjänstebil och representerar Strömsunds kommun.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss