Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bättre infrastruktur stod högt på önskelistan när Samling Näringsliv möttes

Mats Svensson, Björnrike Syd, Härjedalens kommunalråd Lars-Gunnar Nordlander och Marita Ljung, talade om bland annat infrastruktur när Samling Näringsliv samlades.

Vad kommer ett framtida Natomedlemskap att betyda för länet? Vilka krav ställs på Jämtland och kan det innebära något bra?

– Med tanke på vårt väntade Natomedlemskap kommer vår infrastruktur att vara en jättestor fråga i vårt län, säger Marita Ljung.

– Ditt engagemang är stort och du ska veta att du är oerhört uppskattad av näringslivet. Det sa Claes-Göran Carlsson, Samling Näringsliv, till landshövding Marita Ljung.

Region JH, flera kommuner och Mittuniversitetet, deltog på mötet med Samling Näringsliv i Östersund. Näringslivet var representerat av bland andra Octowood, Björnrike Syd och Bracke Forest.

Teman var kompetensförsörjning, infrastruktur och etableringar – och hur de påverkar möjligheten till nya företagsetableringar och utveckling. Bengt Flyckt, kommundirektör i Bräcke, efterlyste ett dubbelspår på järnvägen mellan Östersund och Sundsvall.

– I Härjedalens kommun tar vi oss inte snabbt någonstans, sa Lars-Gunnar Nordlander, kommunalråd i Sveg.

Vikten av transporter

Leif Berglund – vd på företaget Octowood i Kälarne – belyste hur viktiga transporter, vägar och järnvägar är för företaget.

– Vi exporterar via norska hamnar och Nato kommer att påverka hela regionens infrastruktur.

Gunnar Ageskär, Samling Näringsliv, gav en positiv bild av vad ett Natomedlemskap skulle innebära för just Jämtlands län. Han pratade om satsningar – utifrån Natos krav – på vägar, broar och järnvägar. Regionens utvecklingsdirektör Magnus Aspegren, höll med.

En skärningspunkt av vägar, hamnar och järnväg

– Länet är en skärningspunkt när det gäller infrastruktur. Vi ska emot 100 000 soldater och många fordon. Trondheim är dessutom en strategisk hamn, sa Aspegren och berättade om regionens särskilda ansvar för just infrastruktur.

Marita Ljung skickade med andra aspekter med anledning av det nuvarande säkerhetsläget.

– Det är bra om ni funderar på om ni har nyckelpersoner som är krigsplacerade på helt andra ställen än i ert företag. Kontinuitet i form av produktion, el och vatten är också viktigt att se över, sa landshövdingen.

"Om man aldrig ger upp, kan man heller aldrig misslyckas."

Slogan för Björnrike Syd, tidigare Örndalen

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss