Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Marita Ljung och ministrar närvarade vid Sametingets 30-årsjubiléum

Håkan Jonsson, partiledare för Jakt- och fiskesamerna, passade på att prata med landsbygdsminister Peter Kullgren då Sametinget firade 30-årsjubiléum.

– Den samiska kulturen och de samiska frågorna, är ständigt närvarande i Jämtland. Därför var det viktigt för mig att närvara vid Sametingets 30-årsjubiléum, sa landshövding Marita Ljung när hon besökte Åre.

- Grattis till Sametinget som fyller 30 år, sa statsministern som också berörde statliga oförrätter och Sanningskommissionen som ska vara klar om två år.

Landshövding Marita Ljung, tre ministrar och förste vice talmannen, kom till Åre och deltog då Sametinget höll 30-årsjubiléum. På plats fanns Sametingets ledamöter.

Under dagen höll både gäster och Sametings parlamentsledamöter, kanslipersonal samt nordiska kollegor.

Under dagen höll både både gäster och representanter för Sametinget, tal om bland annat samisk hälsa, Sanningskommissionen och värdet av det svenska Sametinget.

– Länsstyrelsen har ett gott samarbete med Sametinget. Att regeringen också var representerad i form av bland annat statsministern, var viktigt, säger Marita Ljung.

Gratulationer från grannarna

Kulturminister Parisa Liljestrand, landsbygdsminister Peter Kullgren samt förste vice talman från svenska riksdagen, Kenneth G Forslund, deltog. Gratulanter kom också från bland annat från Sametingen i Finland och Norge.

– Sametingets bildande var en milstolpe. Ni har en viktig roll, sa landsbygdsminister Peter Kullgren.

Håkan Jonsson, partiledaren för Jakt- och fiskesamerna, berättade om det stora värdet av att ha Sametinget som en plattform för att träffas.

Kulturminister Parisa Liljestrand uppmärksammade Sametinget som drivit frågor som konsultationsordningen.

– Tack för att ni förklarar, diskuterar och ger kunskap, sa ministern.

Effie Kuorlos, kommunalråd i Östersunds kommun, framhöll stoltheten i att vara en samisk förvaltningskommun. Hon var också förväntansfull och har beredskap på Sametingets flytt till Östersund.

– Nu hoppas vi att regeringen snabbt fattar beslut om finansiering av byggandet av Sametingets lokaler i Östersund, sa kommunalrådet.

Kontakt

Claes Ahlström

Kommunikatör

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss