Vind på kalfjället i Jämtlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Allt som behövs är ett "Hej"

Hej! Hundratals personer med tända mobiltelefoner lyckades skapa ett riktigt stort HEJ på Stortorget.

10-årsjubiléum för föreningen och Internationella Världshejardagen. Hej Främling slog ihop händelserna och bjöd in till heldagsfirande med inspiratörer, kreatörer och en yta för gemenskap. Och Länsstyrelsen fanns på plats med projektet Hej Hälsa.

Jon Söder, Östersunds kommun, och Mia Persson på Hej Främling, arbetar med ett projekt som heter Hej Hälsa. Det finansieras av Länsstyrelsen och verksamheten går ut på att byta erfarenheter om invandrarkvinnors hälsa samt om mottagande av nyanlända. Fyra kommuner deltar. Magdalena Said, till höger i bild, arbetar på Länsstyrelsen med integrationsfrågor.

Dagen präglades av stor entusiasm, mycket applåder och god värme. Talarna på scenen delade med sig frikostigt av kunskap och erfarenhet.

Heldagsfirandet innehöll många intressanta exempel. Allt handlar om ett integrationsarbete som utförs på stort allvar – och med mycket humor och glädje.

Hälsa var ett tema och Carolina Klüft var en av de första talarna. Hon arbetar i dag på organisationen Pep.

– Enligt barnkonventionen har barn rätt till hälsa och vi behöver göra saker tillsammans med barnen. Jag hade själv det ganska tufft i skolan och träningen var viktig. Jag blev sedd och hamnade i en gemenskap, berättade Carolina Klüft.

Hej Hälsa!

På plats fanns också det Länsstyrelsefinaniserade projektet Hej Hälsa. Syftet med insatsen är att underlätta etableringen i kommunerna. Det sker genom att utveckla samverkan och lärande mellan de fyra kommunerna och civilsamhället.

Ett annat mål är att skapa en grund för en strategi för mottagande. Projektet kommer att genomföra hälsofrämjande aktiviteter. Ett mål är att fler ska hitta till sitt eget fritidsintresse och få tillgång till att utöva det.

I projektet deltar Bräcke kommun, Härjedalens kommun, Krokoms kommun och Östersunds kommun.

”Att cykla var frihet”

Samira Musa – biträdande verksamhetschef – berättade om sina upplevelser när hon kom från Saudiarabien till Sverige och ville vara en fri kvinna.

– Jag tränade med Hej Främling i Grytan och fick träningsvärk av en trekilometerspromenad! Då blev jag ledsen, kände mig ung och svag. Men träningen där gjorde mig glad och hälsosam.

– Men hälsa betyder olika i olika kulturer. Där jag kommer ifrån mår jag bra om min familj och mina vänner mår bra, berättade Samira Musa.

Hej på Stortorget

Dagen avslutades med en spännande aktivitet på Stortorget. Hundratals personer – ledda av Simon Jaktlund – ställda upp sig i en formation och bildade ordet Hej. Med drönare fotograferades händelsen och efter musikunderhållning på scenen visades bilden upp på en stor skärm.

Jag var en gång en främling i det här landet. Då var ett Hej så viktigt och värdefullt.

– Stella Dezham

Mahdia al Asaad och Yonas Abraha arbetar i projektet ”Hej Torvalla”. De arbetar med uppsökande verksamhet och skapar aktiviteter som fotboll, basket och kulturfestival. – Det viktigaste är att prata direkt med folk och inte om dem, förklarade Yonas Abraha.

Fakta om Hej Främling:

  • Startade på Grytans flyktingsförläggning år 2013.
  • Har vuxit till en nationella förening och finns på 50 orter från Kalix till Malmö.
  • Genomför ett 50-tal aktiviteter varje vecka.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss