Höga temperaturer i Jämtlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tillsammans sätter vi stopp för drogflödet via nätet

Två ungdomar vid bordet samt text Drogerna du köper på nätet lämnar spår i samhället. Avstå från att stödja den organiserade brottsligheten.

Den 2 januari 2023 trädde den nya postlagen i kraft. Sedan dess har det gjorts tusentals beslag av narkotika, dopningspreparat och andra illegala försändelser. Den nya postlagen fungerar och mängden narkotika som skickas via postflödet kan minskas.

I samband med att den nya postlagen trädde i kraft tog länsstyrelserna i de fyra nordligaste länen fram en ny arbetsmetod som ska hjälpa till att försvåra för den organiserade brottsligheten, detta genom ökad kunskap och samverkan på lokal nivå. Och arbetet har gett resultat. På nätforum oroar sig nu köpare för att deras beställningar av illegala varor ska beslagtas av polisen.

Kopplat till den nya arbetsmetoden har länsstyrelsen tagit fram fyra kortare filmer som illustrerar problemen med narkotika i samhället. Syftet med filmerna är att belysa att alla som köper och brukar narkotika bidrar till gängkriminalitet. Detta oavsett om man distribuerar droger, partyknarkar eller tar ett piller för att slappna av efter en lång jobbvecka.

Det är mycket diskussioner om partyknarkande och vi tycker att det behöver nyanseras ännu mer. Många som använder narkotika känner sig nog inte tillräckligt träffade av den bilden. Alla som beställer och använder dessa droger bidrar till den samhällsutveckling vi ser. Vissa oftare och mer, men allt räknas säger Catrine Skoglund, samordnare för narkotikarelaterade frågor vid Länsstyrelsen Jämtlands län.

Till alla som köper narkotika via nätet vill vi med filmerna påminna om att det nu finns en verklig upptäcktsrisk.

Vi hoppas det leder till att fler slutar köpa narkotika och narkotikaklassade läkemedel som också är viktiga inkomstkällor för den organiserade brottsligheten. Polisen har gjort en uppföljning av den nya lagstiftningen och ser att den fungerar och har potential att fungera ännu bättre genom ökad samverkan. Vår metod "Tillsammans mot illegala försändelser" kan hjälpa till att implementera lagstiftningen, säger Katarina Persson, brottsförebyggande samordnare vid Länsstyrelsen Jämtlands län.

Om arbetsmetoden

"Tillsammans mot illegala försändelser" är en metod som länsstyrelserna i de fyra nordligaste länen har arbetat fram. Den är särskilt användbar i mindre och glesare befolkade kommuner, med längre till gatuhandel med narkotika.

Mer om metoden och vad du själv kan göra för att skydda din postlåda från att utnyttjas av kriminella.

Tillsammans mot illegala försändelser Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss