Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Karmlösa fönster vann när länets SKAPA-pris gick till Tommy Vince

Tommy Vince visar ett orangeri, ett växthus där fruktträd överlever vintern. Det är utrustat med fönster från Kärnvirke Arkitektur. Idén med karmlösa fönster gjorde honom till vinnare av länets SKAPA-pris.

Snabbmonterade, ekonomiska och klimatsmarta fönster. Det är några av de egenskaper som gjorde att Tommy Vince i går blev utsedd till länets SKAPA-pristagare.

Man har ett hål i väggen och vill sätta in ett fönster. I stället för ett vanligt karmfönster, monterar man ett glas utanpå väggen och täcker hålet. Det tar några minuter och man använder lim och tejp. Det är själva grundtanken.

– Man monterar själva glaset direkt på ytterväggen. Materialåtgången för fönstren minskar, byggnader kan konstrueras arkitektoniskt annorlunda och det blir lättare att återvinna fönstren, berättar Tommy Vincent och visar bild på ett orangeri där man installerat 250 glaskassetter.

Monterar glas med lim och tejp

Den nya tekniken handlar om att kombinera tejp- och limmetoden. Med tejpen fastnar glaset direkt och gör att det stannar i rätt position under hela härdningsprocessen.

– Limmet som används härdas bara i temperaturer över minus fem grader, det är en nackdel, säger Tommy Vince.

Kunden kan få enkel- till trippelglas. Att det går snabbt att montera visades under presentationen. Samtidigt som den pågick fanns André Jakobsson från Ryds Glas, på plats. Han monterade ett fönster på några minuter.

– Fönster är en miljardindustri. Och vi har förutsättningar att göra avtryck på den marknaden, sa pristagaren.

Nu väntar rikstävlingen och chans att vinna 500 000 kronor.

Klimatsmart, ekonomiskt, estetiskt och cirkulärt. Med sina karmlösa och snabbmonterade fönster har arkitekt Tommy Vince lyckats kombinera ett antal avgörande faktorer ...

Juryns motivering

Fakta om SKAPA-priset:

  • Priset är ett innovationspris till minne av uppfinnaren Alfred Nobel.
  • En länsvinnare utses och belönas med diplom och 10 000 kronor.
  • Den 9 november genomförs en nationell prisutdelning. Vinnaren där får 500 000 kronor.

Kontakt

Peter Andrén

Enhetschef, Landsbygdsenheten

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss