Aktuella vädervarningar i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stort fokus på militärt försvar och civil
beredskap när Regiondagen genomfördes

Överste Jonas Karlsson är regementschef på I 21. Här står han på scenen och talar.

Överste Jonas Karlsson är regementschef på I 21 – ett regemente som finns i både Östersund och Sollefteå. Han berättade bland annat att det går mycket fortare att avveckla försvaret, än att bygga upp det igen.

– Vi har ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge. Försvarsmakten återetablerar sig så nu behöver vi i länet kunskap om roller och robusthet.

Det sa landshövding Marita Ljung vid sitt inledningsanförande på Regiondagen.

Om regional utveckling i en föränderlig omvärld” var temat på den konferensdag som Region Jämtland Härjedalen arrangerade. Gamla Teatern var välfylld med representanter från bland annat näringslivet, kommunerna och regionen men även privatpersoner fanns på plats.

Camilla Asp är överdirektör på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Hon pratade på temat ”Vad händer i världen och hur påverkar det Sverige?”

Hon betonade vikten av ett motståndskraftigt samhälle och det civila försvaret.

Skydda civilbefolkningen

– Civilt försvar är att skydda civilbefolkningen. Men nu är det ett förfärligt krig i Ukraina och vi lär oss mycket av det. Det gäller vikten av försvarsvilja, bland annat.

Camilla Asp hade andra exempel på hur befolkningen i Ukraina agerar:

– De skyddar sitt kulturarv och jag har sett hur de madrasserar statyer. De har en reparationsberedskap och lagar saker som datortrafik, elnät och infrastrukturen för IT.

– Ukraina jobbar dessutom med en målbild för hur det ska vara efter kriget. Den är visionär och dom satsar bland annat på utbildning, sa hon.

Viktigt att öva

Landshövding Marita Ljung berättade om Länsstyrelsens roll och ansvar.

– Vi har ett geografisk ansvar att samordna insatser och resurser i länet. Länsstyrelsen är dessutom den högsta civila totalförsvarsorganisationen.

– Men alla i länet har ett ansvar att rusta och förbereda sina egna organisationer. Regionen och kommunerna bedriver ett intensivt arbete för att öka sin förmåga att bedriva sin verksamhet under kris. Och vi måste öva tillsammans på det, sa landshövdingen.

Camilla Asp, MSB, och landshövding Marita Ljung höll anföranden på Regiondagen. Camilla Asp nämnde – förutom Ukrainakriget – klimatet, cyber-attacker och pandemi som verkliga hot. Landshövdingen tog bland annat upp goda exempel som föreningslivet i Alsen som ordnar föreläsningar om livsmedelsförsörjning. Hon nämnde även Hackås Matberedskap, ett projekt där man odlar i grupp.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss