Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Givande föreläsare och klädbyte på fullbokat Klimatseminarium
.jpg)
Jimmy Nilsson – Länsstyrelsens arrangör av Klimatseminariet – och landshövding Marita Ljung, passade på att titta på utbytet i klädbytarhörnan.
Beteendeförändring och livsstil. Eftertanke och extremväder. Det var något av innehållet på Klimatseminariet.
– Klimatfrågorna är globala och vi har valt att även möta dom regionalt. Och vi har höga ambitioner, sa landshövding Marita Ljung.
Lokalen var lika fullbokad som programmet var fullbokat. Och dagen började med kören Decibels vackra tolkning av Stad i ljus. Under ledning av Roger Rådström.
Erika Bjerström – SVT:s klimatkorrespondent – tog därefter över taktpinnen, hälsade välkommen och öppnade seminariet med att berätta från sin horisont.
– Vi är i början av slutet på användningen av fossilt bränsle. Och Ukraina-kriget är den mest bidragande orsaken. Det skrev tidningen Financial Times nyligen, sa Erika Bjerström.
I ett samtal om det regionala arbetet berättade landshövding Marita Ljung om Länsstyrelsens roll.
– Vi ser att ellastbilarna blir allt fler och jag har nyligen invigt länets första laddstation för ellastbilar. Vi arbetar också med Klimatklivet, har allmänt höga ambitioner men ser ju samtidigt konsekvenserna av klimatförändringarna exempelvis när Åre by översvämmas, sa Marita Ljung.
Första utsläppsfria arbetsplatsen
Rosi Hoffer är kommunalråd i Östersund. Hon berättade entusiastiskt om kommunens ambitioner och en unik satsning.
– Ottfjällets förskola kommer att bli den första utsläppsfria arbetsplatsen i hela Europa.
Maria Wolrath Söderberg arbetar på Södertörns högskola. Hon forskar på klimatretorik – våra drivkrafter för och emot både klimatanpassning och omställning. Hon beskrev de svårigheter som finns hos enskilda individer när det gäller att välja ”rätt”.
– Vi ändrar våra beteenden och gör nya val för att vi vill. Och vi har lätt för att välja en klimatsmartare produkt, men att minska konsumtionen eller helt avstå har vi svårare för. Och de som avstår helt gör det för sina barn och barnbarns skull, sa hon.
KG Hammar – före detta ärkebiskop – var den som drog ner dagens längsta applåder. Han berättade på ett mer filosofiskt än vetenskapligt sätt om sin syn på klimatfrågan.
– Vi människor har med vetenskapens hjälp lagt allting under oss. Och jag undrar om det som alltid har funnits i naturen, inte har något egenvärde?
– För oss gäller det nu att inte bara ställa om. Vi måste också tänka om och fundera på vilka vi vill vara, sa KG Hammar.
Minska sårbarheten i länet
Lina Molin arbetar på Länsstyrelsen med klimatanpassningsfrågor. Hon berättade om hur Jämtlands län kommer att påverkas.
– Det blir fler och längre värmeböljor, 45–75 dagar mindre med snö per vinter, ökad brandrisk och mer nederbörd. Men vegetationsperioden kommer också att bli längre, sa Lina Molin.
Här kan du läsa mer om Klimatseminariet Länk till annan webbplats.