Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sverige tar bort undantagsreglerna för införsel av djur från Ukraina den 1 september

Från och med den 1 september gäller inte längre undantagsregler för hundar, katter och illrar som kommer med sina ägare som flytt från Ukraina. Då återgår Sverige till de ordinarie reglerna för att ta in sällskapsdjur från Ukraina, även för de som är flyktingar. Det innebär bland annat att ukrainska djurägare som redan befinner sig i Sverige måste besöka en veterinär innan 31 augusti.

Syftet med Sveriges regler för djurinförsel handlar om att undvika smitta, som till exempel rabies. Just nu råder undantagsregler för hundar och katter som kommer med sina ägare som flytt från Ukraina. Det innebär att Jordbruksverket bedömer från fall till fall vilka åtgärder som är nödvändiga.

Från och med den 1 september kan djur som inte uppfyller kraven för att få komma in avvisas vid den svenska gränsen, eller i värsta fall avlivas.

För att ett djur som redan vistas i Sverige ska omfattas av undantagsreglerna behöver du ta det till en veterinär senast den 31 augusti. Det behöver du dock inte göra om du redan har besökt en veterinär med djuret eller om du har fått ett skriftligt beslut från Jordbruksverket där det står vad du behöver göra.

Det är Jordbruksverket som fattar beslut om regler för införsel av sällskapsdjur: Hundar, katter och andra sällskapsdjur från Ukraina - Jordbruksverket.se Länk till annan webbplats.

Kontakt

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss