Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Så kan kulturarvet skyddas i krig

Röd kyrka

Är Vikens kapell i Frostviken värt att försvara? Foto: Sirpa Ukura/Mostphotos

Vilka delar av länets och Sveriges kultur är du beredd att försvara? I länsstyrelsernas podd Skärpt läge ägnas det senaste avsnittet åt skyddet av kulturarvet i krig.

Enligt Haagkonventionen från 1954 är det inte okej att förstöra till exempel muséer, statyer och kulturminnesmärken när det är krig. Ändå görs det, till exempel nu i Ukraina, i syfte att knäcka befolkningens försvarsvilja.

Finns det ett kulturarv som vi kan enas om att försvara i Sverige? Hur planerar länsstyrelserna och landets museer för att skydda det – om kriget kommer? Och vad kan vi lära av Ukraina?

Det är några av de frågor som Mats Herklint, Anna McWilliams, arkeolog, docent och forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), och Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer avhandlar i det senaste avsnittet av länsstyrelsernas podd Skärpt läge.

Här kan du lyssna på Klosterruiner och blåvita sköldar – skydd av kulturarv i krig Länk till annan webbplats.

Här hittar du alla poddavsnitt i serien Skärpt läge

Så skyddar sköldmärke kungsgård på Gotland

Dessutom: Inslag från Roma kungsgård och klosterruin på Gotland. Kristin Löfstrand, handläggare på enheten för samhälle och kulturmiljö vid Länsstyrelsen Gotland, berättar om hur ett blåvitt sköldmärke kan skydda kulturegendomar mot kryssningsrobotar och bomber.

Så skyddas det svenska kulturarvet vid väpnad konflikt Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss