Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Trefaldig invigning vid Döda fallet i strålande solsken

Samarbetsparter. Länsstyrelsen och Geopark Indalsälven AB - representerat av Micke Westin - är några av aktörerna bakom utvecklingen vid Döda fallet.

– Att jag har äran att vara med och inviga Geoparken känns oerhört hedersamt. Det är den andra geoparken i landet och vi har en unik geologi här som kommer att locka många besökare.

Det sa landshövding Marita Ljung när det var dags för en tredelad invigning i Döda fallet.

- Detta är ett jättefint samarbete mellan Ragunda kommun och Länsstyrelsen där satsningen på Naturnära jobb gjorde att arbetet kunde utföras, samtidigt som vi såg till att ungdomar fick jobb under sommaren. Såväl medarbetare i kommunen och medarbetare hos Länsstyrelsen har gjort ett fantastiskt jobb, sa Marita Ljung i sitt tal.

Det var ingen vanlig invigning landshövdingen deltog på vid Döda fallet. Det var i själva verket tre invigningar i en:

  • Länsstyrelsen har renoverat och tillgänglighetsanpassat spängerna i området. Och gjort en familjevänlig naturstig.
  • Det var 30-årsjubileum av vridläktaren (men den är egentligen 31 år)
  • Invigning av Geopark Indalsälven.

Dagen präglades av tal, vackert väder och stolthet. Från den soldränkta scenen ledde konferencier Robert Falk både publiken, musikerna och gästerna, genom programmet. Och på scenen stod musiker samt representanter från bland annat byggföretaget Fjällteknik, Jamtli och Hembygdsföreningen.

Redan 1926 blev Döda fallet utpekat som naturminne och är sedan 1983 naturreservat. På sätt och vis ett jubileum det också, då det är 40 år sedan.

Döda fallet – ett spännande besöksmål

Landshövdingen berättade att reservatet är värdefullt för friluftslivet och på sommaren mycket välbesökt.

– Under pandemiåret 2020 nåddes all-time-high med nästan 72 000 besökare. Att det finns en bilväg som når ända fram till reservatsgränsen, gör det mycket lättillgängligt. För att nå in till reservatet finns en gångbro över järnvägen.

– Vi har en viktig besöksnäring i hela länet och det är mycket fokus på Härjedalen och Västjämtland. Det här kommer ge eko och attraktivitet till andra målgrupper än skidåkare och fjällvandrare.

Felicia Forsberg på Länsstyrelsen har varit ansvarig för renoveringen av ramperna och skyltningen. Arbetet har pågått under lång tid och blev klart strax innan invigningen.

Länsstyrelsen har byggt en så kallad familjeslinga som är 2,3 km lång. På den finns kluriga uppdrag för barnen. På stigen finns också flera geologiskt och historiskt intressanta skyltar med information.

- Vi har nu fått ytterligare ett attraktivt besöksmål till listan och att addera en Geopark bredvid Döda Fallet gör att det blir dubbla anledningar att åka hit.

- Det skapar arbetstillfällen det gör Ragunda och Hammerdal med omnejd till ett område som det pratas om, det skapar attraktivitet. Det innebär ytterligare en anledning att besöka denna vackra trakt, sa landshövdingen som besökte Döda fallet för första - men inte sista - gången.

Göran Lindström, Mattias Sundin och Carina Landin, underhöll finstämt från scenen.

Under 2022-23 har Länsstyrelsen ersatt hela rampsystemet om cirka en kilometer nya spänger. Det var ett svårt och riskfyllt arbete som Emil Persson och hans kollegor på företaget Fjällteknik har utfört.

Nybyggda spänger vid Döda Fallet i Ragunda

Här ses en del av de nya spängerna, som sträcker sig utmed den branta bergssidan.

Många av besökarna passade på att få några ord med Marita Ljung. Nils Kjellsson och Emmy Hällestrand var två av dem.

Kontakt

Claes Ahlström

Kommunikatör

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss