Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Gränsöverskridande räddnings- och beredskapsuppdrag

Norsk räddningshelikopter fotograferad framifrån, med en grupp medlemmar ur Gränsräddningsrådet samlade på vänster sida.

Den nya generationens norska räddningshelikopter, SAR Queen, besökte Vålådalen under torsdagen. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län

Jämtlands län och Trøndelag fylke samarbetar i många frågor i det gemensamma Gränsräddningsrådet. Rådet startades 1993 för att underlätta räddningsinsatser över riksgränsen men diskuterar nu även frågor om Nato-anslutning och planer för en krigssituation. I veckan träffades parterna i Vålådalen.

Rotorbladen vispar upp det torra gräset på marken när SAR Queen-helikoptern går ner för landning i Vålådalen. Den tio ton tunga maskinen är det mest synliga tillskottet till det gränsöverskridande samarbetet mellan Jämtland och Trøndelag. Innan den anlände på torsdag eftermiddag hade dock mycket viktigare frågor behandlats vid mötesbordet inne på fjällstationen.

Hur skulle till exempel en svensk Nato-anslutning påverka samarbetet?

Värdskap för Natotrupper

Gränsräddningsrådet har varit ett lyckat exempel på norsk-svenskt samarbete ända sedan starten 1993. Den samverkan som har utvecklats i rådet har underlättat sökinsatser och räddningsaktioner som berört bägge länderna. Nu, på grund av kriget i Ukraina, vidgas Gränsräddningsrådets utrymme till att även omfatta till exempel värdlandsstöd för Natotrupper.

Vi har ett avtal med Nato sedan 2014 om att underlätta för deras trupper på svensk mark. Eftersom det finns en stor Nato-närvaro i Trondheim är det naturligt att vi i Jämtlands län vill öva vår förmåga till det. Och då är Gränsräddningsrådet ett av våra samverkansforum för att utveckla vår gemensamma förmåga, menar landshövding Marita Ljung.

Under två dagar i mitten av juni höll rådet årsmöte på Vålådalens fjällstation med ett 60-tal deltagare. Bland annat har de diskuterat hur det framtida samarbetet kommer att se ut. Vilka gemensamma förberedelser kan göras till förmån för civil beredskap och för stödet till respektive lands försvarsmakt?

Övning om kärnteknisk olycka

Under mötet fick även deltagarna testa sina färdigheter genom en så kallad skrivbordsövning där scenariot var en kärnteknisk olycka utanför Trondheim. En sådan massiv samhällsstörning skulle förstås beröra både Jämtlands län och Trøndelag fylke.

Det var mycket intressant att se styrkan i Gränsräddningsrådet när vi gjorde övningen, säger Øystein Johannessen, assisterande statsförvaltare (motsvarande landshövding) i Trøndelag fylke. Momenten ledde till viktiga diskussioner kring hur vi gemensamt skulle lösa uppdraget och använda våra resurser mest effektivt. Alltså precis det som är avsikten med rådet.

Och under torsdagen avslutades alltså årsmötet genom ett finbesök av den nya norska räddningshelikoptern SAR Queen. Den ska under 2023 ersätta helikoptertypen Sea King, som varit ryggraden i den norska sjöräddningen sedan 1973. De nya maskinerna har en topphastighet av 300 km/h, kan ta 30 passagerare och har en räckvidd på 1 390 kilometer – cirka 70 procent längre än föregångaren Sea King.*

De norska gästerna visade även hur de använder drönare och en ledningsbil inom räddningstjänsten.

Växelvis ordförandeskap

Som avslutning på årsmötet överlämnade länsstyrelsens beredskapsdirektör ordförandeklubban till sin norska motsvarighet. Nästa årsmöte hålls på den norska sidan i juni 2024.

Kontakt

Thomas Lindberg

Biträdande beredskapsdirektör

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss