Aktuella vädervarningar i Jämtlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu är första laddstationen för ellastbilar i länet invigd

– I dag är det företagen som driver på det offentliga och inte tvärtom som för bara tre år sedan. Det är viktigt att vi möter upp den förväntan, sa Marita Ljung efter att hon kopplat i laddaren.

– Det är roligt att LiR Teknik AB har sett möjligheterna med medlen för elektrifiering från Energimyndigheten och byggt fyra snabbladdare.

Det sa landshövding Marita Ljung när länets första elladdare för lastbilar, invigdes.

Ägarna av LiR Teknik - Hampus Lindé till vänster och vd Rasmus Lindé till höger - har samarbetat med holländaren Niek Klaassen från Daf. Företaget har levererat laddarna till Brunflo.

Det blåste snålkallt men stämningen var varm och positiv när länets första laddare för ellastbilar invigdes. Det innebär att fler och fler lastbilar du möter i framtiden, kommer att gå på el - och inte diesel.

Landshövdingen kom till LiR Tekniks nya verkstad i Brunflo, i en eldriven lastbil. Hon åkte med Sandberg & Jonsson åkeri från Östersund i en bil hon senare fick sätta på laddning.

- Det är glädjande att arbetet med att få till snabbladdare för tung trafik går fortare än förväntat. Vårt ambitiösa mål att vara fossilbränslefria år 2030 ligger fast. Men det gör även målet om att minska växthusgasutsläppen med 10 procent varje år, sa landshövdingen.

Magnus Aspegren, regional utvecklingsdirektör, landshövding Marita Ljung samt regionens ordförande i utvecklingsnämnden, Jonas Andersson, var intresserade och entusiastiska inför länets satsning på laddare till lastbilar.

Förutom laddaren i Brunflo kommer ytterligare laddare att byggas i länet:

  • Två stationer hos Lundstams Återvinning i Östersund och Järpen.
  • LiR Teknik i samarbete med Reaxcer och Limbnet i Brånan, Bräcke och Vemdalen samt
  • LiR Teknik i Pilgrimstad, Lidsjöberg och Stugun.

– Vi samarbetar i miljö- och klimatrådet och där avlade Länsstyrelsen tillsammans med regionen ett elektrifieringslöfte. Vi har som avsikt att samordna en ökad elektrifiering av de regionala godstransporterna i länet.

Åkerierna bidrar medvetet

– Flera av de privata transportaktörerna har satt upp egna mål hur de kan bidra. Just i dag ser vi Sandberg & Jonsson och Lundstams som investerat i elektrifierade transporter som nu laddar sina fordon här på plats hos LiR Teknik AB, sa landshövding Marita Ljung.

Länsstyrelsens roll har varit att samarbeta med Energimyndigheten för att hitta strategiska placeringar för laddstationerna. Det är Energimyndigheten som fördelar pengar till de som ansökt.

Intresset var stort när länets första laddare till ellastbilar invigdes i Brunflo. Inom kort kommer flera laddare att sättas upp i länet.

Fakta om laddare till lastbilar:

  • Företaget LiR Teknik i Brunflo har byggt fyra laddare vid sin nya lastbilsverkstad. De ger 350 kilowatt, 350 000 watt.
  • Energimyndigheten bidrar med nästan 9 miljoner kronor av en total kostnad på drygt 10 miljoner.
  • Flera kraftfulla laddare för tung trafik är under uppbyggnad i Jämtlands län.
  • Under den första tiden - då anläggningen testas - kommer lastbilsägare att kunna ladda gratis.

Kontakt

Claes Ahlström

Kommunikatör

Dela sidan:

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 Östersund

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss