Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Högtidlig och värdigt när länets krigsveteraner tackades

Musikkåren och Veteranföreningen deltog på Veterandagen i Badhusparken. I sitt tal tog landshövding Marita Ljung upp bland annat Ukraina, Nato-frågan och det säkerhetspolitiska läget. Foto: Urban Isberg

– Jag hoppas att ni också känner stolthet och glädje och vet att ni är förebilder för svenska ungdomar som funderar på om man ska mönstra eller söka anställning hos Försvarsmakten.
Det sa landshövding Marita Ljung i sitt tal på Veterandagen.

Medaljer delades ut till veteranerna som deltagit i FN:s trupper i Libanon.

I år uppmärksammar Försvarsmakten särskilt de veteraner som tjänstgjorde vid UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon) under åren 1978 till 2007.

Det skedde i Badhusparken på Veterandagen. Under tillställningen delades det ut minnesmedaljer, så kallade jetonger, till UNIFIL-veteraner.

– Aldrig har symboler för svensk frihet och försvarandet av demokratiska principer och ett öppet samhälle, varit mer angeläget att framhålla, sa Marita Ljung.

Det säkerhetspolitiska läget har aldrig varit allvarligare under min livstid. Hotbilden har sedan vi sågs här för ett år sedan förändrats snabbt till det sämre.
Marita Ljung, landshövding

– Det är en ära för mig att få vara på plats och träffa er. Det är viktigare än någonsin att lyfta fram förebilder för svensk försvarsvilja och försvarsförmåga, sa landshövdingen.

- Frågor om totalförsvaret och hur vi bygger våra gemensamma förmågor i respektive län, står nu allra högst på landets länsstyrelsers agendor. Vi tar höjd för en långvarig konflikt, sa landshövdingen.

Oscar Ljungberg, chef för Jämtlands Fältjägarkår, la ner en krans vid minnesstenen.

Kontakt

Landshövding

Marita Ljung

Besöksadress

Residensgränd 7

Postadress

831 86 ÖSTERSUND

Organisationsnummer

202100-2452

Följ oss